Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Karen Elson plåtad för modemagasinet Love, september 2013.
Karen Elson plåtad för modemagasinet Love, september 2013.
Karen Elson plåtad för modemagasinet Love, september 2013.
Karen Elson plåtad för modemagasinet Love, september 2013. Foto: Tim Walker/Love

Supermodellen Karen Elson släpper fotobok om sitt liv

Modellen Karen Elson samlar höjd­punkter ur sin långa och framgångsrika karriär i boken The red flame och berättar om resan från psykisk ohälsa till toppen av modebranschen. 

När modellen Karen Elson växte upp fick hon ofta höra att hon såg ”udda” ut, att hennes gängliga kropp, röda hår och bleka hy gjorde att hon påminde om en utomjording. Men när den engelska tonåringen upptäcktes av modebranschen visade det sig att det som hon tidigare hånats för var just det som modevärlden gillade. 

Karen plåtad för brittiska Vogue i januari 2020. Foto: Matt Easton

Karen Elson

GÖR Modell och artist. 

ÅLDER 41 år. 

BOR Musikstaden Nashville i USA.

FAMILJ Barnen Scarlett och Henry. Var tidigare gift med musikern Jack White. 

BAKGRUND Uppvuxen i engelska staden Oldham. Började jobba som modell när hon var 16, och plåtade sitt första Vogue-omslag på 18-årsdagen.

AKTUELL Den självbiografiska och fotospäckade boken The red flame

 

Karen Elson har med åren blivit en av branschens mest ­älskade modeller, med en karriär som fortfarande inte visar några tecken på att tappa fart. Under åren har hon jobbat för en massa stora modehus och magasin, gjort kampanjer för YSL och Louis Vuitton – för att nämna några – och varit en speciell favorit hos bland andra Jean Paul Gaultier och den tidigare Vogue-stylisten Grace Coddington. ­

Karen fotograferad för modemagasinet Dutch, december 2000. Foto: Thomas Schenk

LÄS OCKSÅ Stilikonen Caroline de Maigret släpper bok om att åldras: ”Åren runt 20 är inte den bästa tiden” 

Utöver sin modell­karriär är 41-åriga Karen även en begåvad sångerska och låtskrivare, och har gett ut flera bra album som ni bör kolla upp. 

https://www.youtube.com/watch?v=D10iE2YVe60

Hennes senaste projekt är den ­bildspäckade ­coffee table-boken The red flame där hon berättar om sitt liv, från barndomens ­osäkerhet via de första stapplande stegen i modebranschen och gifter­målet med musikern Jack White till dagens stabila liv med barnen Scarlett och Henry i amerikanska Nashville. 

Karen på röda mattan 2008, med dåvarande maken Jack White, sångare i (bland annat) bandet The White Stripes. Foto: LEON NEAL / AFP TT NYHETSBYRÅN

I boken berättar hon även om den psykiska ohälsa hon led av redan som sjuåring, sin uppväxt i en tuff arbetarklassmiljö i norra England, och hur skoningslös modebranschen kan vara när det gäller modellers vikt och utseende. 

– Den huvudsakliga orsaken till att jag ville göra The red flame var för att visa att jag är mer än en tvådimensionell bild, jag är en levande människa med känslor och brister, skriver Karen i boken. 

Fotograferad för italienska Vogue, juni 2003. Foto: Tim Walker

– Jag har gjort misstag, jag har fått kämpa, jag har tagit mig igenom saker och likt en katt har jag mirakulöst alltid landat på fötterna, tillägger hon. 

Läs mer om Karens bok The red flame och köp den här (Länk till Bokus).

 

Karen Elsons bok The red flame finns ute nu. Foto: Tim Walker