Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur vill du spendera din svemester: på en brygga vid havet eller med hänförande fjällutsikt?Hur vill du spendera din svemester: på en brygga vid havet eller med hänförande fjällutsikt?Hur vill du spendera din svemester: på en brygga vid havet eller med hänförande fjällutsikt?
Hur vill du spendera din svemester: på en brygga vid havet eller med hänförande fjällutsikt? Foto: Damernas Värld

Svemester på Sveriges skönaste hotell – i stan eller mitt i naturen

Det blir en semester i Sverige (svemester allmänt kallad) för de flesta av oss även den här sommaren. Lyckligtvis är vårt land begåvat med en uppsjö av spännande och mysiga hotell, från norr till söder, i storstan och med naturen som närmaste granne. DV har valt ut några favoriter. 

Hotell Villa Dagmar – nyaste hotelltillskottet i Stockholm 

Hotell Villa Dagmar öppnar den 16 maj, och ligger på Östermalm, Stockholm.Hotell Villa Dagmar öppnar den 16 maj, och ligger på Östermalm, Stockholm.Hotell Villa Dagmar öppnar den 16 maj, och ligger på Östermalm, Stockholm.
Hotell Villa Dagmar öppnar den 16 maj, och ligger på Östermalm, Stockholm.

Om du planerar några dagar i huvudstaden kan det vara värt att spana in Hotell Villa Dagmar, ett boutiquehotell som slår upp portarna vägg i vägg med Östermalmshallarna i mitten av maj. Hotellet har 70 unika rum i eklektisk internationell stil, spa, restaurang och en blomsterbutik. Hotellet ligger i ett hus med anor från 1870-talet och navet är den inglasade innergården som inspirerats av medelhavet och den italienska piazzan. Villa Dagmar ägs av familjen Malmström som också äger Hotell Diplomat i Stockholm.
Missa inte: Restaurangen som drivs av Daniel Höglander och Niklas Jönsson som grundat Michelin-restaurangen Aloë och Rinos Bodega. 
Pris: Dubbelrum från 3 500 kr.
Hemsida:
hotelvilladagmar.com/

Salt & Sill – flytande hotell på vattnet på Tjörn 

Hotell Salt & Sill på Klädesholmen, Tjörn.Hotell Salt & Sill på Klädesholmen, Tjörn.Hotell Salt & Sill på Klädesholmen, Tjörn.
Hotell Salt & Sill på Klädesholmen, Tjörn.

Sea view? På hotell Salt & Sill på den lilla ön Klädesholmen strax utanför Tjörn i Bohuslän kan du inte komma närmare vattnet. Hotellet är byggt på flytande pontoner och är Sveriges första flytande hotell. Salt & Sill startade som en (flerfaldigt prisbelönad) fiskerestaurang och den ligger fast förankrad på ön, medan hotellrummen fick lov att bo på pontonerna, på grund av Klädesholmens begränsade yta. Hotellet erbjuder flera aktiviteter som skaldjursfiske, kajakpaddling och rundtur med båt – perfekt för den som är sugen på saltstänk. Och självklart finns det en spa- och bastuponton! På Salt & Sill är du också nära utflyktsmålet Pilane på Tjörn, en fantastisk skulpturpark med internationella konstnärer.  
Missa inte: Att promenera runt den pittoreska Klädesholmen och spana in alla vitmålade fiskarhus med bohuslänsk snickarglädje.
Pris: Dubbelrum från 2 490 kr.
Hemsida: www.saltosill.se 

Sandhamn Seglarhotell – uppdaterad oas i Stockholms skärgård 

Sandhamn Seglarhotell är en pärla i Stockholms skärgård.Sandhamn Seglarhotell är en pärla i Stockholms skärgård.Sandhamn Seglarhotell är en pärla i Stockholms skärgård.
Sandhamn Seglarhotell är en pärla i Stockholms skärgård. Foto: HANNES SÖDERLUND

Långt ut i Stockholms skärgård ligger Sandhamn, det pittoreska skärgårdssamhället som blivit känt från Viveca Lärns böcker. Sandhamn Seglarhotell, som ståtar mitt i hamnen, var en gång klubbhus för Kungliga Svenska Segelsällskapet och självaste Oscar II invigde byggnaden. Sedan dess har Sveriges jetset varit flitiga besökare på ön (redan Anders Zorn och August Strindberg festade här), men i dag bjuder öns stora mittpunkt, hotellet, på betydligt mer sinnliga upplevelser än fest och glam. De nya ägarna är kända profiler från Stockholms kulinariska hotspots (Strandvägen 1, Lydmar, Eataly) och hotellet har gjort en tydlig uppgradering av sin restaurang. Du kan med andra ord glömma överprisad medioker semestermat – här får du gastronomisk valuta för pengarna! Sandhamn är en underbar ö, och i sig en upplevelse med bodar, skogar och stränder, och hotellet erbjuder även padelbanor, bastuflottar, badtunnor i hamnen, spa och givetvis möjlighet att njuta ett glas på den härliga uteserveringen som nu utökas med nästan 100 kvadrat. Många av rummen är helt nyrenoverade och inredda i skandinavisk skärgårdsstil – vissa har egen bastu! Och bonus: Även turen dit är mysig, med skärgårdsbåt från Strandvägen eller Strömkajen i Stockholm.
Missa inte: Hotellets helt nya skaldjursbar, inrymd i det tidigare orangeriet. Mums!
Pris: Dubbelrum från 1 490 kr.
Hemsida: sandhamn.com 

Niekhu Mountain Villa – naturmagi vid Riksgränsen 

Det här kan bli din vardag om du besöker Niekhu Mountain Villa.Det här kan bli din vardag om du besöker Niekhu Mountain Villa.Det här kan bli din vardag om du besöker Niekhu Mountain Villa.
Det här kan bli din vardag om du besöker Niekhu Mountain Villa. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON / © 2020 MATTIAS FREDRIKSSON: WWW MATTIAS FREDRIKSS

Att bygga ett lyxigt boutiquehotell på en bergstopp vid Riksgränsen, 20 mil norr om polcirkeln, kan onekligen se ut som ett mer eller mindre dåraktigt påhitt, men det är ju tur att det finns driftiga entreprenörer som fullständigt struntar i att göra det enkelt för sig. För på en bergstopp vid Riksgränsen, mellan Kiruna och Narvik, ligger sedan några år tillbaka det helt unika hotellet Niekhu Mountain Villa. Vill du komma så långt bort från storstaden som du kan, och ändå bo superbekvämt, då kan du knappast hitta ett bättre ställe. Hotellet byggdes utifrån en gammal tegelmur som blev kvar då ett ångloksstall revs på 1920-talet, och med sitt mörka trä smälter byggnaden in fint i den karga naturen runtomkring. Hotellet har prisats för sin interiör, och även maten i hotellets restaurang – som hämtar sin inspiration från den arktiska regionen – håller hög klass. Men hit åker man så klart till stor del för naturen, oavsett årstid: att använda ett ord som storslaget känns faktiskt lite futtigt i sammanhanget. På vintern lockas många skid-åkare hit för att få en upplevelse lite utöver det vanliga, men det går så klart bra att resa hit oavsett årstid. Hotellet håller stängt under juni och är öppet torsdag till söndag från den 1 juli till den 26 september.
Missa inte: En rejäl vandring är ett måste under sommarmånaderna, och är du dessutom villig att betala för en helikoptertur kan du ta dig till platser som få människor har möjlighet att besöka. Njut av stillheten, den magnifika naturupplevelsen och midnattssolen.
Pris: Dubbelrum från 3 995 kr, vilket inkluderar tillgång till bastu och relaxavdelning.
Hemsida: niekhu.com 

Smådalarö Gård – nyöppnar med stort spa på Dalarö 

Smådalarö Gård erbjuder både en av Sveriges största spa-anläggningar och klassiskt brygghäng vid havet.Smådalarö Gård erbjuder både en av Sveriges största spa-anläggningar och klassiskt brygghäng vid havet.Smådalarö Gård erbjuder både en av Sveriges största spa-anläggningar och klassiskt brygghäng vid havet.
Smådalarö Gård erbjuder både en av Sveriges största spa-anläggningar och klassiskt brygghäng vid havet. Foto: JENNIE KUMLIN / JENNIE KUMLIN


50 minuter sydost om Stockholms innerstad, på den norra delen av populära Dalarö, ligger Smådalarö Gård Hotell & Spa. Från den stora verandan, en naturlig samlingspunkt för besökarna, har du vacker utsikt över en havsvik, Hemviken. Här är det lätt att fördriva flera timmar, oavsett om du vill ta en kaffe och spela brädspel, smutta på en kvällsdrink eller sitta i stillhet med en bok. Gården, som på 1800-talet byggdes som ett nöjespalats av sjökaptenen Carl Peter Blom, bjuder fortfarande på många möjligheter till olika sorters nöje, som tennis, paddel och golf, plus vacker natur att ströva runt i. På bryggan hittar du en bastu och hotellet har dessutom en bra restaurang. Smådalarö Gård är även utmärkt placerat för den som vill göra utflykter till närliggande skärgårdsöar. Från Dalarö hamn går båtar till bland annat Utö, Kymmendö och Ornö. Efter en omfattande renovering hyser hotellet nu 120 rum, och vill du unna dig lite extra bokar du den spatiösa hörnsviten där du får 75 egna kvadratmeter plus altan och matplats.  
Missa inte: När hotellet nyöppnar den 5 juli efter sin renovering gör man det med ett helt nytt dragplåster: en Sveriges största spa-anläggningar, 2 000 kvadratmeter dedikerat till avkoppling, skönhet och en lite lyxigare vardag.
Pris: Dubbelrum från 1 450 kr.
Hemsida: smadalarogard.se 

Krusenberg Herrgård – som Downton Abbey utanför Uppsala

På Krusenberg Herrgård kan du leva ut din dröm om att bo som de gör i Downton Abbey och Familjen Bridgerton.På Krusenberg Herrgård kan du leva ut din dröm om att bo som de gör i Downton Abbey och Familjen Bridgerton.På Krusenberg Herrgård kan du leva ut din dröm om att bo som de gör i Downton Abbey och Familjen Bridgerton.
På Krusenberg Herrgård kan du leva ut din dröm om att bo som de gör i Downton Abbey och Familjen Bridgerton.

Är du ute efter lugn och ro i natursköna omgivningar, men samtidigt med hög service- och bekvämlighetsnivå, då ska du styra kosan till Krusenberg Herrgård. Herrgården har anor från 1600-talet och den historiskt intresserade tar med fördel del av dess historia. Godset var i privat ägo fram till 1980-talet och är klassat som byggnadsminne. I dag kan du som gäst komma hit för att fika, luncha eller äta en god middag – i vackra lokaler som ger känslan att befinna sig i en scen ur Downton Abbey eller Familjen Bridgerton – och däremellan ge dig ut på en promenad som tar dig förbi åkrar, ängar och hästhagar. Och glöm inte bort att kika runt bland fruktträd och planteringar i herrgårdens egen trädgård, eller att hälsa på det imponerande korna av rasen highland cattle som huserar i en hage. Här finns även ett spa, och blir du sugen på att göra en utflykt finns exempelvis Sigtuna, Uppsala och Skokloster på behändigt avstånd.
Missa inte: Den vedeldade bastun med vacker utsikt över vattnet är fräsch och fin och håller precis perfekt temperatur. Efter en stund i den goa värmen lockar ett dopp i Mälaren från bryggan utanför garanterat även den mest inbitna badkruka.
Pris: Dubbelrum från 1 600 kr.
Hemsida: krusenbergherrgard.se 

MJ's – mysigt storstadshäng i Malmö

MJ's fina innergård är en social oas i centrala Malmö.MJ's fina innergård är en social oas i centrala Malmö.MJ's fina innergård är en social oas i centrala Malmö.
MJ's fina innergård är en social oas i centrala Malmö. Foto: A+++ / a+++

Malmö har mycket att erbjuda en sommarturist: utan tvekan tillhör den toppskiktet av spännande städer i Sverige, och ligger närmast kontinenten både vad det gäller location och mindset. Och när du slår dig ner i hotellet MJ’s restaurang – en överbyggd innergård med glastak och gröna slingerväxter som bildar ett vackert parasoll – är det lätt att få den där känslan som annars nästan bara infinner sig vid Medelhavet. I lobbyn har man valt att göra receptionen föredömligt minimal och i stället gjort lobbyn till en umgängesplats med en stor bar, mjuka soffgrupper och mysig stämning. Det uppskattas av gästerna, som gärna använder utrymmet, men är även ett ställe som lokalbefolkningen gillar att besöka. Med avstånd, förstås. MJ’s är ett hotell för dig som vill ha något annat än det skandinaviskt minimalistiska: här är inredningen snarare svulstig, och bidrar ytterligare till att Malmö känns som något annat än det du hittar i resten av landet. Även rummen går förstås i samma stil och efter att ha sovit en natt (och nästan sovit över väckarklockan ...) kan vi även tillföra ”otroligt sköna sängar” på pluslistan.
Missa inte: Maten, som är grön utan att vara helt vegetarisk och med Medelhavsregionen som inspirationskälla.
Pris: Dubbelrum från 1 250 kr.
Hemsida: mjs.life 

Gammelgården – rustikt och naturnära i Sälen

Rustikt och mysigt på Gammelgården i Sälen.Rustikt och mysigt på Gammelgården i Sälen.Rustikt och mysigt på Gammelgården i Sälen.
Rustikt och mysigt på Gammelgården i Sälen. Foto: Tony Ekström


Sälen är en ort som de flesta nog kopplar ihop med skidåkning, men precis som många liknande destinationer har Sälen något att erbjuda året runt: när skidåkning, hundspann och skotersafari tar paus kommer många hit för att vandra eller cykla i fjällmiljön i stället. Och för just det ändamålet är Gammelgården perfekt placerat, långt upp på fjället med nationalparkens vackra natur precis utanför. Flera av husen har stått här sedan 1600-talet, och inhyser nu hotell och restaurang i gammaldags lodge-stil med hög mysfaktor. Restaurangens inriktning på vilt och lokalproducerat passar så klart perfekt in med Gammelgårdens läge och rustika miljö. Tips: vill du spendera en hel sommardag på fjället kan du boka ett vandringspaket där dagens matsäck ingår.
Missa inte: Gammelgården är känt för sina goda våfflor, så det vore synd att inte äta en, eller flera, medan du är här. Helst med hjortronsylt till. Smeten sägs vara gjord på ett recept som använts i 100 år, men vad den innehåller är en väl förborgad hemlighet.
Pris: Dubbelrum från 1 200 kr.
Hemsida: gammelgarden.se

LÄS OCKSÅ Åsa Ingrosso om hur du får en ”hotel chic” stil i ditt eget hem