Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Julie Vrabelová/Nordisk film

Sverrir Gudnason om att spela Björn Borg: "Jag är inte särskilt lik honom"

Sverrir Gudnason är trebarnspappan som växte upp på Island men blev en av Sveriges hetaste skådespelare. Nu spelar han huvudrollen i filmen Borg om Sveriges största tennisstjärna Björn Borg.

Det har kallats "det största ögonblicket i svensk idrottshistoria" –Wimbledonfinalen 1980 mellan Björn Borg och amerikanen John McEnroe. Nu kommer filmen om den svenske tennisstjärnan, med just den matchen som fond.

SVERRIR GUDNASON 

Ålder: 38 år.

Gör: Skådespelare.

Bor: I Stockholm.

Familj: Barnen Salka, 12, Sísí, 11, och Blanka, 4. De två äldsta med Emelie Uggla, den yngsta med skådespelaren Josefin Ljungman.

Bakgrund: Slog igenom i tv-serien Upp till kamp 2007 och har bland annat spelat med i elva Wallander-filmer, Hur många lingon finns det i världen?, Call girl, Monica Z, Små citroner gula och Gentlemen.

Aktuell: Spelar Björn Borg i filmen Borg, biopremiär 6 september.

Huvudrollen spelas av tvåfaldigt Guldbaggebelönade Sverrir Gudnason, en av Sveriges populäraste skådespelare, med filmer som Monica Z, Gentlemen, Cirkeln och Den allvarsamma leken på sitt cv. Rollfigurerna har ofta varit introverta och plågade konstnärssjälar, men den här gången spelar han alltså en levande tennislegend.

Vad hade du för relation till Björn Borg innan du fick den här rollen?

– Jag visste ju vem han var även när jag var liten på Island. Men jag är lite för ung för att ha sett matcherna live.

Alla har säkert sagt att du och Björn är grymt lika – hade du tänkt på det innan?

– Nej aldrig, och jag tycker inte att jag är särskilt lik honom. Och jag tror inte att någon skulle ha sagt det innan jag gjorde filmen heller.

Den folkkära skådisen Sverrir Gudnason är bioaktuell i rollen som det folkkära tennisesset Björn Borg. Foto: Julie Vrabelová/Nordisk filmDen folkkära skådisen Sverrir Gudnason är bioaktuell i rollen som det folkkära tennisesset Björn Borg. Foto: Julie Vrabelová/Nordisk filmDen folkkära skådisen Sverrir Gudnason är bioaktuell i rollen som det folkkära tennisesset Björn Borg. Foto: Julie Vrabelová/Nordisk film
Den folkkära skådisen Sverrir Gudnason är bioaktuell i rollen som det folkkära tennisesset Björn Borg. Foto: Julie Vrabelová/Nordisk film Foto: Julie Vrabelová/Nordisk film

Hur bra är du på tennis?

– Inför den här filmen spelade jag två timmar om dagen i ett halvår, så jag hade en ganska stark formkurva uppåt. Men det var ju inte bara att lära sig att spela tennis, det var att lära sig spela tennis som Björn Borg, med dubbelhandsfattning och så. Vi tränade både med och utan boll, som balettrörelser, för att få in rörelsen både före och efter slaget, hur han släpper handen ... allt det där. Får man väl in det i kroppen kan man improvisera sen.

Upp till kamp, Call girl, Monica Z, Gentlemen och nu Borg – du har gjort många filmer som utspelas på 1960- och 1970-talet. Vad är det du gillar med den tiden?

– Främst att det är en så snygg period: stilen, kläderna, musiken. Och att jag gillar 60- och 70-talet har nog gjort mig lämplig att forska på de rollerna. Jag gillar bilarna, hur folk var, att alla inte satt med sina mobiltelefoner hela tiden, att folk pratade långsammare – det är mycket.

[adSpace placement="manual"]

Skulle du vilja göra mer komedi?

– Jag har gjort några filmer som listas som komedier, men om jag ska vara ärlig får jag inte så ofta frågan om att vara med i Åsa-Nisse ... Jag tycker inte man måste hamna i ett fack bara för att man gör dramatiska roller. Men absolut: komedi – bring it on!

Hur skulle du beskriva din klädstil?

– Jag gillar att ha kläder som jag lätt kan ta på mig och känna mig fin i. Jag har många plagg från Hope, det funkar för mig. Jag trivs bäst när jag är ledigt uppklädd, jag trivs inte med att ha en blomma i knapphålet utan vill vara lite mer loose.

Vad är det mest brottsliga du har gjort?

– När jag var liten flög jag ibland med konstiga saker i handbagaget. En gång fyllde jag handbagaget med fyrverkerier, en annan gång hade jag grodyngel med mig. Det skulle nog inte funka i dag ...

Sverrir Gudnason har medverkat i många filmer och tv-serier. Foto: Kristian PohlSverrir Gudnason har medverkat i många filmer och tv-serier. Foto: Kristian PohlSverrir Gudnason har medverkat i många filmer och tv-serier. Foto: Kristian Pohl
Sverrir Gudnason har medverkat i många filmer och tv-serier. Foto: Kristian Pohl Foto: Kristian Pohl

Vad var ditt drömjobb när du var liten?

– Det första yrke jag babblade om var arkitekt.

Vad hade du velat veta som 15-åring?

– "The first one now will later be last."

Vilken film har du sett flest gånger?

– Det måste vara någon film som jag såg när jag var liten, som vi hade på video. Jag vet att jag såg Tre amigos om och om igen. I vuxen ålder är det kanske Kvinna under påverkan eller Deer hunter.

Vilken är din paradrätt?

– Nu på sistone tycker jag att jag fått till en ganska bra ramensoppa.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Att kunna spela piano.

Vad skulle du göra om du var politisk makthavare i Sverige för en dag?

– Ta från de rika och ge till de fattiga.

Vilken var den senaste present du köpte?

– Det var en Trolls-klubba till min fyraåriga dotter. Hon sa att den smakade "märkständigt".

Vad gör du om tio år?

– Jag hoppas att jag jobbar med spännande projekt, men även har tid med familjen, så att vi kan samlas och ha stora middagar ihop.

Vad ska det stå på din gravsten?

– "Han gjorde vad han kunde."