Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tack för skilsmässan Apple

På 90-talet fantiserade "dataänkorna" om att klippa av sladden till den stationära datorn. Så hur hotande är då den nya, smarta, fickvänliga och sladdlösa tekniken för din relation? DV:s Marina Nilsson rapporterar från det eviga kriget mellan ny teknik och gammal kärlek.

Det som tog priset var när han bestämde sig för att börja sova med sin iPhone. Den skulle ligga under vår bäddmadrass och lägga märke till hur mycket han vände och vred på sig under de tidiga morgontimmarna. På så sätt kunde telefonen sedan "välja" att ringa till väckning under en ytligare sömnfas, när han ändå var nästan vaken ...

Vid det här laget har jag förstås upphört att häpna över hur många smarta "apps" som finns under skalet som är graverat med en silverfärgad äppelskrutt. Jag har accepterat att min sambo allt oftare låter som om han jobbade på OnOff. Och efter ett restaurangbesök, när han riktade telefonen som en fjärrkontroll mot en av de väggfasta högtalarna och liksom sög in musiken, för att sedan kunna läsa upp vad artisten hette, så kommer ingenting att förvåna mig längre. SNART KOMMER DET SÄKERT att komma en ny programapplikation som gör att om man slickar på displayen så kommer mobilen att kunna berätta om man har dålig andedräkt, alternativt ägglossning. Det sitter förmodligen redan några kufar i ett litet forskarrum i Kalifornien och slickar som tokiga, kan jag tänka mig. Detta är förstås informationssamhället i sitt absoluta esse, och kanske borde man bara falla in i hyllningskören. Men är detta evigt uppkopplade liv, med rolig förströelse ständigt och jämt en tummetott bort, verkligen bra? Bra för oss? 

"Det är klart att det inte är så roligt att bli utkonkurrerad av en manick. Man vet ju bara hur det känns när någon läser tidningen samtidigt som man pratar och plötsligt inte har hört vad man har sagt", säger Ingemar Gens, jämställdhetsexpert och författare till boken Myten om det motsatta könet. 

Han tillhör de nu cirka 500 000 svenskar som äger en iPhone, och bland dessa finns förstås både män och kvinnor. Statistiken pekar ändå mot en viss konsumtionspuckel bland män i 30-årsåldern och nästan var femte av storstadsmännen i åldern 25 till 34 har den populära Apple-telefonen.

"Frågar du mig om det här fenomenet är bra för samlivet, så svarar jag förstås att det är tveksamt. Problemet är väl främst alla de här push-funktionerna som du kan ha aktiverade, och som är det första man bör stänga av. Du kan annars ha telefonen inställd så att den skickar ett meddelande varje gång någon du känner på Facebook skriver någonting. Det behöver alltså inte ens handla om dig, men det piper till i mobilen i alla fall. Jag tror att det är nästintill omöjligt, både för män och kvinnor, att låta bli att se efter vad det var för meddelande som kom", säger han.

Egentligen är det här inte något nytt fenomen. Förhållandet mellan ny teknik och gammal kärlek har länge präglats av vissa spänningar. På 90-talet skrevs artiklar om "dataänkorna", kvinnor som hade tröttnat på män som fastnat i nördfällan framför den stationära datorn. Den samtida boken Män är från Mars, kvinnor är från Venus från 1992 användes av vissa som en tröstande relationsbibel. Författaren John Gray presenterade tankemodellen att mannen helt enkelt behövde "gå in i sin grotta" som förklaring till varför många män förlorade sig själva i teknik och hobby. Det var tydligen bara att acceptera, eftersom män och kvinnor var så olika varandra.

I dag, nästan 20 år senare, behöver ingen längre vara bunden till något så primitivt som ett eluttag. Moderna män och kvinnor kan när som helst vandra in i den mentala grottan ändå. Vid köksbordet.
I sovrummet. Eller varför inte mitt i ett samtal?

"I slutändan blir det här en sorts ansvarsfråga, och ansvar har länge varit en kvinnlig elitgren", förklarar Ingemar Gens.

Han menar att kvinnor som äger en extra rolig och uppmärksamhetskrävande smartphone ofta tar större ansvar för den. Vi styrs av en moralisk känsla för hur många gånger under ett samtal ansikte mot ansikte som man egentligen kan kolla sin telefon. 

"Män har svårare för den gränsdragningen, kanske för att de har svårare för gränsdragningar generellt, eftersom de har lärt sig att det faktiskt inte händer så mycket när de bryter mot reglerna", säger Ingemar Gens.

ULF MELLSTRÖM ÄR PROFESSOR i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet och författare till boken Män och deras maskiner.
Han poängterar att ny teknik ofta möts med just oro och ängslan för relationers skull.

"Det var likadant när telefonen kom. Man var rädd för att den skulle urholka de genuina, mänskliga relationerna som man hade när man träffades 'på riktigt'. Men utvecklingen går ju också mot att vi integrerar tekniken i våra liv mer och mer. Så småningom kommer det att tillverkas glasögon som fungerar som datorer, och det kommer att bli alltmer inaktuellt att ens prata om 'online' och 'offline'. Om 20 år kommer vi inte att förstå att vi tänkte så", säger han.

Han berättar att kvinnor generellt har ett mycket mer rationellt förhållande till teknik. De tänker "men behöver jag den?" medan män i stället generellt attraheras av sexigheten i vad som är tekniskt möjligt."Att män är på det sättet handlar i grund och botten om att deras identitet har varit knuten till lönearbete, och lönearbetet blev under industrialismen synonymt med teknik. Sedan har det där utvecklats till en regelrätt teknikfetischism bland män, som också har blivit ett sätt för män att faktiskt 'bonda' med varandra", förklarar Ulf Mellström.

Linda Stone är gammal veteran inom it-branschen och har haft ledande positioner på både Apple och Microsoft innan hon satsade helt på sin verksamhet som fri tekniktänkare. Hon har myntat begreppet "continiuos partial attention", som ringar in den moderna tendensen att dela uppmärksamhet mellan flera medier samtidigt (datorn, tv:n, mobiltelefonen ...) och som placerar den egna relationen i ett hopplöst underläge när det gäller att få uppmärksamhet. 

"Jag skulle inte gå så långt som att skylla skilsmässor på tekniken, men varje ny vuxenleksak erbjuder ju nya möjligheter till distraktion, och just iPhonen är en ovanligt rolig distraktion. Samtidigt är ju vår fulla uppmärksamhet en av de största komplimangerna vi kan ge till en vän eller partner. Det upplevs som väldigt lugnande och respektfullt när någon lyssnar helhjärtat på oss, vilket kan vara värt att påminna om. Det gäller alltså att veta vad man vill uppnå, och sedan använda sin uppmärksamhet som det väldigt flexibla verktyg det faktiskt är. Är det just nu viktigast att jag får min vän eller partner att känna sig älskad och lyssnad på, eller kan jag snabbt scrolla igenom min e-post samtidigt? Moderna människor får helt enkelt diktera sina egna regler för hur tekniken ska användas."

"Jag vet en familj som har bestämt att datorer och smartphones inte hör hemma i köket och vardagsrummet, för där vill man att fokus ska vara på att äta och umgås. Jag tror inte att vi måste välja mellan intressant ny teknik och en bra relation, vi kan få båda, men kanske inte precis samtidigt. En iPhone i sängen är förmodligen aldrig ett bra afrodisiakum", säger hon.

Dessutom sliter en ständigt flackande uppmärksamhet på kroppen."Om 'continiuos partial attention' tas till en extrem nivå gör det oss otillfredsställda och utmattade. Det är då vi blir nyfikna på yoga och fantiserar om att stänga av våra apparater", berättar Linda Stone.

Så har du tur kanske problemet löser sig själv...