Tareq Taylor är redo för nästa matresa i tv – här är recept från hans nya kokbok
När kocken, tv-profilen och julvärdsaktuella Tareq Taylor lagar mat från sin pappas hemland väcker den både smaklökarna och känslorna. Här berättar han om maten, människorna och insikterna han mött under sin spännande resa i Israel, Palestina – och familjens historia. Dessutom bjuder han på ett smakrikt pizza-recept som han skapade i öknen.
När Tareq Taylor reste till Israel och Palestina tillsammans med sin pappa Seif Daoudi och sin bror Zafer i SVT ville hundratusentals tittare följa med. Det blev starka upplevelser och fantastiska smaker när bröderna mötte människor och mat i sin pappas gamla hemkvarter. Nu kommer boken Tareq Taylors matresa, där vi återigen får följa med på turen, och dessutom själva kan laga maten enligt Tareqs familjerecept.
Här bjuder han på en smakrik pizza som improviserades fram i en stekpanna över grillen i öknen. Dessutom berättar han om alla känslor och funderingar som resan väckte.
Tareq Taylor om sin nya bok: ”Djupdykning i familjens historia och recept”
Berätta lite om arbetet med boken, som är så mycket mer än en vanlig kokbok.
– Att skriva den har varit lite som att göra resan en gång till. Det har varit en djupdykning i min familjs historia och recept. Det är lustigt att man inte vet mer än man gör om sin familj, i vardagen tar man så mycket för givet och ställer inte så många frågor. Det krävs att man gräver för att få grepp om det och för min del har det varit väldigt spännande – inte minst matmässigt.



Vad har varit svårast?
– Dels att berätta historien som jag upplevde den och som jag vill att den ska berättas. Dels att rent receptmässigt hålla mig till originalet – det är jag inte van att göra. Min faster Fatima och min pappas fru Magida har stått bredvid mig och sagt ”Nej Tareq, det ska inte vara någon kanel” och ”Bara en lök!”, när jag har velat ta ut svängarna. Jag har verkligen fått lyssna.
– Och pappa har varit med hela vägen som provsmakare. Han är den hårdaste kritikern och skräder inte orden, haha.
Tareq Taylor
GÖR: Kock, krögare och tv-profil.
ÅLDER: 51 år.
BOR: Lomma.
FAMILJ: Hustrun Stina och dottern Ellen.
INSTAGRAM: @tareqtaylor
AKTUELL: Med boken Tareq Taylors matresa. Just nu medverkar han i Bäst i köket i SVT och på julafton är han SVT:s julvärd 2021.
Hur har dina känslor inför utgivningen påverkats av den senaste tidens händelser i konflikten mellan Israel och Hamas?
– I alla konflikter försvinner den vanliga människan, den lilla personen på gatan. Det är bara en historia som berättas och där får alla de vackra människorna – fulla av livsglädje och som har så mycket att ge – inte plats. Det jag tyckte så mycket om med tv-serien var att man fick möta dem på riktigt, och jag hoppas att boken också kan bidra till det, bli ett litet fönster in till kulturen och det mänskliga. För när vi möter det mänskliga kan vi också hitta empatin.
– Det behöver inte vara svårare än så: att känna empati och vilja stoppa mänskligt lidande. Du behöver inte välja sida i en konflikt, inte ta politisk ställning, bara se människorna som drabbas av den.
Tusentals har hört av sig efter ”Tareq Taylors matresa” i SVT
Tv-serien fick en otrolig respons, vad har det betytt för dig?
– Tusentals människor har hört av sig och gör det fortfarande. De kommer från alla delar av världen och de berättar om hur de känt igen sig. För mig är det ett kvitto på att även om en konflikt utspelar sig långt borta geografiskt så har vi alla en anknytning till varandra. I grund och botten är vi alla människor, med samma typ av drömmar och mål. Det finns något fint i det.
Du beskriver känslan att komma till Palestina som att komma hem – trots att det gått nästan 50 år sedan du senast var där. Hur är det möjligt?
– Kulturen, språket och maten har alltid varit närvarande i mitt liv genom pappa, men för att landa i det måste man vara på plats. Se blicken hos människorna man möter, känna dofterna på morgonen, höra surret från trafiken … I sin ursprungliga kontext faller allt det där man burit med sig på plats.



Berätta om pizzan du lär oss laga här – du har speciella känslor för den?
– Ja, eftersom jag lagade den tillsammans med min pappa och min bror i Judeiska öknen. Vi hade badat i ett vattenfall och sedan gjorde vi den här måltiden, det var en stund som verkligen förenade oss. Pappa fick döpa pizzan och den fick samma namn som hans barndoms gata i Jerusalem: Hoch el hellow.
Du beskriver väldigt fint i boken hur det vara att komma dit tillsammans med din pappa.
– Det hände något med honom där, han blev som fisken i vattnet. Det här var hans gata, han kunde varenda sten, gick på ett annat sätt, hade stadens rytm i kroppen. Det var fint att se.
Då kommer säsong två av Tareq Taylors matresa
Vad var mest överraskande under resan?
– Ingenting var som jag trodde, som jag mindes det, och jag hade inte förstått att människor levde under så tuffa omständigheter. Samtidigt finns det så mycket livslust och glädje. Att man kan äta glass på Västbanken, och gå på en riktigt bra restaurang!
Vilken var den största upptäckten rent matmässigt?
– Att rätterna har rötter så långt tillbaka i tiden och att matlagningen fortfarande är så traditionell. Recepten har inte förändrats på många 100 år, gastronomiskt är det som att vandra i tiden. Att resa och äta på de här platserna gav mig en känsla av genuinitet. Det går liksom inte att konstla till den här maten – det är så här det är. Så här har det smakat i hundratals år.
– Det skiljer sig väldigt mycket från vår svenska matkultur, som är som en svamp som suger åt sig allt nytt och spännande. Där älskar man i stället det traditionella.



När ni smakar på mat i tv-serien använder ni ord som ”gudomligt”. Det låter fantastiskt, men kan jag verkligen åstadkomma det i mitt kök?
– Ja, det är det som är så härligt! Det tar kanske lite tid, men det är faktiskt inte så svårt. Det går väldigt bra att återskapa de här smakerna hemma, inte minst för att vi har en fantastisk kryddimport i Sverige och kan köpa väldigt bra kryddor i vilken butik som helst.
Många ser fram emot säsong två av din matresa – kan du avslöja något om vad vi kommer att få uppleva i den?
– Inte vad ni får uppleva, men att ni får göra det. Vi åker på nästa resa i januari och planen är att den ska sändas nästa höst.
Du bröt nacken för några år sedan när du kite-surfade, hur mår du nu?
– Tack bra. Jag har haft en fantastisk kirurg som gjort ett otroligt fint arbete, så nu kan jag kitesurfa igen och försöker hålla mig aktiv.
Laga Tareq Taylors campingpizza Hoch el hellow i stekpanna



4 portioner
1 gul lök
1 aubergine
2 msk olivolja
20 svarta oliver med kärna
2 tsk za’atar
2 tsk sumak
1/2 dl pinjenötter
2 kvistar bladpersilja
1 tsk salt
1 mozzarella (ca 125 g)
1 stort runt, mjukt arabiskt bröd, t ex laffa (köp färdigt eller baka själv – recept nedan)
salt
nymalen svartpeppar
Topping
6–8 små tomater i halvor
2 kvistar hackad färsk mynta
1 granatäpple, kärnorna
1 grön chili i skivor
Gör så här:
1. Skala lök och aubergine. Hacka löken fint och skär auberginen i små tärningar. Stek i olja tills löken mjuknat.
2. Kärna ur oliverna och dela dem ett par gånger. Lägg oliverna i pannan med lök och aubergine. Krydda med za’atar och sumak och fortsätt stekningen. Tillsätt pinjenötterna och stek tills allt fått fin färg. Smaka av med salt.
3. Hacka persiljan och tillsätt.Fös ihop ingredienserna så att de får samma storlek som brödet.
4. Riv mozzarellan och fördela den uppe på grönsakerna. Lägg sedan brödet ovanpå alltihop och vänta i någon minut så att osten smälter. Placera sedan en tallrik eller ett lock ovanpå brödet och vänd upp och ner på pannan.
5. Toppa pizzan med tomater, mynta, granatäppelkärnor och chiliskivor. Ringla gärna lite olja över alltihop, salta och peppra.
Laffa – arabiskt tunnbröd
cirka 4 stora bröd
7 1/2 dl vetemjöl
10 g torrjäst (ca 3 tsk)
1 msk strösocker
1 tsk salt
3 dl vatten
2 msk olivolja
Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna, gärna i matberedare med degkrokar. Tillsätt vatten lite i taget så att degen får en lagom fast konsistens. Häll i oljan och arbeta degen på låg hastighet i cirka 10 minuter tills den är slät och blank.
2. Täck över bunken med en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1 timme.
3. Arbeta ihop degen på en mjölad köksbänk och dela i sex delar. Rulla till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 10 minuter.
4. Kavla ut bullarna så tunt det går (1–2mm) till runda kakor. Täck rundlarna med en kökshandduk och låt jäsa i 20 minuter.
5. Värm ugnen till 275 grader, sätt in en plåt medan ugnen blir varm.
6. Skjutsa in bröden, direkt på den varma plåten och grädda i omgångar i 3–4 minuter, tills de får lite färg.
7. Stapla de nygräddade bröden på ett galler och låt svalna under kökshandduk. Förvara i påse eller frys in om de inte ska ätas direkt.
LÄS MER: De senaste recepten från Damernas Världs matbloggare Editor's chef