Testa att ”mysjogga” - och lär dig att njuta av långsam löpning i naturen
När Damernas Världs hälsoexpert Ida B Olsson upptäckte njutningen i att springa långsamt i naturen föddes hennes begrepp ”mysjogg”. På samma gång slutade hon att jämföra sig själv med andra, och dödade idén om att en löptur måste innebära att man tar ut sig till max och känner blodsmak i munnen.
– Jag skapade en ny relation till löpningen och i dag är den ljuvlig!
Visst kan man börja älska löpning fast man inte älskat det sen barnsben. Man ska bara komma till samma ”halleluja-moment” som Ida kom till när hon upptäckte mysjoggen. För hon var inte alls någon ivrig löpare tidigare i livet.
– Jag har spelat fotboll sen jag var fem år och spelade i många år. Varje år hade vi försäsongsträning med mycket löpning. Jag minns det som att man hade konstant blodsmak i munnen. Vi körde bland annat det som kallades ”idioten” och löpträning där man sprang runt en bana i tio varv så snabbt man kunde tills man nästan kräktes. Jag tror inte jag är ensam om att ha såna jobbiga minnen från skoltiden när löpning var mest som en bestraffning. Många har inte alls gillat att springa och sånt kan sitta i hela livet - det liksom fastnar i huvudet, säger Ida.
”Jag tror inte jag är ensam om att ha såna jobbiga minnen från skoltiden när löpning var mest som en bestraffning”.
Ida B Olsson
Gör: Damernas Världs hälso- och träningsexpert, PT, löpcoach, yogalärare och mental coach.
Ålder: 39
Bor: Båstad
Familj: Maken Daniel och barnen Stella 12 år och Charlie 9 år.
Instagram: @idabolsson
Bästa peppen när mysjoggandet känns trögt: ”Allt är bättre än inget. Jag är stark och duger precis som jag är och känslan efteråt är den jag ser fram emot!”
Hon vet vad hon pratar om, Ida är i dag löpcoach, personlig tränare, yogalärare och även lifecoach, så hon hjälper många som har svårt att tänka om när det gäller sig själv och den egna prestationen. För Idas egen del var det tillfälligheter som gjorde att hon gick från att undvika allt vad löparspår hette till att börja längta efter det.
– Jag hade fått mina två barn och min kropp var inte redo för träning så jag promenerade med dem i vagnen på morgonen. Det var mitt sätt att börja bygga upp min kropp igen, tillsammans med styrketräning hemma i vardagsrummet. Jag har turen att bo väldigt nära naturen så promenaderna var härliga och efter tag kände jag i kroppen att den ville springa, berättar hon.
Spring 1 minut och promenera sen
Så Ida sprang sakta i en minut. Sen fortsatte hon att promenera, och så sprang hon sakta igen i ett par minuter. Och så höll hon på så ett tag. Mest för att höja pulsen och känna hjärtat slå i kroppen, något hon hade längtat efter. Ganska snart utsöndrades endorfiner (må-bra-hormon) i Idas kropp och hon började koppla löpningen till glädje och positiva känslor.
– Jag kände bara att ”jag behöver det här”! Och hur sakta jag än sprang så upplevde jag denna härliga känsla i kroppen.
Ida sprang alltså enbart för att kroppen ville det och belöningen i form av en fantastisk känsla som spirade i hela kroppen gjorde att hon började längta efter nästa tur.
– Jag kände mig så otroligt fräsch efteråt, liksom ren och genomspolad, det var som att hela mitt system hade rensats. Tack vare att jag springer så sakta, helt utan krav och varvar med att gå, så sänks verkligen stressen i kroppen, förklarar hon.
”Tack vare att jag springer så sakta, helt utan krav och varvar med att gå, så sänks verkligen stressen i kroppen”
Mysjoggen är numera en del av Idas vardag och ungefär tre gånger i veckan snörar hon på sig löparskorna och ger sig ut - helt och hållet på sina villkor utan krav på sig själv. Ett pass lite lagom mysjogg, ett pass med lite mer fart och ett pass längre distans. Under springturen kanske hon stannar och njuter av naturen, tar en bild, och så fortsätter hon att jogga. Och hon är noga med att inte jämföra sig med någon annan.



Jämför inte dig själv med andra
– Det är så himla lätt att börja snegla på andra, och lyssna på dem när de pratar om att de ”springer milen under 50 minuter”. Jag förstår att man känner sig otillräcklig. Eller så blir man uppslukad av spring-appar och pulsklockor och bekymrar sig över hur man ser ut och om man har ett ”snyggt löpsteg”. Men det handlar ju enbart om dig. Ingen annan. Vi är alla olika och du behöver utgå från dig själv och dina förutsättningar, menar Ida.
Förutom att jämföra sig själv med andra finns det en annan stor fälla när man kommer in på träning och löpning - att gå in i prestationsläge. Att tänka sig någon form av träning utan att uppnå ett visst resultat kan vara en främmande tanke för många, särskilt de som är prestationsinriktade på jobbet eller annars i livet.
Släpp prestation och resultat
– Jag förstår att man blir ivrig när man sätter i gång och man ”vill ha ett mål” att springa för och förbättra sig för. Jag har själv sprungit maraton så jag vet hur det känns, men att mysjogga handlar inte alls om prestation. Vill du sedan utveckla din löpning är mysjoggen en långsiktigt hållbar start till att bygga vidare.
– Det handlar i stället om en inre motivation, att uppleva kroppen, att vara närvarande där man springer, njuta av naturen runtomkring, lyssna och dofta. Det är magiskt när man hamnar där och ofta behöver man sänka farten för att nå dit. Man ska springa så sakta att man kan prata om man springer tillsammans, förklarar Ida.
Att våga släppa på prestation och mätbara resultat, och i stället lyssna inåt är något som kräver sin träning. Precis som meditation eller yoga, som Ida också är verksam inom. En mysjogg kan vara ett första steg på vägen!
Sakta ned när du springer - och upptäck något nytt
– När jag ber mina klienter att sakta ned är det väldigt svårt för vissa och även andra PT-kollegor har varit skeptiska till min strategi, och faktiskt hånat mig tidigare, berättar Ida.
I en tid när vi stressar mer än någonsin, där psykisk ohälsa ökar lavinartat och där Covid-19 ökar oron, tror Ida ännu mer på vikten av att ge sig själv träning som inte tar energi av kroppen.
– Vi måste lära oss att sänka kraven på oss själva. När vi enbart stressar, sover dåligt, inte återhämtar oss ordentligt och går in för prestation hela tiden så riskerar vi att bränna ut kroppens organ. All träning ska ge energi, annars slösar du enbart på kroppens resurser. Att hela tiden titta på resultatet ökar stressen. Jag vill att träning ska vara något du ger till dig själv.
Återhämtning är lika viktigt
Så har du en timma över i ditt kanske annars stressiga liv föreslår Ida 30 minuters mysjogg ute i friska luften och sen kommer du hem och fixar något gott att äta till dig själv och tillåter dig själv återhämtning i 30 minuter.
– Jag tränar styrketräning, yoga och mysjoggar för att jag vill vara pigg och fräsch tills jag blir riktigt gammal. Jag vill uppleva saker, jag vill inte bara titta tillbaka på olika resultat.
Utan krav och prestation kom kärleken till löpning
Ida hoppas att mysjoggen kan vara ett sätt för fler att ge sig ut och jogga, och komma närmare naturen men också sig själva. Själv vågade hon ompröva sin gamla sanning om att hon inte gillade att springa, tack vare att hon bytte perspektiv och gick in i löpningen utan prestation och krav på sig själv.
– Vi är ju skapta för att springa, hoppa och klättra, så att jag hittade till denna njutning i mysjoggandet är jag så tacksam för. Det är magiskt, man blir hög på livet - och det är gratis!



Idas 5 budord när det gäller mysjogg:
1. Du får inte vara elak mot dig själv och tänka dåliga tankar om din prestation innan du ens har börjat.
2. Du får inte mäta tid eller bestämma en viss sträcka när du springer - det ska vara helt fri från prestationskrav.
3. Du får inte jämföra dig med andra - detta är din tid i löpspåret, inte någon annans tid.
4. Du får heller inte jämföra dig själv med dig själv. ”Vad skönt det var, men jag var inte så snabb” är exempel på tankar som du kan träna bort. ”Efter ett långt uppehåll kan vi ibland tro oss kunna starta där vi slutade en gång i tiden. Du är inte där nu. Du är här nu.”
5. Sakta ned tempot och kör jogging varvat med gång - precis som du vill.
Förbered dig för mysjogging:
Fundera inte så mycket på vad du ska på dig. Ta något som känns bekvämt. ”Jag har till och med varit ute och mysjoggat i pyjamas.”
Billiga skor duger gott i början. Du behöver heller inte tömma bankkontot och köpa de allra dyraste ”bäst-i-test” löparskorna. ”Ska du sätta igång med mysjogg och inte har varit ute och sprungit på några år räcker det gott med ett par springskor för 399 kronor. Börja där.”
Hitta ett bra spår. Titta ut en trevlig sträcka, gärna i naturen, som du kan springa utan att det blir för mycket terräng, eller att det blir för stor och lång ”utflykt”.
Lägg fram kläder kvällen innan så att de ligger framme när det är dags för sig att ge dig ut. ”Jag älskar att planera vad jag ska ha på mig! Tänk igenom kläderna, jag väljer extra bekväma plagg om jag tex har PMS”.
Spring när det passar dig. Du väljer själv vilken tid på dygnet när du ska springa. Testa dig fram!
”Alla dagar är inte superhärliga, och då kan du välja att springa en kortare tur. Om du bara springer 10 minuter så går det lätt att göra det igen.”
Så här lägger du upp din första mysjogg om du aldrig tidigare har löptränat:
Börja med att promenera 1 minut och sen joggar du i sakta tempo i 1 minut.
Upprepa detta 5 gånger och sen är du klar. Du springer alltså bara 5 minuter första gången och går 5 minuter totalt.
Efteråt: Lägg händerna på hjärtat och känn att det slår. ”Träna på att känna tacksamhet för att benen fungerar och hjärtat slår, ”tack-tack”.
När du kommer hem gör du i ordning kläderna för nästa pass om 2 dagar.
Successivt kan du öka tiden du går och springer - men känn efter så att det känns skönt och behagligt. ”Låt det ta tid, och jobba i takt med kroppen. Det är ju ett klassiskt misstag annars att man går ut för hårt för fort och tappar motivationen.”
”Lägg ut en selfie om du vill - komplimanger från andra kan vara en jättebra motivation till nästa gång. Men se till att du gör det för din skull, inte för att få bekräftelse utifrån.” (Använd hashtag #mysjogg om du vill!)
LÄS MER: Ida B Olsson om hur hon ser på träning och sina sömnrutiner: ”Jag lägger mig 21.30 varje kväll”.