Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA.Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA.Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA.
Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA. Foto: Pat Benic/UPI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Testa Michelle Obamas klimakterie-taktik

Hormonbehandling har hjälpt Michelle Obama, 58, att tackla besvären hon drabbats av under klimakteriet. Genom att berätta om sina erfarenheter hoppas hon kunna hjälpa andra kvinnor.

Michelle Obama, advokat, författare och USA:s tidigare första dam, är i klimakteriet – och hon vill att världen ska veta det.

– Jag går igenom det och jag vet att alla mina tjejkompisar går igenom det. Och informationen är knapphändig, säger hon till People Magazine.

Genom att vara öppen med sina egna erfarenheter hoppas hon kunna hjälpa till att sprida kunskap om klimakteriet och symptomen som ofta kommer med det. Och uppmuntra andra kvinnor att söka den hjälp och vård de behöver.

När Michelle Obama fyllde 50 och insåg att hon snart stod inför klimakteriet ville hon veta vad hon skulle vänta sig. Så hon frågade ut både äldre vänner och sin mamma.

– Min mamma sa typ: ”Klimakteriet? Ja, det tror jag att jag har gått igenom.” Hon minns ingenting, berättar Obama för People Magazine med ett skratt.

Michelle Obama på Jimmy Kimmel Live i december 2022.Michelle Obama på Jimmy Kimmel Live i december 2022.Michelle Obama på Jimmy Kimmel Live i december 2022.
Michelle Obama på Jimmy Kimmel Live i december 2022. Foto: NIPI / TT NYHETSBYRÅN

Nu, vid 58, vet hon mycket väl vad klimakteriet innebär, eftersom hon är mitt i det. Ungefär 75 procent av alla kvinnor upplever besvär under klimakteriet, vissa så svåra att de försämrar livskvaliteten – ibland kraftigt. Ändå pratas det inte så mycket om övergångsåldern, vilket leder till att många blir utan den vård de skulle behöva och att missuppfattningar och desinformation lättare får fäste.

Michelle Obama om hormonbehandlingen

Därför har Obama, och en rad andra kändiskvinnor öppnat upp om sina personliga erfarenheter av klimakteriet och det stigma som omger det. I hopp att det ska bli lättare att få rätt hjälp för alla de kvinnor som lider av olika typer av symptom, som sömnbrist, värmevallningar, minskad sexlust och humörsvängningar.

LÄS MER: Stjärnorna: Dags att ge klimakteriet en ny image 

Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA.Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA.Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA.
Porträtt av Michelle Obama skapat av Amy Sherald och finns på National Portrait Gallery, Washington, USA. Foto: Pat Benic/UPI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Michelle Obama har sluppit just humörsvängningarna, säger hon i intervjun med People. Men hon har inte kommit undan vallningar och viktuppgång. För att komma till rätta med de jobbiga värmepåslagen har hon fått läkarhjälp med hormonbehandling, berättar hon i sin podd The Michelle Obama Podcast:

– Tidigare har det kommit studier som visat att hormoner är dåligt, det var allt vi hörde. Nu visar forskningen att de där studierna inte var fullständiga och att det finns fördelar med hormonbehandling. Det gäller att reda ut informationen, studierna och desinformationen.

När jag tränar med mina vänner pratar vi om vad vi går igenom

De flesta kvinnor kommer i klimakteriet någon gång mellan 45 och 55 års ålder, när nivåerna av östrogen och progesteron börjar dala och menstruationen så småningom upphör. Hormonbehandling kan hjälpa kroppen att återställa hormonnivåerna, för att motverka både besvären som nämnts ovan, men också lindra trötthet, koncentrationssvårigheter, hjärndimma och motverka benskörhet.

Fortsätter att träna och vara aktiv

Att vara fysiskt aktiv kan lindra vissa klimakteriebesvär, och När Michelle Obama bodde i Vita huset blev hennes boot camp-träning tillsammans med vännerna en nyhet som spreds över världen. Kompisarna brukade kalla henne ”Drillmaster”, eftersom hon höll i träningen. Träningen fortsätter, och nu ger vännerna också varandra tips och råd kring klimakteriesymptom.

– När vi träffas, rör oss och skrattar så viker vi också tid till att prata om vad vi går igenom. Som ”vad är en vallning”? Vi har vänner i gruppen som är gynekologer, så vi har bra information. Allt det där hjälper till att lyfta oss.

Michelle Obama tillsammans med Maken Barack Obama.Michelle Obama tillsammans med Maken Barack Obama.Michelle Obama tillsammans med Maken Barack Obama.
Michelle Obama tillsammans med Maken Barack Obama. Foto: STELLA Pictures/ddp socialmediaservice

Och även om hon inte alltid leder träningen längre är hon tacksam för att den fortsätter.

– Alla mina vänner mår bättre för att vi tränar bättre när vi gör det tillsammans.

Samtidigt erkänner hon att workouten påverkats av den här nya tiden i livet. 

– En del av det har med klimakteriet att göra, en del med att jag åldras. Jag kan inte pressa mig själv lika hårt som jag brukade, det funkar inte för mig. Och när jag sträcker en muskel är jag ute ur leken. Återhämtningen är inte densamma.

Därför lyssnar hon in kroppen och gör det som känns bäst för den. Mindre konditionsträning och mer stretchning, för att hålla kroppen smidig, berättar hon för People.

– Det gäller att hitta balansen mellan att hålla sig i form och att vara snäll mot kroppen så att den orkar hänga med.

Vill inte bli fanatisk kring sin vikt

People konstaterar också att den tidigare så tävlingsinriktade Obama verkar ha taggat ner:

– Om jag kan gå och röra på mig så måste jag inte springa. Jag måste inte slå alla. Jag har fått ändra sättet jag ser på mig själv hälsomässigt.

Även Obamas stylist Meredith Koop har fått anpassa sig efter sin arbetsgivares nya tid i livet, inklusive värme-vallningar.

– En ull-polo får vara hur söt den vill – det kommer inte att hända, säger hon i en intervju med Vogue, där hon också berättar att den tidigare första damen vill ha allt mer bekväma kläder.

I stället för att ha 'Michelle Obama–armar' är mitt mål att fortsätta att röra på mig.

När det kommer till viktuppgången försöker Obama att ha en sansad inställning.

– Tidigare vägde jag mig aldrig. Jag försöker att inte stirra mig blind på siffror, men när du är i klimakteriet kryper viktuppgången på långsamt, utan att du märker det. Vi är dessutom i klimakteriet i en tid med stretchiga resårer och athleisure-plagg – men plötsligt upptäcker du att du inte kommer i outfits som du bar för ett år sedan. Jag måste vara mer uppmärksam nu. Inte besatt, men mer uppmärksam.

Samtidigt som hon tycker att det är viktigt att prata öppet om sina besvär understryker Michelle Obama i intervjun med People att hon känner sig välsignad i sin klimakterieerfarenhet.

– Min hud känns frisk. Mitt hår sitter fortfarande på huvudet. Det är sådana saker jag måste värdesätta. Jag är fortfarande aktiv och mitt mål nu, i stället för att ha ”Michelle Obama–armar”, är att fortsätta att röra på mig.

LÄS MER: Klimakterieaktivisten Monika Björn: ”Så botade jag mina klimakteriesymptom – på 24 timmar.” 

LÄS MER: Klimakteriesäkra huden – experternas bästa tips

LÄS MER: Boosta håret i klimakteriet – experttipsen och produkterna

 

 

 

 

.