Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Therese Johaug berättar för DV om varför hon valde att avsluta karriären och vad hon uppskattar mest med att inte vara elitidrottare längre.
Therese Johaug berättar för DV om varför hon valde att avsluta karriären och vad hon uppskattar mest med att inte vara elitidrottare längre.
Therese Johaug berättar för DV om varför hon valde att avsluta karriären och vad hon uppskattar mest med att inte vara elitidrottare längre.
Therese Johaug berättar för DV om varför hon valde att avsluta karriären och vad hon uppskattar mest med att inte vara elitidrottare längre. Foto: HAKONJORGENSEN / hakonjorgensen

Therese Johaug: ”Jag talade inte om för någon, inte ens min pojkvän, att jag tänkte sluta”

Skidlegendaren Therese Johaug har upplevt både de högsta topparna och de djupaste dalarna en idrottsutövare kan möta. För DV berättar hon öppenhjärtigt om hur hon fann kraft att komma tillbaka starkare än någonsin efter dopingskandalen. Och om beslutet som förändrade hennes liv för alltid.

Hon har sex OS-medaljer, varav fyra i guld, och är niofaldig världsmästare i längdskidåkning. Kanske skulle det bli en till guldmedalj i Milano 2026? 

Norges skidstjärna Therese Johaug hade tagit sig tillbaka till spåret med bravur efter dopningsanklagelserna som hotade sätta punkt för hennes segerkantade karriär 2016. I stället gjorde hon comeback med dubbel kraft, segrade i alla distanstävlingar i världscupen och vann tre OS-guldmedaljer i Peking tidigare i år. Allt tydde på att Therese Johaug skulle fortsätta kamma hem guld. Det ingen visste då var att hon ställt sig själv en fråga – och svaret skulle snart förändra allt.

– Det jag frågade mig själv var om en till guldmedalj skulle göra mig lyckligare. Och svaret på den frågan var faktiskt nej, säger Therese Johaug från sitt hem i Oslo när vi ses på en skärm i början av sommaren.

Hon saknar sina vänner i laget och det känns lite extra mycket nu när träningssäsongen sätter i gång säger hon. Men trots en viss tomhet har hon inte ångrat sitt beslut.

– Jag talade inte om för någon, inte ens min pojkvän, att jag tänkte sluta. Det var något jag ville bearbeta på egen hand innan jag sa det högt. Men jag är 34 år och om jag vill ha familj i framtiden och göra något annat med mitt liv så var det liksom dags att kliva av nu.

”Det jag saknar mest är faktiskt människorna och gemenskapen”, säger Therese Johaug som nyligen avslutade sin 15 år långa skidkarriär. Foto: HAKONJORGENSEN / hakonjorgensen

Therese Johaug

Gör: Pensionerad skidåkare med en lång och imponerande meritlista. Driver sportklädmärket Johaug. 

Ålder: 34 år.

Bor: I Oslo.

Ett helt nytt liv

Håret är nytvättat och fuktigt, hon är osminkad och klädd i en vit t-shirt. Kort sagt: Therese Johaug ser ut som någon som har en ganska vanlig dag framför sig.

– Det är ett helt nytt liv för mig. Men det jag saknar mest är faktiskt människorna och gemenskapen, och eftersom jag är hemma mycket mer nu så sliter jag på min pojkvän i stället, säger hon och skrattar, även om hon medger att det ligger en viss sanning i det.

Men så mycket lugnare är det faktiskt inte. Therese Johaug har efter sin avslutade idrottskarriär satsat all sin nyvunna tid på sitt eget sportklädmärke Johaug. 

– Man kan faktiskt undra vad som är mest tidsslukande, en elitidrottskarriär eller arbetslivet? Men jag märker att det är mycket jag har med mig från idrotten som jag har stor nytta av i näringslivet, säger hon.

Fokus och att kunna prestera under press är några av de aspekter som Therese Johaug har med sig, men framför allt lyfter hon förmågan att samarbeta.

– Jag tror att idrotten och näringslivet har mycket att lära av varandra. Det är mycket som är överförbart. I synnerhet teamwork. Man måste se att alla i ledet är lika viktiga och inte bara fokusera på sig själv för att komma framåt. Och både idrott och företag kräver en ledare som drar och motiverar åt rätt håll, säger Therese Johaug. 

Detsamma gäller mål – stora, små och delmål längs vägen. I samband med att hon slutade tävla märkte hon själv hur motivationen att träna stadigt sjönk till ett minimum.

– Det är verkligen ett tips jag kan ge till andra: sätt upp delmål så att du kan motivera dig till träning. Det behöver inte vara stort, utan kanske bara att springa lite fortare eller orka lyfta en aning tyngre, säger hon.

Skidstjärnan Therese Johaug har sex OS-medaljer, varav fyra i guld, och är niofaldig världsmästare i längdskidåkning. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB TT NYHETSBYRÅN

I dag tränar Therese inte alls så mycket som hon trodde att hon skulle göra, säger hon. Men, med sina tio timmar i veckan, fortfarande mer än vanliga dödliga. Däremot njuter hon av friheten efter att ha ägnat 15 av sina 34 år åt sin skidkarriär.

– Det jag uppskattar mest nu är att få vara spontan. Jag kan hänga på några kompisar ut med kort varsel eller åka på en resa när jag vill. Tidigare har jag varit så försiktig med sådant, för att inte bli sjuk. För en idrottare ställer en förkylning till det mycket, säger hon. 

”Träning ska handla om att må bra”

Men idrotten finns kvar i Therese Johaugs liv och fortsätter vara kärnan utifrån vilken hon verkar. Till exempel har hon engagerat sig i att motivera unga människor i allmänhet, och unga tjejer i synnerhet, att röra på sig – som ett led i att motverka psykisk ohälsa. Idrotten för Therese Johaug har väldigt lite med utseende, smala kroppar och vältränade influencers att göra. I stället tror hon på rörelsens stärkande kraft för insidan och hoppas få föreläsa och sprida sitt budskap i fler sammanhang i framtiden.

– Endorfinerna som frigörs efter träning får dig att känna dig nöjd med dig själv. Jag tror att träning är ett viktigt led i att få unga människor att må bättre och vara nöjda med sig själva. Det handlar mycket om hur vi vinklar budskapet – träning ska handla om att må bra, inte att se bra ut.

Jag har upplevt det mest fantastiska en idrottare kan uppleva, men också det värsta.

För Therese själv har idrotten betytt trygghet, självkänsla och en vetskap om att ingen annan kan rubba henne. De största lärdomarna kom kanske inte med framgångarna, utan snarare med bakslagen, säger hon.

– Jag har upplevt det mest fantastiska en idrottare kan uppleva, men också det värsta, säger hon och syftar på avstängningen efter dopinganklagelserna 2016.

Therese Johaug var på toppen av sin karriär när hon testade positivt för preparatet clostebol – genom salvan Trofodermin som skrivits ut av Johaugs läkare. Johaug nekade till anklagelserna och hänvisade till läkarens oavsiktliga misstag. Men Idrottens skiljedomstol stängde av henne i 18 månader, trots att Skidförbundet överklagade domen. Therese missade därmed OS 2018 och stod inför ett mediedrev som i sin negativa kraft var lika stark som de hyllningar hon tidigare tagit emot. 

”Jag kunde hela tiden se mig själv i ögonen i spegeln och vara säker på att jag inte medvetet dopat mig”, säger Therese Johaug. Foto: HAKONJORGENSEN / hakonjorgensen

Vad var det som gjorde att hon stod pall och kom tillbaka starkare än någonsin?

– Jag kunde hela tiden se mig själv i ögonen i spegeln och vara säker på att jag inte medvetet dopat mig. Den vetskapen satt stenhårt i mig. Och det gjorde mig motiverad att visa för alla att jag var oskyldig, säger hon, men tillstår att det var bland det svåraste hon gått igenom.

– Jag minns att mamma hade fått ett meddelande om att något hänt och när jag berättade för henne blev hon så lättad. Hon var rädd att jag var sjuk eller att någon i familjen varit med om en bilolycka. Det ger lite perspektiv.

Familjen och vännerna slöt upp runt Therese och hennes mamma upprepade gång på gång att alla hon älskade skulle finnas där vid hennes sida hela vägen. Det hjälpte.

Jag lärde mig mycket om mig själv under den tiden.

– Jag lärde mig mycket om mig själv under den tiden. Framför allt förmågan att kunna klättra tillbaka upp, sakta men säkert, när man ramlat ned.

Förmågan att hantera motgångar såväl som framgångar har hon också stor nytta av när klädmärket Johaug expanderar. Inom kort kommer Johaug att lanseras såväl i flera europeiska länder som i USA. Modeintresset har Therese med sig hemifrån, från både mamma och mormor som sydde och handarbetade. Och när det gäller funktionalitet i idrottsplagg finns det väl knappast någon som kan det bättre än hon.

– Jag vill göra träningskläder som passar kvinnor och den kvinnliga kroppen. Till exempel med vaddering över bröst och lår, och jackor som går ned över rumpan eftersom vi ofta fryser där, säger Therese Johaug.

Dessutom vill hon att kvinnor ska slippa hitta en perfekt jacka till varje tillfälle, i stället är målet att samma plagg ska kunna användas såväl i löpspåret som på restaurangen efteråt.

Hunden Jäger, döpt efter en svägerska som är förtjust i Jägermeister, skuttar in i skärmen och meddelar att intervjutiden är slut. Men en sista fråga: vad fyllde Therese Johaug sin första lediga sommar på 15 år med?

– Åh, det blev både Ibiza och Tour de France. Och så en tur på fjället hemma i Norge. Semester är något helt nytt för mig.

”Sätt upp delmål så att du kan motivera dig till träning. Det behöver inte vara stort, utan kanske bara att springa lite fortare eller orka lyfta en aning tyngre”, säger Therese Johaug. Foto: HAKONJORGENSEN / hakonjorgensen

Therese Johaugs 10 tips som hjälper dig att träna mer hållbart

”Genom fysisk aktivitet kan du må bättre både direkt och på lång sikt. Mitt viktigaste medskick är därför att den bästa träningen är den som blir av. Nedan följer några tips som hjälper dig att komma i gång, hålla motivationen uppe och träna mer hållbart.” 

1. Tänk långsiktigt

”Fundera på och skriv ner varför träningen är viktig för dig på lång sikt. Du kanske vill förebygga en sjukdom som finns i släkten, vara pigg på jobbet eller ha ork att leka med dina barn. Spara och titta på dina mål när du känner att motivationen sviker.”

2. Börja med små vanor

”Även om du har träningsvanor sedan tidigare kan det vara motigt att introducera nya i vardagen. Bryt ner dina mål till mindre delmoment som är enkla att få till dagligen, som att göra 15 benböj eller tre solhälsningar varje dag. Att starta dagen med goda vanor leder ofta till fler bra val senare.”

3. Planera dina aktiviteter

”Avsätt tid för träning i din kalender och låt den vara helig. Glöm heller inte att det är lika viktigt att boka in tid för vila, så att kroppen får återhämta sig.” 

4. Utnyttja kraften i gemenskaper

”Boka in pass med en kompis, kollega eller träningsgrupp. Då blir det roligare att träna och chansen att du kommer i väg ökar.”

5.  Undvik fallgropen ”allt eller inget”

”Att du inte hinner till gymmet i dag betyder inte att hela dagen är förstörd. Gå en kort promenad i naturen i stället eller kör en kvart yoga i vardagsrummet.” 

6. Lyssna på din kropp

”Om du känner dig hängig eller orkeslös kanske det allra bästa för dig är att hoppa över hårdträningen den här dagen. Ta en lugn hemmakväll och försök gå och lägga dig tidigt i stället.”

7. Välj bekväma kläder

”Investera i sköna, funktionella och snygga träningskläder. Jag blir mer motiverad att träna om jag har på mig kläder som jag känner mig bekväm i.”  

8. Allt räknas!

”Varje steg du tar är (bokstavligen) ett steg i rätt riktning. Ta en omväg på väg hem från jobbet och välj trapporna så ofta du kan. Skaffa en stegräknare om du vill hålla koll på hur mycket du rör på dig och få extra motivation.”  

9. Gör slut med press och stress

”Jag vet alltför väl hur det känns att vilja mycket på kort tid, men försök att fästa blicken på dina långsiktiga mål. När du fokuserar på din hälsa i stället för snabba resultat kommer du att må bättre både nu och över tid.”

10. Låt det ta tid

”Acceptera var i livet du befinner dig just nu och höj ambitionsnivån i takt med att du bygger upp kroppen, styrkan och konditionen. Jag skulle aldrig orka ett lopp om jag inte hade tränat fokuserat för det.”

LÄS ÄVEN: Emma Green: ”Mentalt fokus är en fantastisk tillgång”

LÄS ÄVEN: Lena Olin & Tora Hallström om familjen, uppväxten och rollen som Hilma af Klint