Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Therese Lindgren: "Kostymmän skrattar åt oss fast vi omsätter miljoner"

I år är det sociala medier-stjärnornas år, och de syns överallt, från twitter och bloggar till egna tv-program till teaterscener. Youtube-stjärnan Therese Lindgren är inget undantag. Nu kommer hon ut med sin första bok Ibland mår jag inte så bra, som garanterat kommer att toppa försäljningslistorna.

Therese Lindgren – fakta

Ålder: 29 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Pojkvän.

Bakgrund: En av Sveriges största youtubers med över 440 000 följare på sin kanal, där hon främst tipsar om skönhet och skönhetsprodukter. Hennes mest sedda klipp, "Anders har gjort slut", har setts hisnande 1 530 000 gånger.

Aktuell: Med debutboken Ibland mår jag inte så bra (Forum) som kom ut i 9 november.

 

Jag pratar om mig själv hela dagarna

För många i den äldre publiken är hon okänd. För unga kvinnor har hon rockstjärnestatus. Varje dag följer 440 0000 prenumeranter videobloggaren Therese Lindgrens dagliga klipp om allt från makeuptips till sitt engagemang för djurens rättigheter.

Framgångarna har följt på varandra: hon hamnade på första plats i kategorin Media på tidningen Resumés lista över årets superkommunikatörer, och hon har utsetts till Årets youtuber två år i rad på Guldtubengalan. Nu följer hon raden av kända digitala stjärnor som svänger över på den analoga vägen. I november kommer hennes debutbok Ibland mår jag inte så bra, där hon bland annat berättar om sin panikångest.

Vem är tidernas bästa författare enligt dig?

– Jag älskar Alex Schulmans böcker. Det har inte så mycket med språket att göra, utan hur han tänker ur olika perspektiv. Han har en förmåga att skriva ur olika filter och lager och kan göra vardagsbetraktelser till intressanta anekdoter. Jag har läst alla hans böcker och ser fram emot att läsa den nya, som handlar om hans mamma.

För tre år sedan visste få vem Therese Lindgren var. Nu är hon en av Sveriges mest framgångsrika youtubers, framförallt populär hos unga kvinnor.För tre år sedan visste få vem Therese Lindgren var. Nu är hon en av Sveriges mest framgångsrika youtubers, framförallt populär hos unga kvinnor.För tre år sedan visste få vem Therese Lindgren var. Nu är hon en av Sveriges mest framgångsrika youtubers, framförallt populär hos unga kvinnor.
För tre år sedan visste få vem Therese Lindgren var. Nu är hon en av Sveriges mest framgångsrika youtubers, framförallt populär hos unga kvinnor.

Vilken annan youtuber har inspirerat digmest?

– Jag har ju ingen riktig sådan. Jag började videoblogga 2013 för att jag tyckte att de svenska som fanns var så dåliga. Så jag hade nog aldrig någon direkt inspiration. Men det finns en kille jag gillar som heter Casey Neistat som är jätteduktig. Han filmar sitt liv men har en helt annan kvalitet med riktiga grejer och använder flera olika kameror. Han är duktig på att baka in inspirerande budskap eller tankar i sina inlägg.

Vilket är ditt bästa inlägg?

– Det är en definitionsfråga vad bästa är. Men jag har gjort en video som handlar om kroppskomplex som inte är mitt mest sedda, men som är ett jag själv tycker är bra och ärligt och där jag tar upp bra saker. Jag känner att jag har så många öron och ögon tillgängliga och hade blivit besviken på mig själv om jag hade sett tillbaka på den här perioden om 20 år och sett att jag inte gjorde något bra av det.

Vad gör du när ingen ser?

– Då knäpper jag upp byxorna. Det är skönt att softa lite och släppa ut allt, haha.

[adSpace placement="manual"]

Vilket ord använder du lite för mycket?

– "Jag". Jag pratar om mig själv hela dagarna. Jag går på möten som handlar om mig och jag filmar mig själv varje dag och berättar vad jag gör och ser mitt eget ansikte 3-4 timmar om dagen, så jag blir jättetrött på mig själv.

Vad är det första du gör när du kommer till ett hotellrum?

– Jag är väldigt duktig på att packa upp. Jag tar min necessär och stoppar den där den ska vara, ställer upp min tandborste, hänger upp mina kläder i garderoben och gör mig hemma. Det är nog en vuxengrej. Numera tänker jag ju på att kläderna blir skrynkliga annars, och det skulle jag inte ha tänkt på för några år sedan.

När blir man vuxen då?

– Jag blev vuxen rätt sent, först runt 26 kanske. På sätt och vis blev jag vuxen redan vid 16, då jag tog hand om min lillebror mycket. Jag flyttade också hemifrån när jag var 17. Men jag blev nog vuxen i hjärnan först senare, när jag kom till insikt om mitt eget värde och kunde släppa den här strävan att vara populär bland vänner och killar.

Vad är det mest pinsamma du har gjort?

– Jag tycker inte att så mycket är pinsamt egentligen. Däremot har jag jätteproblem med att minnas ansikten; jag registrerar dem inte så det blir jättepinsamt när jag inte känner igen folk eller blandar ihop dem med andra. Då framstår det som att jag är oprofessionell eller har hybris, och det är det sista jag vill utstråla.

Om du fick vara statsminister för en dag, vad är det första du skulle göra då?

– Det här är en väldigt ofärdig tanke, men jag tror att jag skulle stryka slöjd ur skolan och ägna tiden åt att låta eleverna lära sig mer om sig själva, nästan som gruppterapi, och prata om hur det är att vara barn, om kärlek, kroppen, skilsmässor och föräldrar. Sådant man hoppas att barnen pratar om med sina föräldrar men kanske inte gör.

– Jag har ju barn så nära mig i och med Youtubekanalen och träffar många som kommer fram och vill säga hej, så det känns ibland som att jag har barn och känner väl att man måste gör något där.

Vilken är den konstigaste komplimang du har fått?

– Jag fick en nyligen när jag provade ett par sådana här spetsiga alvöron, du vet? Då fick jag många kommentarer om att jag såg så fin ut i dem.

[adSpace placement="manual"]

Vem köpte du en present till senast?

– Till min lillebrors flickvän, en sådan här målarbok för vuxna. Jag har själv testat men blev mest stressad.

Vilken brist hos andra har du mest överseende med?

– Jag har bra förståelse för att mina vänner ibland är dåliga på att höra av sig. Ibland kan det gå en månad innan vi ses fast vi är bästisar. Men jag fattar och skulle aldrig bli arg eller irriterad.

Vad uppskattar du mest hos dina vänner?

– Att de har stor förståelse för mina begränsningar när det gäller mina panikattacker och förstår att det är en social fobi. Förra hösten skulle jag och en kompis åka till en stuga, men mitt i bilfärden började jag gråta och ville hem. Det var första gången jag var utanför Stockholm på åtta månader. De har väldigt stor förståelse för att jag inte kan göra vissa saker.

Om du var en fiktiv karaktär i en bok, vem skulle du vara då?

– Huvudpersonen Elsa i Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. Jag känner mig som hon. Jag kommer ihåg att jag kände igen mig så väl i henne när jag läste boken, i hur hon ville ha den här mannen.

Är du feminist?

– Ja, det är jag! Trots att det är 2016 känner jag av könsskillnader. Men det är något som har vuxit fram med åldern. Hade du frågat mig för fyra år sedan skulle jag nog ha sagt nej, eftersom jag tyckte att allt kändes jämställt då. Men i dag märker jag att många förminskar mitt jobb, som ju är en kvinnodominerad bransch. Kostymmän skrattar åt oss fast vi omsätter miljoner.

Vilken låt lyssnar du på om och om igen?

– Det finns en låt med Kanye West, Only one, som är så fin, den lyssnar jag på hela dagarna. Min guilty pleasure är julmusik. Jag gillar julmusik väldigt mycket och lyssnar även på sommaren.

Vad är det modigaste du har gjort?

– Att jag har skrivit min bok. Den är väldigt självutlämnande och jag pratar om saker jag inte har pratat om tidigare och saker jag skäms för. Jag kommer aldrig att kalla mig författare, men det har varit väldigt lärorikt att skriva en bok. Jag har studerat informatik på universitetet i flera år tidigare och det har varit så kul att lära sig något igen. Det mesta jag gör annars är inte så svårt. Det är inte svårt att filma eller lägga upp Youtubeklipp. Jag använder inte min fulla kapacitet av hjärnan för att göra det jag gör, men nu fick jag göra det.

Av: Anna K Hedlund, Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer