Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL

Tid för avkoppling – böckerna, poddarna och serierna du inte får missa i höst

Att läsa och lyssna i stillsamhet är bland de bästa botemedlen mot stress är vi nog många som kan enas om. Varför inte ta semestervanan med in i hösten och lägga en daglig stund på att lyssna på ett poddavsnitt, hitta ett nytt favoritalbum eller läsa den där boken som aldrig plockas upp ? Vi har listat de bästa nyheterna inom musik, böcker, poddar och serier att förlora sig i redan nu.

1. Böckerna du inte får missa i höst

2. Serierna du inte får missa i höst

3. Poddarna du inte får missa i höst

4. Musiken du inte får missa i höst

 

Böckerna du inte får missa i höst

Nej och åter nej, av Nina Lykke.

Ingrid och Jan har varit gifta i 25 år, Jans femton år yngre kollega Hanne är den eviga singeln. Så råkar Hanne komma i Jans väg på en personalfest, och sedan är cirkusen i gång. Kring detta triangeldrama har norska Nina Lykke vävt årets mest omtalade relationsroman – en rolig, vass och träffsäker satir om en medelklassfamilj i kris.

Nominerad till Årets bok 2018.

En norsk succébok.En norsk succébok.En norsk succébok.
En norsk succébok.

 

Rich Boy, av Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Tre kvinnor från tre generationer. Caroline Ringskog Ferrada-Noli, kvinnan bakom podden En varg söker sin podd och tv-serien Juicebaren, har skrivit en brett upplagd roman som spänner över hela 1900-talet, med tyngdpunkt på den senare delen, från FNL-rörelsens och den fria kärlekens 1960-tal fram till Atkinsdietens 2000-tal. Det är hundra år av kvinnoliv i en generationsroman med mycket mörk humor, och med klar Augustprispotential.

Hundra år av kvinnoliv i en generationsroman med klar Augustprispotential.

Lincoln I Bardo, av George Saunders.

Året är 1862. Det amerikanska inbördeskriget pågår för fullt, samtidigt som president Abraham Lincolns elvaårige son dör i tyfus. Med utgångspunkt från dessa fakta har romandebuterande George Saunders skapat en historia om vad som händer när William Lincoln anländer till bardo, övergången mellan liv och död, och blandar friskt autentiska citat ur historieböcker med påhittade samtal mellan de döda. Resultatet är en djupt gripande, originell och vacker berättelse som höjts till skyarna av kritikerna.

Kritikerrosad debutroman.Kritikerrosad debutroman.Kritikerrosad debutroman.
Kritikerrosad debutroman.

 

Kvinnan i fönstret, av A J Finn.

Anna Fox spenderar all sin tid i hemmet – hon lider av posttraumatiskt stressyndrom och får panikattacker av att gå ut. En dag blir hon vittne till ett mord i grannhuset, men den döda kvinnan verkar aldrig ha existerat. Har hon inbillat sig alltihop? Det är inte bara titeln som påminner om Kvinnan på tåget – detta är tveklöst årets hittills bästa psykologiska thriller, med många blinkningar till Hitchcock-filmer, i synnerhet Fönstret åt gården.

Nominerad till Årets bok 2018.

Årets bästa psykologiska thriller.Årets bästa psykologiska thriller.Årets bästa psykologiska thriller.
Årets bästa psykologiska thriller.

 

Serierna du inte får missa i höst

Killing Eve, HBO Nordic.

Något så ovanligt som ett spiondrama där både den arbetsskadade utredaren och den psykopatiska lönnmördaren spelas av kvinnor. Det är spännande, intressant och näst intill omöjligt att gissa hur katt och råtta-leken ska sluta. Extra kul är det att se Grey’s Anatomy-stjärnan Sandra Oh i en ny roll som smått besatt specialagent, och Jodie Comers tolkning av den helt oberäkneliga mördaren Villanelle lämnar ingen oberörd.

Ett spiondrama där både den arbetsskadade utredaren och den psykopatiska lönnmördaren spelas av kvinnor.

 

Dear White People, Netflix.

Säsong två av den smarta och informativa serien Dear White People tar itu med vita privilegier, rasistiska nättroll, ras- och könsöverskridande kärlek och familjedramer. Vi följer studenterna på ett framstående, mestadels vitt universitet i USA guidade av den afroamerikanska Samantha Whites (Logan Browning) radioröst, vars studentradioprogram rör om i grytan.

Foto: Adam Rose/Netflix

 Dear White People, en smart serie att se i höst.

Queer Eye, Netflix.

Kommer du ihåg Fab 5 (originaltitel Queer Eye for the Straight Guy) från det tidiga 2000-talet? Det gick ut på att fem homosexuella män med oklanderlig stil stylade om en sluskig heterosexuell man och därmed förändrade hans liv. 2018 års nylansering av showen var lite otippad, men med nya supercharmiga experter och nya män i behov av hjälp har de hittat en ton som går mer på djupet. Nu lär de inte bara både tittarna och de medverkande hur de ska klä sig, utan ger även relevanta lärdomar om tolerans, acceptans och vänskap. Det är fint, och inte sällan tårdrypande.

Queer eye är tillbaka, och vi älskar’t!Queer eye är tillbaka, och vi älskar’t!Queer eye är tillbaka, och vi älskar’t!
Queer eye är tillbaka, och vi älskar’t! Foto: Courtesy of Netfilx

 

The Good Fight, HBO Nordic.

Den fristående fortsättningen på advokatserien The Good Wife är nu inne på sin andra säsong, men många har missat den ständigt aktuella och übersmarta serien som följer Diane Lockhart (spelad av fantastiska Christine Baranski) och hennes kolleger på en advokatfirma i Chicago. Serien berör hyperaktuella ämnen som Trumps tvivelaktiga affärer, #metoo, rasism och polisskjutningar.

Serien berör hyperaktuella ämnen som Trumps tvivelaktiga affärer och #metoo.

 

Everything Sucks!, Netflix.

Saknar du det enkla livet på 1990-talet? Då kan den urgulliga high school-serien Everything Sucks! stilla din nostalgi. Av någon anledning fick serien bara en säsong, men det gör den till en optimal sträcktittarshow för en regnig dag. Vi följer ett gäng tonåringar i Oregon 1996, och får se både kärleksbestyr, föräldratrubbel och en filminspelning som inte riktigt går som de tänker sig … Ett stort plus för soundtracket, som än mer tar oss tillbaka i tiden.

Foto: Scott Patrick Green/Netflix

 Serien Everything Sucks! ger en skön dos 90-talsnostalgi.

 

Kampen för ett barn, SVT Play.

I flera år kämpade de före detta ishockeyproffsen Danijela Rundqvist och Nisse Ekman för att bli föräldrar. I Kampen för ett barn får vi följa deras resa genom IVF-behandlingar och missfall, samtidigt som de försöker klara av vardagslivet och hålla sin relation vid liv. Det är naket, jobbigt och viktigt.

 

Poddarna du inte får missa i höst

Skönhetsredaktionen med Maria Ahlgren och Anja Skeppe Grahn

Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren och Stylebys dito Anja Skeppe Grahn har slagit sina kloka beautyhjärnor samman och skapat en underhållande och lärorik podcast som svarar på alla våra skönhetsrelaterade frågor. Missa inte det stora budgetavsnittet där de tipsar om alla sina plånboksvänliga favoriter.

Skönhetsmys i poddformat med Stylebys och DV:s skönhetsredaktörer Anja och Maria.Skönhetsmys i poddformat med Stylebys och DV:s skönhetsredaktörer Anja och Maria.Skönhetsmys i poddformat med Stylebys och DV:s skönhetsredaktörer Anja och Maria.
Skönhetsmys i poddformat med Stylebys och DV:s skönhetsredaktörer Anja och Maria.
En underhållande och lärorik podcast som svarar på alla våra skönhetsrelaterade frågor.

Dirty John med Christopher Goffard

Los Angeles Times-reportern Christopher Goffard gräver i en obehaglig sol-och-vårar-historia som utspelar sig i LA, och träffar en familj som slitits itu av en man som inte alls var den han utgav sig för att vara. Det är spännande, oroväckande och hjärtskärande. Stanna till slutet!

 

By the Book med Jolenta Greenberg och Kristen Meinzer

Jolenta Greenberg och Kristen Meinzer sätter självhjälpsböcker på prov genom att leva enligt dem i två veckor. Resultaten diskuteras och dissekeras på ett hysteriskt roligt sätt i deras podd By the Book. Extra roligt blir det när deras partners är med och berättar hur det har påverkat dem.

 

Inte sällan flödar tårarna – antingen av gapskratt eller igenkännande sorg.

Skäringer & Mannheimer, med Mia Skäringer och Anna Mannheimer

Mia Skäringers och Anna Mannheimers podd är numera en av Sveriges absolut största – och roligaste. Har du missat den är det hög tid att lyssna i kapp! Här pratas det fritt om ångest, förhållanden, föräldraskap, kändisskap och allt däremellan. Inte sällan flödar tårarna – antingen av gapskratt eller igenkännande sorg.

Mia Skäringer: poddstjärna!Mia Skäringer: poddstjärna!Mia Skäringer: poddstjärna!
Mia Skäringer: poddstjärna! Foto: IBL Bildbyrå / Copyright Roger Tillberg Reportage

 

Good Night Stories for Rebel Girls, med Elena Favilli och Francesca Cavallo

Författarna Elena Favilli och Francesca Cavallo var trötta på traditionella sagor, där flickorna behövde bli räddade av prinsar. Därför skrev de bästsäljaren Godnattsagor för rebelltjejer, där de berättade riktiga historier om beundransvärda kvinnor. Nu har boken blivit en podcast, där kända kvinnor läser upp historierna för våra tacksamma öron.

 

P3 Musikdokumentär

I mars i år startade P3 en ny dokumentärsatsning som fokuserar på vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister, med hjälp av Sveriges Radios stora arkiv, intervjuer och såklart musik. Det första avsnittet om Rihanna får bara inte missas.

 

Dejta!

Tjejerna bakom podden Alla våra ligg, Anna Dahlbäck och Amanda Colldén, tar med oss på ett nytt äventyr. I Dejta! får vi vara flugorna på väggen på en serie blind dates.

 

Musiken du inte får missa i höst

Anna Leone, Wandered Away

Detta är ”bara” en ep med fem låtar – men oj vilka låtar! Debuterande Stockholmstjejen Anna Leone är blott 23 år, men har en röst som låter betydligt mer erfaren och har ett säreget känslomässigt djup. Samtliga spår är lugna och eftertänksamma, och kommer att vara en fin tillflyktsort för alla med ens ett uns av hjärtesorg den här sommaren. Vi ser fram emot att höra mer från den här supertalangen.

Anna Leone - vilken röst och vilka låtar!Anna Leone - vilken röst och vilka låtar!Anna Leone - vilken röst och vilka låtar!
Anna Leone - vilken röst och vilka låtar!

 

Leon Bridges, Good Thing

Leon Bridges debuterade med en 60-talssoulig skiva för två år sedan, men har den här gången moderniserat sitt sound rejält. Tack och lov utan att tappa bort själen, hjärtat och groovet som gav honom ett brakgenombrott. En skiva som är en härlig mix av då och nu, och med mr Bridges sammetslena röst som stadigt drivande kraft genom den ena topplåten efter den andra. Singeln Bad Bad News är utan tvekan det svängigaste som vi har hört den här sidan nyårsfesten.

Jorja Smith, Lost and Found

Med en röst vars styrka och sound ligger någonstans mitt emellan Rihanna och Amy Winehouse har sångerskan Jorja Smith blivit ett namn hemma i Storbritannien. Coolt tillbakalutad berättar hon om relationer och livstrassel till musik som hämtar en del inspiration i taktsäker r’n’b och soul och en i popens värld.

 

Father John Misty, God’s Favourite Customer

Den amerikanska artisten Josh Tillman har med sitt alias Father John Misty skapat en uppdaterad Elton John för 2010-talet. FJM:s pianobaserade, supermelodiska låtar har massiv allsångspotential, och pendlar från mjuka kärleksförklaringar till sylvass samhällskritik och stor humor. Denna tredje skiva befäster hans status som en lysande sångare och historieberättare. Ursäkta, men nu måste vi spela smäktande Just Dumb Enough to try en gång till.

Father John Misty har gjort en av årets bästa skivor.Father John Misty har gjort en av årets bästa skivor.Father John Misty har gjort en av årets bästa skivor.
Father John Misty har gjort en av årets bästa skivor.

 

Steso Songs, 34

Svenska sångerskan och låtskrivaren Karolina Stenström rör sig i samma musikaliska vatten som Jenny Wilson och Frida Hyvönen – alltså, popmusik av den lite skevare varianten. Elektroniskt eller pianocentrerat, finstämt, rytmiskt och med en förnämlig förmåga att fånga stämningar i ord och toner. Det här är Steso Songs första skiva på åtta år.