Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Emma Svensson

Tove Styrke: "Man måste få vara sitt sämsta jag ibland"

Hon har blivit omnämnd som världens nya feministiska pophopp, full av attityd, politiska tankar och frihetsbehov. Nu är Tove Styrke, som slog igenom i Idol 2009, tillbaka med singeln Say my name, ny musik, en ny USA-turné och en ny syn på livet.

TOVE STYRKE 

Ålder: 24 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Pojkvän, mamma, pappa, en storasyster och en lillasyster.

Bakgrund: Slog igenom i Idol 2009, där hon hamnade på tredje plats. 2010 kom det självbetitlade debutalbumet, som även lanserades internationellt. 2015 släppte hon andra albumet Kiddo, som Time Magazine beskrev som "en feministisk poptriumf".

Aktuell: Med singeln Say my name och USA-turné.

Miley Cyrus, Elton John, Lorde, Lena Dunham... Med nya singeln Say my name har Tove Styrke blivit hyllad av celebriteter världen över. Och nu väntar (ännu) en USA-turné. Men själv har hon fötterna stadigt på jorden: "USA. Det låter mycket mer fancy än vad det är."

När hon 2015 kom ut med sitt andra album, superhyllade Kiddo, var hon full av frustration, politisk ilska och kompromisslös attityd som fick både Idol-stämpeln att blekna och jublande recensenter att ge henne epitet som "ny feministisk popdrottning". Nu är Tove Styrke tillbaka – med något helt annat.

Vad är bakgrunden till din nya musik?

– Inför förra skivan gick jag igenom en fas där jag reflekterade över omvärlden och min plats i den. Skivan blev väldigt utåtblickande, där alla intryck i ett slags kaos blev till musik. Nu är jag mer inåtvänd. Jag känner mig rätt slut på allt som är jobbigt i världen och vill att musiken ska ta mig någon annanstans. Till en annan värld.

Det är rätt soft att jag är 24 år och redan har jobbat i sju år.

Hur känns det att bli hyllad av Girls-skaparen Lena Dunham?

– Superhäftigt! Jag träffade henne när vi var båda var med i Late night with Seth Meyers. Jag och min gitarrist Sanna pratade om henne hela dagen, och eftersom Lena hade logen bredvid var vi tvungna att ge henne ett kodnamn, "Birgitte". Jag hade på mig en helröd outfit, röda byxor och topp, prickiga skor och någon konstig frisyr, och när Lena såg mig sa hon: "I looove your outfit!" Ja, hon är verkligen precis så som man föreställer sig henne. En gullis, en snällis. Det är inte så många stora kändisar som är det.

Vad är fördelen med att slå igenom som 16-åring?

– Det är rätt soft att jag är 24 år och redan har jobbat i sju år. Jag har haft tid att testa olika saker och känner att jag fortfarande har en massa tid.

Tove Styrkes nya singel Say my name har hyllats såväl av kritiker som av Miley Cyrus och Elton John. Foto: Emma SvenssonTove Styrkes nya singel Say my name har hyllats såväl av kritiker som av Miley Cyrus och Elton John. Foto: Emma SvenssonTove Styrkes nya singel Say my name har hyllats såväl av kritiker som av Miley Cyrus och Elton John. Foto: Emma Svensson
Tove Styrkes nya singel Say my name har hyllats såväl av kritiker som av Miley Cyrus och Elton John. Foto: Emma Svensson Foto: Emma Svensson

Vad får du en kick av?

– När alla bitar i låtpusslet passar ihop, och en låt blir färdig. Och att spela live. På scenen känner jag mig som mest fri. Jag får göra precis vad jag vill. Publiken är där för mig och jag är där för dem. Det är en speciell energi som jag är lite småbesatt av.

Vad är din värsta farhåga?

– Att sluta vara nyfiken. Min nyfikenhet är näringen i mitt skrivande. Jag tycker om att bena i personer och i situationer, att vrida och vända på saker. Jag fantiserar väldigt mycket.

[adSpace placement="manual"]

Har du gått i terapi någon gång?

– Ja, gud ja! Det borde alla göra. Med hjälp av att någon lotsar dig till att säga saker högt kan du verkligen komma ur grejer.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är kluven. En sida av mig är väldigt utåtriktad. Jag har ett jättestort behov av att känna mig fri och självständig. En annan sida är att jag har ett extremt behov av trygghet och att känna mig älskad. Jag är introvert och tycker inte om att lämna ut mig själv. Konsten är att hela tiden balansera de här sidorna, eftersom jag behöver båda.

Jag är en känslojunkie. Eftersom jag tycker om att känna känslor håller jag inte tillbaka dem.

Hur är du som flickvän?

– Ganska knepig, tror jag. Men vem är inte det? Jag är en känslojunkie. Eftersom jag tycker om att känna känslor håller jag inte tillbaka dem. När jag är glad är jag otroligt glad, när jag är ledsen är jag bedrövad. Det kanske inte alltid är så lätt att hänga med.

Tror du på livslång kärlek?

– Ja, men inte att den ska vara likadan hela livet. Jag tror absolut att två personer kan tycka om varandra under jättelång tid, men inte att de kan tycka om varandra på samma sätt hela tiden. Relationer förändras för att människor förändras och är komplexa. Så man ska nog inte förvänta sig att vara förälskad i en person hela livet. Relationen växer och blir något annat. Något som är sjukt dyrbart.

Hur hanterar du ett misslyckande?

– Bra. Jag tycker att man måste få vara sitt sämsta jag ibland. Jag försöker att inte oroa mig och i stället bara konstatera: "Ja, det var dåligt. Nu går vi vidare och försöker göra det bättre nästa gång." Jag är självkritisk och vill hela tiden förbättras. Därför måste jag våga vara ärlig i min feedback till mig själv. Men om jag får panik över en situation brukar jag tänka: "Vad kommer jag att tänka om det här om tio år?" Eller: "Vad hade jag gjort om jag var 40?" Om svaret är ingenting, då var det ingenting.

Min stil är ett uttryckssätt och en förlängning av allt det andra jag gör.

Vad är din stilfilosofi?

– Min stil är ett uttryckssätt och en förlängning av allt det andra jag gör. Jag älskar kläder och tycker att det är kul att leka med det. Men jag vill känna mig fri och kunna förmedla så mycket av mig själv som möjligt genom mina kläder. Ibland kan jag känna mig hämmad av jeans och t-shirt, ibland av en superkreation. Allt handlar om vad jag är i för sinnesstämning.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Just nu är det är väl något slags mix. Jag gillar stora grejer. Jag tycker om att ha något som markerar midjan, typ ett brett tygstycke. På så sätt kan jag ha något som är oversize, men ändå känna att jag har en form. Det boostar och får mig att känna mig lite härlig.

[adSpace placement="manual"]

Vad är det bästa rådet du har fått?

– Att jag inte måste någonting. Det spelar ingen roll vad jag har sett framför mig eller vad andra har sagt – det finns inget jag måste.

Vad får du aldrig nog av?

– Ramen. Det är det godaste jag vet. Jag släpar med mitt band på så många nudelhak när vi reser att det är helt sjukt.

Ditt bästa skönhetsknep?

– Att ha varm, men inte så stark, belysning i badrummet. Det är snällt mot dig själv, du klämmer inte onödiga porer och du översminkar dig inte. Obs, skyldig!

Jag är snäll. Och lite blyg ibland.

Vad gör du en ledig lördag?

– Spelar Lego Lord of the rings, lagar ramensoppa och hänger hemma. Jag tränar också gärna när jag har tid. På kvällen blir det väl att jag drar ut med kompisar. Inte på klubbar och dansar, snarare hak. En del vänner har börjat med parmiddagar, men det är inte alls min grej, det får vänta tills jag är åtminstone 30.

Vad är den största missuppfattningen om dig?

– Att jag är arrogant. Jag tror att det är mitt ansikte som utstrålar något sådant när jag är osäker. Men jag är snäll. Och lite blyg ibland.

Vad går du aldrig hemifrån utan?

– Mobilen, plånboken, Studio finish concealer duo från Mac och Gimme brow från Benefit – de löser allt.

Vad folk som jag inte känner tycker om mig spelar egentligen ingen roll.

Vad gör du när du inte har någon inspiration?

– Det är ju skräcken, att ibland vakna upp och känna ingenting, typ att allt bara är "fine". Då krisar jag först lite grann. Sedan brukar jag bestämma mig för att jag ska fylla ett A4 med text. Det kan vara precis vad som helst: en dikt, början på en låt eller bara ord som jag älskar eller hatar. Ibland leder det till något, ibland inte. Jag tror på att bara börja göra något.

Vad gör du om tio år?

– Jag hoppas att jag bor i ett hus utanför Stockholm. Jag vill ha en gård eller hus med många rum och kunna väsnas hur mycket som helst. Jag vet inte om jag är gift då, jag är kanske inte en sådan person som gifter sig. Jag gillar ju den jag lever med väldigt mycket, och man är ju sugen på att ha festen...

Hur vill du bli ihågkommen?

– Att jag i alla fall var snäll. Jag försöker vara snäll, det är inte alltid lätt. Vad folk som jag inte känner tycker om mig spelar egentligen ingen roll. Det är vad jag tycker om mig som spelar roll.

Av: Elin Liljero Eriksson