Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trendsommar 2021: Kristaller, flipflops och skönhet med svamp (plus livsstilstrender för nya säsongen)

Du kommer att vilja klä dig i italiensk konst, smyckade flipflops, åka på semester i husbil, bli vackrare med svamp, sluta klippa gräset och drömma om 70-talsmöbler. Eller? Damernas Världs pålästa redaktörer trendspanar framåt så du ska vara redo när sommaren 2021 slår ut i full blom. 

1. Fashionabla flipflops

Acne Studios SS21.Acne Studios SS21.Acne Studios SS21.
Acne Studios SS21. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Räkna med att se mycket av den dressade flip-flopen i sommar. Till stranden gör sig en chunky variant i läder perfekt och till kvällsstassen plockar vi gärna fram flip-flopsandaletten med klack. Acne Studios (bilden), Blumarine och Jacquemus hörde till modehusen att lyfta fram sandalen för SS21 och budgetvarianter finns just nu hos var och varannan kedja. 

Acne Studios SS21.Acne Studios SS21.Acne Studios SS21.
Acne Studios SS21. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

 

2. Vildvuxen trädgård är hetast (och latast)

Låt blommorna frodas och skippa gräsklipparen. Ängsblommor trendar! Källa: Hasselfors GardenLåt blommorna frodas och skippa gräsklipparen. Ängsblommor trendar! Källa: Hasselfors GardenLåt blommorna frodas och skippa gräsklipparen. Ängsblommor trendar! Källa: Hasselfors Garden
Låt blommorna frodas och skippa gräsklipparen. Ängsblommor trendar! Källa: Hasselfors Garden Foto: EISING STUDIO - FOOD PHOTO & VIDEO / STOCKFOOD TT NYHETSBYRÅN

Dags att ta på trädgårdshandskarna? Då kan det vara bra att ha koll på årets hetaste gröna trend: sommarängen. Nu är det nämligen en vildvuxen trädgård som gäller – inte bara för att det är härligt romantiskt och bohemiskt, men också för att hjälpa den hotade biologiska mångfalden på traven. Enligt FN hotas hela 40 procent av pollinatörer som bin och fjärilar av global utrotning, men med en vild trädgård kan du ge dem både skydd och näring. Så skippa den automatiska gräsklipparen och golfbane-liknande gräsmattor och omfamna i stället det naturliga – det ger dessutom mer tid i hängmattan). Låt insektsvänliga blommor som lavendel, syrén och solhatt blomma. Blanda fruktträd med flera olika arter av buskar och perenner. Och ös på med rosor – om någon älskar rosor mer än oss så är det just insekterna. 

3. Sommaren går i 70-talsstil

Modulsoffa i design av Mario Bellini för B&B Italia, 114 520 kr Nordiska Galleriet.Modulsoffa i design av Mario Bellini för B&B Italia, 114 520 kr Nordiska Galleriet.Modulsoffa i design av Mario Bellini för B&B Italia, 114 520 kr Nordiska Galleriet.
Modulsoffa i design av Mario Bellini för B&B Italia, 114 520 kr Nordiska Galleriet.

Nu välkomnar vi design, former och färger från 70-talet tillbaka in i våra hem. Lignet Rosets låga, kuddliknande soffa och fåtöljer är bra exempel.

– Inspirationen kommer från lyxiga hotellrum med mjuka mattor, bruna toner och mycket trä, tillsammans med lyxiga marmorstenar från Italien, säger Damernas Världs inredningsbloggare Sanna Fischer (här kommer du till Sannas blogg).

– Tänkt krämiga väggar, ljusa heltäckande mattor och kontraster i form av lampor som tar för sig och möbler i mjuka tyger eller chokladbruna skinntoner. Färgmässigt är det annars de ljusa tonerna som ljusbeige och bruten vit som fortsätter att dominera i inredningsvärlden. Vi rör oss i spektrat naturvit till sandbeige.

Vilken är it-möbeln nummer ett just nu?

– Soffan Camaleonda i av Mario Bellini för B&B Italia. Den speglar verkligen 70-talstrenden i färg, form och material. Spana på till exempel Soffa Direkt eller Ellos för liknande designer till mer överkomliga priser.

Taklampa av klart Muranoglas 16 968 kr, lampa24.se.Taklampa av klart Muranoglas 16 968 kr, lampa24.se.Taklampa av klart Muranoglas 16 968 kr, lampa24.se.
Taklampa av klart Muranoglas 16 968 kr, lampa24.se.

Vilka andra trender är extra framträdande?

– Glas i alla dess former – som konst, på bordet eller i taket. Det Italienska Muranoglaset hänger i taket eller står handblåst på våra väldukade matbord i olika färger och former. 

– Och då fortsätter vi att lyfta in olika träslag som ett stylingkomplement i våra hem. Bokhyllor, möbler och detaljer i valnöt och ek. Min spaning är att vi kommer se mer betsade och högblanka mörka matbord, soffbord och trädetaljer i hemmen. Gärna tillsammans med en Italiensk marmor av det lite mer extrema slaget.

Soffbord av massiv valnöt, 5 499 kr, Ellos Home.Soffbord av massiv valnöt, 5 499 kr, Ellos Home.Soffbord av massiv valnöt, 5 499 kr, Ellos Home.
Soffbord av massiv valnöt, 5 499 kr, Ellos Home.

4. Än mer ekologiska vinkvällar

Drick med hjärnan: Nu ska flaska såväl som innehåll vara ekologisk.Drick med hjärnan: Nu ska flaska såväl som innehåll vara ekologisk.Drick med hjärnan: Nu ska flaska såväl som innehåll vara ekologisk.
Drick med hjärnan: Nu ska flaska såväl som innehåll vara ekologisk.

När vi korkar upp inför sommarens grillkvällar är själva flaskan kanske lika viktig som innehållet. För i takt med att efterfrågan på ekologiskt vin ökar så gör också medvetenheten om förpackningen det kommer i.

– Nästan en av fyra sålda vinflaskor innehåller numera ekologiskt vin. Det har blivit naturligt för oss att välja produkter utan bekämpningsmedel från producenter som värnar biologisk mångfald, och då blir vi också mer medvetna om förpackningarna vi får med oss hem. Förpackningar står generellt för ungefär en tredjedel av en flaska vins klimatpåverkan. Tunga glasflaskor är sämst, burk, PET- och pappförpackningar betydligt mer klimatsmarta, säger Sara Norell, ansvarig för sortiment, inköp och varuförsörjning på Systembolaget.

– Därför kommer vi att se mer vin i pappförpackningar, burk och PET-flaskor framåt – vilket är mycket bättre för klimatet än glasflaskor.

Sara Norell menar att vinet nu gör samma resa som ölet gjorde en gång i tiden, då öl på burk till en början sågs som sämre än ”finöl”. 

– Kvaliteten på vinet som säljs i de alternativa förpackningarna blir allt bättre – på samma sätt som många av de bästa vinerna som produceras i dag är ekologiska. Vi förväntar oss kanske inte att hitta dyrare viner i pappersförpackning, men det förändras, redan nu finns det ett par exempel och till sommaren och i september kommer det fler, säger hon.

5. Trendig skåpbilssommar

En sommar i mobilt hem – ja tack!En sommar i mobilt hem – ja tack!En sommar i mobilt hem – ja tack!
En sommar i mobilt hem – ja tack! Foto: ALAMY STOCK PHOTO / ALAMY STOCK PHOTO TT NYHETSBYRÅN

Det blir en hemmasemester för många av oss även denna sommar och långt från alla har tillgång eller lockas av att ha ett eget lantställe att spendera semestern på. Svensk camping slår alla tidigare rekord och intresset för fritidsfordon bara ökar. En stark uppåtgående trend är vanlife – att leva i en skåpbil. Vissa vanlifers har gjort bilen till sitt hem, andra ser det som en rullande sommarstuga eller en bas för olika utomhusaktiviteter. Kanske vill du bara slippa staden och ha möjlighet att kunna rulla väg på ett äventyr över helgen. Gemensamt för de flesta vanlifers är att de söker en typ av frihet, hållbarhet och att komma lite närmare naturen. 

Isabel och Carl Waite i sin van.Isabel och Carl Waite i sin van.Isabel och Carl Waite i sin van.
Isabel och Carl Waite i sin van.

Tips! Vanlife Sverige är en podcast, hemsida och en community med över 10 000 medlemmar för de som lever eller drömmer om att leva vanlife. Startades av Carl och Isabel Waite som började sin vanlife-resa för drygt åtta år sedan och har nu inspirerat många andra i Sverige att våga sig på samma dröm om ett friare liv. 

6. Kristaller – nu vill alla ha dem!

Kristaller är på modet.Kristaller är på modet.Kristaller är på modet.
Kristaller är på modet. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

På 90-talet kallades det new age, på 2020-talet talar man om den nya moderna spiritualiteten. Och en vanlig accessoar för de som utforskar andlighet, meditation, healing, yoga och personlig utveckling är kristaller. Men om man inte bryr sig om stenarnas eventuella inneboende energier så passar de i stället utmärkt som inredningsdetaljer, ansiktsrollers eller smycken. Och vi vågar gissa att vi får se betydligt mer av kristallerna inom mode och inredning framöver. Sommartipset är att leta egna vackra stenar i den svenska naturen - vem vet? De kanske talar till dig? 

7. Fornasetti på modet igen

Look med Fornasetti-motiv på väskan från Louis Vuitton FW21.Look med Fornasetti-motiv på väskan från Louis Vuitton FW21.Look med Fornasetti-motiv på väskan från Louis Vuitton FW21.
Look med Fornasetti-motiv på väskan från Louis Vuitton FW21. Foto: WOMEN’S FALL-WINTER 2021 SHOW © Louis Vuitton – All rights reserved

Har du också något från italienska Fornasetti hemma? Tallrikar, kanske en fondvägg, ett smyckestallrik? Från och med i juli kan du utöka din Fornasetti-samling även med en väska, scarf eller ett plagg från Louis Vuitton. Nicolas Ghesquière har nämligen slagit sina påsar ihop med det italienska Fornasetti-huset och hyllar Piero Fornasettis omfattande konstgärning (13 000 produkter sägs Fornasetti ha skapat, vilket är enormt i desingvärlden) genom att placera hans motiv på plagg och accessoarear.

Väska från Louis Vuitton FW21.Väska från Louis Vuitton FW21.Väska från Louis Vuitton FW21.
Väska från Louis Vuitton FW21. Foto: WOMEN’S FALL-WINTER 2021 SHOW © Louis Vuitton – All rights reserved

8. Skönhet med svamp

En återfuktande mist som innehåller snow mushroom, även kallad tremella som har förmågan att plumpa upp huden med fukt , samt reishi, även känd som ”odödlighetens svamp” och har använts länge inom traditionell kinesisk medicin och har i hudvård förmågan att effektivt lugna rodnad och irritation.Mega-mushroom hydrating mist, 205 kr, Origins.En återfuktande mist som innehåller snow mushroom, även kallad tremella som har förmågan att plumpa upp huden med fukt , samt reishi, även känd som ”odödlighetens svamp” och har använts länge inom traditionell kinesisk medicin och har i hudvård förmågan att effektivt lugna rodnad och irritation.Mega-mushroom hydrating mist, 205 kr, Origins.En återfuktande mist som innehåller snow mushroom, även kallad tremella som har förmågan att plumpa upp huden med fukt , samt reishi, även känd som ”odödlighetens svamp” och har använts länge inom traditionell kinesisk medicin och har i hudvård förmågan att effektivt lugna rodnad och irritation.Mega-mushroom hydrating mist, 205 kr, Origins.
En återfuktande mist som innehåller snow mushroom, även kallad tremella som har förmågan att plumpa upp huden med fukt , samt reishi, även känd som ”odödlighetens svamp” och har använts länge inom traditionell kinesisk medicin och har i hudvård förmågan att effektivt lugna rodnad och irritation.Mega-mushroom hydrating mist, 205 kr, Origins.

Gott, klimatsmart och nyttigt – svampen har fått ett rejält uppsving i hälsokretsar på sistone och nu kan även de spännande organismerna titulera sig hudförbättrare. Svampar synts alltmer på ingredienslistor i hudvård och tillskrivs skönhetsfördelar som ökad fukt och jämnare hudton. Dessutom äts inte bara svamp som en delikatess utan också i form av kosttillskott för stresshantering och förbättrat fokus. Denna hälsotrend försvinner inte snart (och har ju faktiskt varit stark under ett par tusen år). 

9. Gabriela Hearst är kvinnan vi alla vill vara

Gabriella Hearst iförd Chloé.Gabriella Hearst iförd Chloé.Gabriella Hearst iförd Chloé.
Gabriella Hearst iförd Chloé. Foto: Chloé

Född på en ranch i Uruguay med två timmar till närmsta stad lärde hon sig tidigt om god kvalitet – det var ett måste i den tuffa miljön där man inte konsumerade mer än det man behövde. Det är inte mer än sex år sedan hon startade sitt märke Gabriela Hearst där skyhög kvalitet och hållbara processer är ett måste för att ett plagg ska tillverkas under hennes flagg. Hennes plagg och accessoarer kostar därefter, men Gabriela Hearst vill något mer än att skapa lyxvaror – hon vill förändra modebranschen (”Och någon måste ju börja någonstans”). I sommar kommer också hennes första kollektion för Chloé – hon blev kreativ chef för även det modehuset i slutet av förra året. Ponchos, vackra klänningar och lappteknik var några av de inslag vi har att vänta. 

10. Dejtingen tar fart

Sommar-dejtingen står för dörren, och i coronatider så blir flirtande på säkert avstånd än mer viktigt – och effektivt. Appen Happn hävdar att de tagit reda på vilka emojis som som funkar bäst, och kanske mindre bra, i profiler och meddelanden just nu. 

EMOJI-GUIDE FÖR DEJTINGSUGNA

😏 😏  Emojis som säkrar dejten.

🔥 💯  Vinnande kombo som ger ett flirtigt och samtidigt lite mystiskt intryck.

🍷 💃  För dig som vill flirta lite mer aggressivt – det kan inte skada att vara tydlig.

😍 💕  Om vin och dans är din grej är det här en perfekt presentation av vilken typ av dejt du vill gå på. 

😜  Bra kombo för att visa intresse och ett alternativ till den kyssande emojin. Men använd den sparsamt. Funkar både för att understryka sarkasm och för att flirta. Kombinera gärna med flirtig text. 

EMOJIS ATT VARA VARSAM MED

💍  Lite bråttom till altaret? Bra att ha tydliga mål – men kanske bäst att vänta tills ni hunnit träffas ett tag?

🙃  Den här smiley framstår snarare som passivt aggressiv än glad – använd med försiktighet.

🤡  Ibland kan en clown kännas festlig – ibland som ett tecken på galenskap. Bättre att inte chansa kanske?

🍆 Ähmm … om det mot förmodan undgått någon är det kanske läge att förklara att den här grönsaken fått en helt ny, ekivok, laddning i emojivärlden.

11. Passionen för padel ökar

Svenska modellen Caisa Wessberg för Casall.Svenska modellen Caisa Wessberg för Casall.Svenska modellen Caisa Wessberg för Casall.
Svenska modellen Caisa Wessberg för Casall. Foto: Casall

Att racketsporten padel fullkomligt exploderat i popularitet i pandemins fotspår har väl inte gått någon obemärkt förbi. Intresset för padel ser inte ut att minska i sommar heller – inte minst då det är perioden när utomhusbanorna öppnar och sporten blir tillgänglig för ännu flera. Vad är det som gör just padel så populärt? Well – man får träffa vänner, hålla en lagom flåsnivå och det är enkelt att lära sig, menar Damernas Världs redaktör och padelspelare Marika Cederlund. Under våren har Casall släppt en kollektion med padelplagg och anrika NK Stockholm har öppnat padelbana på sitt tak. Prisjakt rapporterade att sökningarna inom produktkategorin ”padel” ökade med 270 procent på deras sajt i juli 2020 – så i sommar kan vi väl inte räkna med annat!

LÄS ÄVEN Bada med rent samvete – badplaggen som är snygga och snälla mot miljön