Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trenderna och snackisarna att ha koll på 2022

Damernas Världs redaktion spanar mot 2022 och ser fram emot allt från en rejäl bröllopsboom och ett kvinnodominerat valår till att vi börjar inreda med papper och att miljösnällt svamp­läder slår igenom på bred front. Häng med, det blir kul!  

1. Jonna Bergh, chefredaktör: ”Det är kvinnornas (val)år!”

Att 2022 är ett valår kommer att prägla det mesta i vårt samhälle, och jag känner att kvinnorna verkligen har greppet om valet 2022. Dels för att vi har fler kvinnor som partiledare än någonsin – där unga politikstjärnan Nooshi Dadgostar gör sitt första riksdagsval som högsta höns. Och dessutom för första gången en kvinnlig sittande statsminister i Magdalena Andersson. Men även på väljarsidan dominerar kvinnorna: 50,4% av de totalt 7,5 miljoner röstberättigade svenskarna är kvinnor enligt SCB. De äldre utgör en större andel än tidigare, och även inom denna grupp är kvinnorna fler eftersom vi lever längre. Äldre kvinnor är en grupp som är värd all kärlek, respekt och omtanke – jag räknar iskallt med att de blir en av valets vinnare. Det är i så fall på tiden. 

De äldre kvinnorna är många, och kan påverka det svenska valet med sina röster. Här Eva, som DV fotograferade för ett modejobb. Foto: Pauline Suzor / Pauline Suzor

2. Anna Börjesson, shoppingredaktör: ”Tåg blir allt hetare”

Vi är nog många som längtar efter att resa igen, men vi blir också fler som önskar se världen på miljösnällt vis. Tågresorna både inom Sverige och ner till kontinenten blir mer och mer populära, och inte sen 90-talet har så många velat ta tåget. Hurra tycker klimatet, och de av oss som även uppskattar att resa bekvämt. Att det numera är mycket smidigare att både boka och resa med tåg är ju en stor bonus. I dagsläget är tågresan tyvärr fortfarande lite längre och lite dyrare än flyget, men nya tåglinjer sätts in och planeras för i snabb takt. Själv längtar jag efter att åka tåg till Paris. Nyligen blev det klart att vi till sommaren kan åka nattåg hela vägen mellan Stockholm och Hamburg – en riktigt bra början!

Vill du vara lika cool som David och Angie Bowie är det tågresa som gäller. Foto: EXPRESS D-DAY / GETTY IMAGES HULTON ARCHIVE

 

3. Jenny Bergquist, kulturredaktör: ”Vi ser fler konstfullt välklädda män”

En sak som har glatt mig på sistone är att många män börjat ta ut svängarna med sin stil. Kändisarna går i vanlig ordning i täten, med artisten Harry Styles och skådisen Timothée Chalamet som galjonsfigurer, och Gucci-designern Alessandro Michele som pådrivare. Lägligt nog visar det trendkänsliga museet Victoria & Albert i London från den 19 mars utställningen Fashioning masculinities: The art of menswear, där vi bland annat bjuds på outfits burna av David Bowie och nämnda Mr Styles, plagg skapade av designer som Donatella Versace och Alexander McQueen samt fotografier av konstnären David Hockney och tavlor föreställande tjusiga män från renässanstiden. En tittgodis-trend som förhoppningsvis ger fler svenska män än Tusse inspiration att experimentera med sin stil.  

Artisten Harry Styles för Gucci pre-fall 2019.

 

4. Marika Cederlund, moderedaktör: ”Svampläder är på frammarsch”

Det spås bli ett bra svampår i år – och då snackar vi inte om mängden svamp i skogen, utan i våra garderober. Ja, kanske har du tidigare hört talas om svampläder, som varken är djur- eller oljebaserat (vilket vissa andra veganska läder är). Om inte så kommer materialet garanterat att dyka upp på din radar under 2022. Ekodrottningen Stella McCartney gör nämligen just nu sitt bästa för att övertyga modebranschen om att det är nästa stora grej – och som vi vet har hon sällan fel. Under designerns SS22-visning var svamp temaordet och McCartney debuterade en väska gjord av Mylo, ett läder baserat på det oändligt förnybara, underjordiska rotsystemet av svampar. Iris van Herpen är en annan designer vars kollektion inspirerades av svampar i fjol och även de mer tillgängliga märkena Adidas och Lululemon släppte 2021 sneakers respektive yogamatta av svampläder. Svampen är ett av de material som jag är allra mest sugen på att testa under det kommande året.

Stella McCartneys SS22-visning hölls i en lokal vars tak efterliknade en svamphatt, och i modellens hand: En väska av svampläder. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

 

5. Nina Hampusson, inredningsredaktör: ”Vi inreder med papper”

2022 ser jag fram emot att få sitta skönt i papper. Jo, du läste rätt. Efter att naturliga material som trä, bambu och rotting har dominerat inredningsbilden de senaste säsongerna kommer pappret starkt – i allt från dekorationer till möbler. Och tänk att som inbiten tidnings- och bokälskare få sitta i en fåtölj av samma material som romanen jag läser! Att papper är hållbart, lätt att återvinna och förvånansvärt tåligt gör inte saken sämre. Redan i en av förra årets största trender, Japandi – en avskalad inredningsstil som kombinerar japanskt och skandinaviskt – såg vi pappret i form av stämningsfulla rislampor, och i julas kunde vi shoppa vackra dekorationer i papper hos inredningskedjorna. Det är inte en slump att när lyxiga smyckesmärket Tiffany & Co öppnade sin flagshipbutik i Stockholm så regnade en äng av pappersblommor ner från taket i viprummet.

Som ofta när det gäller design ligger Finland i framkant, och där skapar Woodnotes stilrena mattor, möbelklädslar, kuddar, loungestolar, textilier och konstfulla draperier i ekologiskt pappersgarn. Samtidigt satsar brittiska Paper Lounge på hopfällbara pappersmöbler. I Sverige har bland andra H&M Home och Dbkd tagit fram dekorativa skulpturer respektive unika blomkrukor gjorda av återvunnet papper. Så snart kanske sidan du läser de här orden på finns i vasen på din fönsterbräda – eller i mattan under dina fötter…

Fina papperskrukor från Dbkd.

bildtext// Krukor av papper från Dbkd. 

 

6. Lisa Pettersson, modechef: ”Det blåser bröllopsvindar”

Pandemiåret var inget bra år för bröllop och många vigslar fick skjutas upp. Antalet giftermål var det lägsta i Sverige på 20 år visar ny statistik från SCB, så under 2022 kan vi förvänta oss en rejäl bröllopsboom. Och uppenbarligen är det inte bara blivande brudar som vill klä sig i en vit drömklänning: modehus som Givenchy, Alexander McQueen och Louis Vuitton visade upp extravaganta vita klänningar på catwalken och fick många att vilja skrida fram i oförglömliga skapelser av tyll och romantisk spets – även om det blir på en solig stadsgata snarare än längs en altargång. Så även om det inte står på min agenda för 2022 att säga ”ja” ser även jag fram emot att klä mig helt i vitt, i vackra och bröllopslika klänningar. 

Alexander McQueen var bara ett märke som inför vårsäsongen visade klänningar som omedelbart för tankarna till bröllop.

 

7. Maria Nylén, digital redaktör: ”Vi säger hej då till Hollywoodväldet!”

Medan pandemin stängde världen fick vi uppleva den på andra sätt, något som medfört att många av oss på allvar har fått upp ögonen för serier och filmer på andra språk än svenska och engelska. Koreanska Squid game blev en enorm succé för Netflix (säsong 2 planeras i detta nu), liksom spanska La casa de papel före den. En annan trend som jag ser fram emot att följa under 2022 är young adult-trenden, som startade på allvar med norska Skam och som under 2021 bland annat resulterade i svenska succéer som Young royals. Genren har dragit tittare i alla åldrar, men hey: vi har ju alla varit tonåringar! Ett antal nya produktioner med fokus på den sena tonårstiden är under produktion, så räkna med att tillbringa 2022 i sällskap av både nya miljöer, kulturer – och åldrar.

https://www.youtube.com/watch?v=cdKUlBmGKDM

 

8. Patric ”Editor's chef” Nadalutti, matbloggare på damernasvarld.se: ”Svenska vingårdar kliver upp en nivå”

Jag ser fram mot att svenskt vin nu gör en liknande resa som svenskt gin och blir allt bättre. Under 2022 kommer ännu fler upptäcka våra svenska vingårdar – i fråga om besök under en weekend eller på semestern, men framför allt blir det svenska vinet bättre, och därmed kommer vi blir fler som intresserar oss för det. 2021 var ett gynnsamt år för svenskt vin – 350 000 liter vin producerades enligt branschorganisationen Svenskt vins beräkningar. Det är framför allt druvan solaris som visat sig fungera i vårt klimat. Solarisdruvan passar för stilla och mousserande vin, tänkt åt sauvignon blanc-hållet. I skrivande stund finns 43 kommersiella vingårdar och 126 hobbyvingårdar registrerade i Sverige hos Svenskt Vin. Fantastiskt! 

Kullabergs Vingård är bara en av de svenska vingårdar som visar framfötterna. Foto: OSCAR DAHL / OSCAR DAHL

 

9. Anja Skeppe Grahn, skönhetsredaktör: ”Hudproffsen gör hårvård”

Augustinus Bader har skakat om hudvårdsbranschen rejält: på bara tre år har den österrikiske läkaren gått från relativt okänd med en kräm i sitt sortiment till att stå bakom ett av världens snabbast växande hudvårdsmärken, med en hel arsenal produkter som bygger på det det patenterade komplexet TFC8®, en blandning av vitaminer och aminosyror. Nu kommer hårvård som innehåller TFC8® och de kliniska testerna bådar gott – bland annat ökade skalpserumet antalet hår på huvudet med drygt elva procent och leave in-behandlingen stärkte håret med nästan 153 procent*. Inför 2022 ser jag fram emot att fler hudgurus hoppar på trenden för hudvård för hårbotten. Kändisfavoriten Dr Barbara Sturm lanserar exempelvis sin Molecular hair & scalp collection i Sverige i början av 2022. 

* Baserat på en 8 veckor lång klinisk studie med 35 manliga och kvinnliga deltagare med olika hårtyper.

Det lyxiga hudvårdsmärket som skapats av läkaren Augustinus Bader lanserar nu även hårvårdande produkter. Foto: Augustinus Bader