Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nikki Amini vill inspirera andra att våga sikta högt för att nå sina mål.Nikki Amini vill inspirera andra att våga sikta högt för att nå sina mål.Nikki Amini vill inspirera andra att våga sikta högt för att nå sina mål.
Nikki Amini vill inspirera andra att våga sikta högt för att nå sina mål. Foto: Mikael Lundblad/Trioni

Tv-profilen Nikki Amini om framgångarna: ”Jag har vägrat att förminska mig själv”

Med magkänsla, kalkylerande och en gnutta tur har Nikki Amini, känd som tidigare jurymedlem i Idol och numera Bäst i test-deltagaren med det bästa skrattet, skapat en framgångsrik karriär. Men det som vägt allra tyngst har varit hennes stenhårda arbete – och hennes personlighet. 

AV NIKKI AMINI

”Du kanske kan tona ner dig lite? Och kanske använda lite mindre kajal? ”

Så lät det på en arbetsplats där jag fick sitta i samtal med vd:n som tyckte att jag skulle vara lite mer öppen och tillgänglig, och till och med be om ursäkt även när det inte var jag som hade gjort fel. Kort sagt: förminska mig själv så mycket det bara gick. 

Den här incidenten illustrerar ganska väl vad jag konfronterats med under min uppväxt och i mitt yrkesliv, men som jag inte velat acceptera eller låta hålla mig tillbaka. Jag har helt enkelt inte velat ändra på mig för andras skull.

NIKKI AMINI

GÖR: Egenföretagare.

ÅLDER: 38 år.

BOR: Östermalm, Stockholm.

FAMILJ: Maken Niklas Twetman och dottern Nilofar.

BAKGRUND: Marknadsförare, tidigare på Universal Music Groups. Satt i Idoljuryn 2016–2020. Tävlade i Let's Dance 2018. Släppte bok 2021: I can make you a star: inspiration, handfasta råd och kreativa övningar.

AKTUELL: Som deltagare i SVT:s Bäst i test 2023.

INSTAGRAM: @nikki_amini 

På en annan arbetsplats hade jag två kvinnliga chefer. Jag fascinerades av deras arbetsglädje och att de var så trygga i sig själva, så nöjda och glada. Och att det aldrig sipprade ut någon bitterhet eller några nedlåtande kommentarer. 

Nikki Amini om hur hon lyckats i karriären

Där väcktes min vilja att lägga stor vikt vid att vara glad och lycklig i mig själv. För det har jag lärt mig, att de som är lyckliga är mer framgångsrika i sin karriär – men också i själva livet. Och det har jag verkligen tagit med mig.
Men jag har också tänkt att det som i grund och botten gör att man trivs eller inte, det är om man verkligen får vara sig själv. 

Nikki Amini tillsammans med resten av Idol-juryn: Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Anders Bagge, under Idol-finalen 2020.Nikki Amini tillsammans med resten av Idol-juryn: Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Anders Bagge, under Idol-finalen 2020.Nikki Amini tillsammans med resten av Idol-juryn: Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Anders Bagge, under Idol-finalen 2020.
Nikki Amini tillsammans med resten av Idol-juryn: Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Anders Bagge, under Idol-finalen 2020. Foto: STINA STJERNKVIST / TT

För enligt mig så är det där allt börjar – i din personlighet. Vem du är. Det är i alla fall personligheten som har hjälpt – och ibland stjälpt – mig i livet.
Ens personlighet är unik. Den går inte att kopiera, inte att plugga sig till, inte heller att bortse från. På mina arbetsplatser har jag ofta varit yngst, jag har tagit plats, sagt vad jag tycker och tänker, utmanat, ifrågasatt.

LÄS MER: Nikki Amini om hudvårdsmärket (och beautyfavoriterna!)

Det händer ganska ofta att folk frågar mig om min bakgrundshistoria, vad jag har studerat, vad jag jobbat med, hur jag fått de jobb jag haft, hur jag har fått mitt självförtroende, hittat min drivkraft och min ambition att stå upp för mig själv. 

Svaret? Det lyder så här: en del magkänsla, en del kalkylerande, en del slump, kanske en gnutta tur. Men framför allt hårt arbete – och min personlighet. 

Jag har stått upp för mig själv och för det jag tror på – tack vare det har jag en framgångsrik karriär

Jag har regelbundet hamnat i situationer där jag behövt stå på mig och där jag mött starkt motstånd. Jag har behövt förklara mig för att jag har varit annorlunda – i mitt utseende, mitt namn, min härkomst. Och dessutom min personlighet och karaktär, som inte följer normen.

Jag har helt enkelt stått upp för mig själv och för det jag tror på, varit nyfiken och utforskat. Och tack vare det har jag haft och har en framgångsrik karriär. 

Nikki Amini är en av deltagarna i årets Bäst i test.Nikki Amini är en av deltagarna i årets Bäst i test.Nikki Amini är en av deltagarna i årets Bäst i test.
Nikki Amini är en av deltagarna i årets Bäst i test. Foto: Oliver Martin Henriquez/Baluba / SVT

Nikki Amini: ”Jag har aldrig sett några begränsningar”

Ett ganska bra exempel från unga år är när jag gick i åttan och skulle söka praktikplats. Musik- och kändisvärlden fascinerade mig, jag älskade MTV och köpte alltid tidningen Okej. Så jag skickade helt enkelt ett brev till tidningen som jag la alla mina veckopengar på, och frågade om jag fick praktisera där. Det fick jag!

Varför skulle jag inte kunna göra det? Klart jag kan!

På så sätt hamnade jag backstage på Okej-dagen, en stor festival i Stockholm med svenska och utländska artister på scen. Tusentals skrikande tjejer i min ålder fanns i publiken, men själv gick jag runt bakom scenen bland kändisarna. Det var otroligt häftigt. Många hade nog velat byta plats med mig där och då. Jag vet dock inte om någon av dem hade skrivit till Okej och frågat om praktikplats. 

Men det hade jag. 

Kontentan är att jag aldrig sett några begränsningar, utan i stället tänkt: ”Varför skulle jag inte kunna göra det? Klart jag kan!”

Nikki Amini är aktuell med boken I can make you a star.Nikki Amini är aktuell med boken I can make you a star.Nikki Amini är aktuell med boken I can make you a star.
Nikki Amini är aktuell med boken I can make you a star. Foto: Mikael Lundblad/Trioni

Och det vill jag verkligen också uppmuntra andra till – att identifiera det du vill göra, sikta högt och faktiskt våga söka sig till de platser, utbildningar, företag och personer som kan och vill hjälpa dig framåt, snarare än att fokusera på dem som vill tona ner och hålla dig tillbaka. 

Individer som velat förminska mig har jag konfronterats med i alla skeden av mitt liv

Individer som velat förminska mig och motarbeta mig, dem har jag konfronterats med i alla skeden av mitt liv. Men jag har också hittat personerna som sett mig, uppmärksammat mig och intresserat sig för mig – och det är dem jag valt att lägga mitt fokus och min energi på. 

Nikki Amini om hur motgångarna stärkt henne

Och motgångarna har också varit stärkande, för de har lärt mig att det lönar sig att tro på sig själv och stå på sig. Och det är också det jag vill förmedla vidare till andra: att vi alla kan blir stjärnor i våra egna liv – oavsett vilken bransch vi vill erövra. 

Genom mina egna lärdomar vill jag hjälpa andra att bli lite klokare, lite mer självsäkra, lite mer peppade och rustade inför sina unika utmaningar. Att verkligen våga sikta på sina drömmar. För det går att vara luststyrd och plikttrogen på samma gång – det har livet lärt mig!

Nikki Amini ha lämnat Idol för nya utmaningar i karriären.Nikki Amini ha lämnat Idol för nya utmaningar i karriären.Nikki Amini ha lämnat Idol för nya utmaningar i karriären.
Nikki Amini ha lämnat Idol för nya utmaningar i karriären. Foto: Mikael Lundblad/Trioni

Och hur gick det då med vd:n som tyckte jag skulle tona ner mig och ha mindre kajal?

Jo, trots att jag upplevde det hela som otroligt förödmjukande, svarade jag att alla mina projekt gick bra och att jag inte kände igen situationen så som han beskrev den. Jag förstod inte heller varför jag inte fick hans stöd när företagets internationella ledare gav mig både cred och uppmärksamhet.
”Det är inte de som är dina chefer, det är vi”, svarade vd:n. 

Kort därefter hörde han av sig igen och bokade ett nytt möte. Jag var beredd på mer kritik, men den här gången hade han ett helt annat budskap: ”Jag har fått ett samtal från en av våra chefer i London. De vill rekrytera dig.”

LÄS MER: Diane von Furstenberg: ”Jag blev den kvinna jag alltid drömt om att bli” 

LÄS MER: Dragrace-programledaren Robert Fux: ”Glitter måste komma inifrån”