Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ulrika Norberg var under många år chefredaktör för Femina. Nu är hon generalsekreterare för stiftelsen Star for Life.Ulrika Norberg var under många år chefredaktör för Femina. Nu är hon generalsekreterare för stiftelsen Star for Life.Ulrika Norberg var under många år chefredaktör för Femina. Nu är hon generalsekreterare för stiftelsen Star for Life.
Ulrika Norberg var under många år chefredaktör för Femina. Nu är hon generalsekreterare för stiftelsen Star for Life. Foto: Ulrika Norberg

Ulrika Norberg: ”Låt inte motgångar hindra dina innersta önskningar”

Hur i hela friden ska du göra för att förverkliga dina stora drömmar? Oavsett om du drömmer om att skriva en bästsäljande roman, starta ett nytt företag eller något helt annat finns det några saker som du kan (eller kanske måste?) göra för att nå ditt mål. Ulrika Norberg skriver om vad som krävs.

”Det var förödande.” Elizabeth Gilbert, en av världens mest omtalade författare, står på scen och berättar i ett TED-talk hur hon gång på gång skickade in manus till förlagen – och hur hon lika många gånger fick ett nej tack tillbaka. Refuseringarna sved, men att lägga ner pennan och ge upp var aldrig ett alternativ:
– Jag älskade nämligen att skriva mer än jag hatade att misslyckas. 

Ulrika Norberg

GÖR Generalsekreterare för stiftelsen Star for Life. 

ÅLDER 55 år.

BOR I Laröd, utanför Helsingborg. 

FAMILJ Man, två döttrar, två bonussöner. 

AKTUELL Samlar in medel till ett utbildningsprogram för barn och ungdomar i södra Afrika.

Det fanns också ett annat skäl. I sex år arbetade hon som servitris samtidigt som hennes stora passion, skrivandet, gjorde vardagens slit mer uthärdligt. Och drömmen om att bli publicerad var det som till slut fick henne att nå målet … med råge. Lyckan, kärleken och meningen med livet blev en internationell dundersuccé, som toppat försäljningslistor och sålt i miljonupplagor. 

Alla behöver vi något att sikta mot, något som tar oss vidare.

Alla behöver vi något att sikta mot, något som tar oss vidare. Det stavas motivation (ordet kommer från latinets ”movere”, som betyder ”att orsaka rörelse”). Jag arbetar i en ideell organisation, där just motivation är en grundpelare. Barn och ungdomar i södra Afrika inspireras och motiveras genom ett utbildningsprogram att satsa på skolan och ta hand om sin hälsa, för att på så vis kunna skapa sig en bättre framtid. Den första uppgiften som eleverna får är att skriva ner sina drömmar. Stort eller smått, ingenting är otänkbart när man får önska fritt. Det viktiga är att allteftersom hitta den egna drivkraften och förstå att det krävs hårt arbete och kloka vägval för att visioner ska bli verklighet. 

Stort eller smått, ingenting är otänkbart när man får önska fritt.

Men oavsett vem du är kan alltför djärva planer också innebära risker. Hotellmagnaten Petter Stordalen är känd för sina höga ambitioner och ett tag var de (plus 16-timmars arbetsdagar) på väg att knäcka honom. I en stund av insikt skaffade han en anteckningsbok där han plitade ner regler som skulle leda till förändring under mottot RMI, ”Rätt Mental Inställning”. En punkt löd: ”Du får gärna sätta upp mål, bara inte låsa dig vid ett. Drömmar är nämligen som kärlek. De kan utvecklas. Det kan vara något som du upptäcker längs vägen, där du minst förväntat dig det.”

LÄS OCKSÅ Äventyraren Renata Chlumska: ”Dagen jag slutar vara rädd, slutar jag vara nyfiken – och det vill jag inte.” 

Ett förnuftigt resonemang som lika gärna kan ses som en uppmaning att vara ödmjuk inför livets oväntade och ibland abrupta vändningar. Precis det fick Elizabeth Gilbert erfara när uppföljaren till framgångsromanen faktiskt blev en flopp. Hennes råd till alla som någon gång kapsejsat på ett eller annat sätt, är inte särskilt svårtolkat:  
– Se till att få ändan ur vagnen och kämpa på!

Låt med andra ord inte en eller flera motgångar hindra dina innersta önskningar. Det kan vara förödande att bli avvisad – men det är lika förödande att inte följa sina drömmar.