Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Underbara Clara: bloggare, matstylist och passionerad samlare av kannor och karaffer.
Underbara Clara: bloggare, matstylist och passionerad samlare av kannor och karaffer.
Underbara Clara: bloggare, matstylist och passionerad samlare av kannor och karaffer.
Underbara Clara: bloggare, matstylist och passionerad samlare av kannor och karaffer. Foto: Clara Lidström

Underbara Clara: ”Jag vägrar be om ursäkt för att jag samlar på saker”

Loppisräven och livsstilsbloggaren Underbara Clara berättar för Damernas Värld om vad hon har så mycket av hemma att hennes man fick bygga ett eget förvaringsutrymme för samlingen. 

Clara Lidström – mer känd som Underbara Clara – är författare, fotograf och bloggare bakom en av Sveriges mest lästa livsstilsbloggar som handlar om om allt ifrån inredning till entreprenörskap. På påskafton såg du henne i matlagnings-mys-pyssel-bonanzan Susannes skafferi på SVT. Här berättar hon för DV om sitt specialintresse: att samla på kannor och karaffer. 

– Jag förstod inte att jag var besatt av att samla på karaffer och kannor och gamla flaskor förrän jag hade samlat på mig 50 stycken. Men om jag ska vara ärlig så ser jag ingen rimlig anledning till varför jag inte skulle köpa dem. 

Jag har närmare 70 karaffer och kannor som jag verkligen älskar.

Berätta mer.
– Eftersom jag jobbar som matstylist kan jag alltid skylla på att jag behöver dem som rekvisita till mitt jobb men det är egentligen bara undanflykter eftersom det mesta står i mitt eget hem. Nu har jag närmare 70 karaffer och kannor som jag verkligen älskar och som jag faktiskt använder i min vardag. Oftast har de inte kostat mig mer än 200 kronor.

Vad använder du dem till?
– Jag använder dem till att ha blommor i, men också till mjölk och vatten som vi har stående i karaffer på middagsbordet. Och i de stora karafferna kan man ha i enorma lupiner, granris och snittblommor. 

Clara Lidström kan du se på i Susannes skafferi i SVT på påskafton. Foto: Clara Lidström

Har du någon favorit karaff/kanna?
– Det är ju som att fråga vilka av mina barn jag älskar mest, men jag har en kanna, som troligen är från 40-talet, som jag verkligen älskar. Det är en murrigt färgad, ko-formad mjölkkanna. De bästa karafferna är blommiga karaffer från gamla svenska porslinsfabriker. 

De bästa karafferna är blommiga karaffer från gamla svenska porslinsfabriker.

Vad tycker familjen om ditt samlande?
– Min man har ingen åsikt om min samling, han brukar säga att vi ju faktiskt lever på den. Han stöttar mig och har till och med byggt ett magasin där jag kan förvara mina karaffer, kannor och alla möbler jag gillar att samla på.

https://www.instagram.com/p/Cawsnt0A80a/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

– Det känns snarare som att andra människor typ tycker synd om honom på grund av min samling, men jag tänker inte skämmas eller be om ursäkt för att jag gillar att samla. 

Något annat du skulle vilja lägga till?
– Jag är en loppisräv som älskar att samla. I dag pratar vi mycket om problemen med överkonsumtion och att vi är för besatta av våra ägodelar. Men problemet är inte att vi bryr oss för mycket om våra saker utan för lite. Den som älskar sina saker vårdar, lagar och sparar dem. Det är ju raka motsatsen till slit och släng-samhället. 

LÄS OCKSÅ 10 gå bort-presenter som är mycket roligare än en flaska vin 

LÄS OCKSÅ Marie Olsson Nylanders nya bäddkollektion – och bästa inredningstips