Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: teksomolika

Undersökning visar: Det här ger högst status enligt svenska folket

Att ha tid, pengar och tänka på sin hälsa ger hög status. I alla fall om man ska tro en undersökning från Friskis&Svettis.

Nästan hälften av svenskarna tycker att en god ekonomi är den viktigaste statusmarkören. På andra plats kommer att prioritera tid för vänner och familj, och på tredje plats att satsa på sin hälsa.

Det visar undersökningen som är gjord på uppdrag av Friskis&Svettis Stockholm. Drygt 1000 personer deltog i undersökningen som också visar att "klassiska" statusmarkörer som ett lyxigt hem och en fin bil inte står lika högt i kurs.

– Att jobba hårt och köpa dyra saker imponerar helt enkelt inte idag. Titta bara på vad som delas i sociala medier; vi stoltserar hellre över träningspass, hälsosamma matval och aktiviteter med familjen än över det materiella, säger Josefin Engfelt, kommunikatör på Friskis&Svettis Stockholm.

Här är hela listan på statusmarkörer som angavs i undersökningen

Vilka tre statusmarkörer anser du har högst värde där du bor?

1. En god ekonomi, 48%

2. Att prioritera tid för vänner och familj, 35%

3. Att satsa på sin hälsa, 34%

4. Att ha balans mellan arbete och fritid, 26%

5. Ett lyxigt boende, 18%

6. En fin bil, 16%

7. Att satsa på karriären, 15%

8. Vet ej, 24%

Om undersökningen:

Drygt 1000 personer mellan 15 och 79 år deltog i undersökningen, som genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 1–5 juni 2016. Panelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.