Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 saker att tänka på när du ska välja förlovningsring – experten tipsar

Att hitta en förlovningsring som passar både i stil och pris är allt annat än lätt, oavsett om du är ute efter en ring i vitguld, silver, guld, platina eller något annat material – och oavsett om du vill ha med eller utan sten, oftast en diamant. Vi har pratat med Johanna Pietsch, smyckesexpert och vd för det svenska smyckesmärket Engelbert, om vad som kan vara bra att tänka på när det är dags att ge sig ut i förlovningsringsdjungeln.

1. Karat och carat – vad är skillnaden?

– Med karat menas guldhalten i ett smycke. 24 karat står för helt rent guld. I Sverige använder vi mest 18 karats guld vilket innebär att guldhalten är 18/24 delar guld. Att man väljer att legera guldet, alltså blanda upp det, är för att skapa en bättre hållbarhet och slitstyrka eftersom det rena guldet är alltför mjukt.

– Ju lägre karat desto mindre guld är det i ett smycke. Därför rekommenderar jag inte att köpa en ring i 9 karat, eftersom den bara består av en tredjedel guld medan resten är andra metaller som inte alls har samma egenskaper som guldet.

...och vad betyder då carat?

Johanna Pietsch, vd för smyckesmärket Engelbert.Johanna Pietsch, vd för smyckesmärket Engelbert.Johanna Pietsch, vd för smyckesmärket Engelbert.
Johanna Pietsch, vd för smyckesmärket Engelbert.

– Carat anger en diamants vikt. 1 carat motsvarar 0.02 gram. Men eftersom diamanter är förhållandevis små dyrbarheter talar man om carat och inte gram. Caratvikten tillsammans med diamantens renhet, slipning och färg är avgörande för priset. Priset skjuter verkligen i höjden ju större diamanten är, vilket innebär att 3 carat är inte tre gånger så dyrt som 1 carat, utan kanske åtta till tio gånger dyrare.

2. Vad ska man tänka på när man väljer förlovningsring?

– Givetvis är det av betydelse att du ska ha förlovningsringen i många år, helst hela livet. Därför är det viktigt att välja en ring som fungerar nu, men som också är lika vacker trettio år senare. Dessutom är det för många en väldigt stor investering. Mitt råd brukar vara att lägga lite extra krut på ringen, eftersom den är för evigt och en diamant tenderar att se mindre ut efter några år. Jag tycker att du kan dra ner lite på festligheterna istället om du tvingas välja.

LÄS MER: 14 drömmiga förlovningsringar från Pinterest

3. Vad är vanliga priser på en förlovningsring?

– I Sverige är ringbudgeten fortfarande mindre än i till exempel USA där man talar om tre månadslöner. Här hemma tycker jag att känns det rimligare att lägga ungefär en månadslön vid en normal inkomst och kanske tre månadslöner om man ligger i det högre inkomstspannet. Vi som jobbar med diamanter blir kanske lite storleksblinda, men en ring med en halv carat i mitten anses som en väldigt stor diamant för de flesta i Sverige.

4. Har du några rekommendationer om man vill ha en ring som inte kostar multum men inte vill kompromissa med stilen?

– Vår nya kollektion carmoséringar har en otroligt fin liten krans kring själva mittstenen. Det gör att även en mindre diamant ser större ut. Alternativt kan man nöja sig med en alliansring med flera mindre diamanter på rad istället för en solitär. Det gör en stor skillnad på priset.

5. Vitguld, silver, guld, platina, roséguld – vad finns det för fördelar respektive nackdelar?

– Att man ofta använder guld och platina till vigsel- och förlovningsringar beror på hållbarheten och dess skönhet. Silver är helt enkelt inte hållbart ett helt liv och betraktas heller inte som något dyrbart och exklusivt, som man gärna vill att bröllopssmycken ska vara.

– Guld i olika färger är det vanligaste, inte bara för att det är vackert och hållbart, utan även för att platina tenderar att kosta mer. Det beror på att det är mer komplicerat att arbeta med och kräver mer tid i verkstan.

– Att kunder väljer platina kan bero på att man söker det där ’lilla extra’, att det känns ännu mer exklusivt.

– Roséguld är väldigt vackert men tenderar att vara en guldfärg som gör sig mer vissa perioder än andra och är därför mer trendkänsligt.

LÄS MER: 25 vackra brudklänningar att inspireras av

6. Är det bra att veta vilken vigselring man ska ha innan man köper förlovningsring?

– Inte nödvändigtvis, men det skadar ju inte att se en bild framför sig över hur man har tänkt sig att helheten ska se ut.

7. Är det viktigt att matcha sin partners ring?

– Det kan vara fint om man vill det, till exempel att båda har liknande form och samma guldfärg, men där är inget måste. Huvudsaken är att båda är nöjda och bekväma med den ring de ska bära länge.