Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gladiathor

7 vanliga misstag du gör när du väljer färg till dina väggar

Låt det ta tid när du ska välja en ny väggfärg. Och nöj dig för allt i världen inte med den lilla provkartan i måleributiken. Här är bästa tipsen för hur du får till den perfekta färgen på dina väggar.

Färg kan du tillföra på många olika sätt i ett rum, men det är färgen på väggarna som har störst inverkan på känslan i rummet. Hildur Blad är inredare och något av en färgexpert efter många år i färghandeln. Hon upplever ofta att kunder tycker att det är svårt att välja väggfärg då färgen oftast inte blir som den var på det lilla färgprovet.

Så hur gör man för att lyckas med sitt färgval? 

Vår systersajt Sköna hem har precis lanserat webbkursen Sätt färg på väggarna för att hjälpa dig med ditt färgval. I kursen får du lära dig grunderna i färglära, hur du med hjälp av olika färgval kan ändra känslan i ett rum, och vad det är som egentligen påverkar upplevelsen.

Just nu erbjuds du ett exklusivt introduktionserbjudande: beställ kursen innan den 20 september 2016 och få 100 kronor i rabatt.

Uppge rabattkod: DAMERNAS

 

Lyckas med ditt färgval – undvik dessa 7 vanliga misstag när du väljer färg:

1. Du väljer nyans enbart utifrån kontaktkartan

Du ögnar igenom ett antal provkartor i måleributikten, och plötsligt, där på en liten minifyrkant är den ju, exakt den färgen som du är ute efter och det är äntligen kärlek vid första ögonkastet! Hur många har inte varit i den situationen? En provkarta i en måleributik kommer aldrig bli samma nyans när du väl målar upp den på din vägg. Men du är en bit på väg. Har du hittat rätt färg är det bästa tipset att köpa med dig provburkar på både ljusare och mörkare nyanser och provmåla hemma för att se att det verkligen är rätt.

[adSpace placement="auto"]

2. Du tänker inte på att nyansen skiftar i takt med dagsljuset

Färgen på din vägg kommer skifta i nyans när det gäller dagsljus och på kvällen när du tänker lamporna. Vilken typ av belysning du har spelar stor roll på kvällen, är det varmt eller kallt ljus, det påverkar ditt färgval mer än du tror. Det bästa är att provmåla ett ordentligt område på väggen och studera skiftningarna under några dygn för att vara helt säker på att du kommer välja rätt nyans.

3. Du har ingen riktig plan för resten av rummet

Om du står inför ett projekt som går ut på att helt och hållet göra om ett rum, är den bästa regeln att först och främst välja vilken färgskala du vill ha när det kommer till textilier och möbler.

4. Du väljer för klara färger

Rådande inredningstrend är att vi går ifrån vita väggar till att våga mer färg. Tänk på att om du väljer för ”klara” färger i ett helt rum så kommer väggarna reflekteras mot varandra och resultatet blir väldigt mycket färg. Välj istället lite smutsigare färger, då blir färgintensiteten inte lika hög i rummet.

5. Du vågar inte bryta outtalade inredningsregler

Små rum gör sig bäst i ljusa färger och mörka väggar funkar bara i stora utrymmen, det har du hört någonstans, eller hur? Men detta stämmer inte alls. Allt beror på förutsättningarna i just ditt rum. Finns det ett stort fönster med ljusinsläpp i ditt lilla rum? Ja, då funkar mörka väggar alldeles utmärkt. Vill du åt en mysig och ombonad känsla på din lilla gästtoalett? Ja då funkar mörka väggar. Sover du bäst och känner dig mest avslappnad i ett mörkt sovrum? Ja då funkar definitivt mörka väggar i just ditt lilla sovrum.

6. Du har dålig koll på färgkoderna

De allra flesta färger är brutna, dvs blandade med en annan färg för att antingen ge en kall eller varm färg. Färgkoden 1002-Y är en varmgrå nyans där Y står för gul. 1000-N däremot är en neutral grå som drar åt det kalla hållet där N står för just neutral. Man kan också blanda med blått, violett för kallare nyans, eller rött för varmare. Det är viktigt att förstå färgkoderna då en varm väggfärg kan skära sig totalt om till exempel snickerier eller dörrar går åt det kallare hållet.

7. Du nöjer dig med ett felaktigt beslut

Okej, du har tagit ett felaktigt beslut enligt listan ovan, och du känner att nej jag orkar inte göra om detta. Men gör det! Du kommer aldrig kunna känna dig harmonisk i ett rum du inte är 100% nöjd med.