Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Olga_Gavrilova

Lyxliv till havs – här är världens bästa kryssningar

Kryssning! Är du sugen på spaupplevelser och exklusiv shopping samtidigt som du får njuta av fantastisk mat, äventyr, flytande gym och pulserande dansgolv? Inga problem – även den mest kräsna semesterfirare kan hitta sin drömresa på något av de sju haven. Vi tipsar om tre kryssningar på Östersjön, tre kryssningar på Medelhavet och tre kryssningar i Karibien.

Världens bästa kryssningar – innehåll:

1. Tips till dig som ska kryssa

2. Kryssningar  på Östersjön

3. Kryssningar på Medelhavet

4. Kryssningar i Karibien

När är egentligen den bästa tiden att kryssa? Året om, faktiskt. För någonstans på jorden skiner alltid solen, om det nu är sol du söker. Ett vinteräventyr för att jaga norrsken längs de norska fjordarna är en svårslagen upplevelse, det också.

Karibienkryssningarna går hela året, men lugnast och mest solsäker är perioden december till maj. Härligast är det kanske precis i början av året, när kylan fortfarande biter tag hemma. Från Florida kan du åka på långkryss, eller varför inte testa två olika rutter? Det kräver lite pussel med avgångshamnar och datum, men det är det värt. Ombord väntar fri roomservice, läckra restauranger, roliga aktiviteter och underhållning, för att inte tala om alla strandhugg med dopp i turkosblått hav längs vita sandstränder. Bra shopping finns också, både ombord och på stoppen längs vägen.

Tidsmässigt får du mer för pengarna om du kan kryssa tidigt på vårkanten eller sent på hösten.

Till hamnarna i Medelhavet är det både lättare och billigare att ta sig. Däremot brukar själva kryssningarna i södra Europa kosta lite mer, särskilt under högsäsong. Då kan du å andra sidan räkna med livligare stämning och yngre klientel, medan en längre kryssning utanför skolloven drar upp medelåldern. Tidsmässigt får du mer för pengarna om du kan kryssa tidigt på vårkanten eller sent på hösten. Och resan blir inte sämre för det, runt Medelhavet kan det bli riktigt varmt även i oktober.

Missa inte: Alla kryssningar med Damernas värld hittar du här!

Glöm inte heller att Östersjöns utbud har uppgraderats ordentligt. Flera fartyg har setts över och fräschats upp, så om det var länge sedan du såg vår vackra skärgård kan det vara dags. Tänk på att den veckodag du väljer kommer att färga din kryssningsupplevelse, men också de val som du gör. Boka en bra hytt, spabehandling och bord i bästa restaurangen, så får du en upplevelse som skiljer sig rejält från den klassiska Finlandsfärjan.

Bra att veta! Rutter och priser i artikeln är endast exempel. Om inget annat anges är priserna per person, då två delar på enklaste hytten på den nämnda rutten, exklusive flyg och transfer. Samma fartyg gör ofta flera olika rutter, ibland både i Karibien (vintertid) och Medelhavet (sommartid). En del rutter kan påverkas på grund av orkaners härjningar. För aktuell info, kontakta en återförsäljare eller titta på hemsidan.

ÖSTERSJÖN. På första parkett till solnedgången ombord på moderna Viking Grace.ÖSTERSJÖN. På första parkett till solnedgången ombord på moderna Viking Grace.ÖSTERSJÖN. På första parkett till solnedgången ombord på moderna Viking Grace.
ÖSTERSJÖN. På första parkett till solnedgången ombord på moderna Viking Grace. Foto: OKKO OINONEN

Kryssning i Östersjön – åk från Stockholm till Helsingfors och Åbo

Du behöver inte åka långt för att hitta ett äventyr till havs. Att Östersjökryssningar kan vara bättre än sitt rykte är dessa flytande resmål bevis på.

1. Uppdaterad favorit

Fartyg: Silja Symphony

Rederi: Tallink Silja

Rutt: Stockholm > Helsingfors > Stockholm (40 timmar)

Om kryssningen: Nyrenoverat fartyg med luftig promenadgata och lyxiga butiker. På den italienska restaurangen Tavolàta kan du förboka en meny särskilt komponerad för att fira Siljas 60-årsjubileum. Sushi & co (Östersjöns enda sushirestaurang) är ett annat fräscht alternativ. Taxfreeshoppen är också nyrenoverad, liksom badavdelningen – båda mycket fräscha. Förutom lekland med både legohörna, glassbar och Playstation, finns även Mumin, Lilla My och sälen Harry ombord för att roa barnen.

Passar: Barnfamiljer, shopaholics och foodies som gärna njuter av en skön bastu och bad.

Prisexempel: Från 440 kr för en insideshytt för 4 personer.

Läs mer: tallinksilja.com

 

2. Varmt året om

Fartyg: Birka

Rederi: Birka Cruises

Rutt: Stockholm > Stockholm (22 timmar). Sommartid även kryssningar på två-fyra dygn.

Om kryssningen: Trivsamt fartyg i skärgårdsstil med shopping, spa och svenska smaker. Whiskyfantasten har en hel bar och högst upp finns, förutom spa med panoramautsikt, Terrassen by Birka med bad, 27-gradig värme och artificiellt solljus i en vacker Medelhavsträdgård. Panoramabastun är en av Östersjöns bästa, och taxfreeshoppen har ofta bra priser. De nya designhytterna är små men fina.

Passar: Kompisgäng, spaälskare, par.

Prisexempel: Från 200 kr för en insideshytt (2- eller 4-bädds).

Läs mer: birka.se

 

3. Spa-himmel till havs

Fartyg: Viking Grace

Rederi: Viking Line

Rutt: Stockholm > Åbo > Stockholm (11, 23 eller 35 timmar)

Om kryssningen: Nytt, modernt och miljösmart. Dessutom snygg design och underhållning för alla, från fina lekrum till dansrestaurang. Viking Grace kan skryta med 1 600 kvadratmeter taxfreeshopping och Östersjöns flottaste spa med örtbastu, ångbastu, snöbastu och finsk sauna. Missa inte lyxfrukosten till levande pianomusik på restaurang Oscar.

Passar: Romantiska par, tjocka släkten, barnfamiljer, kompisgäng.

Prisexempel: Dagskryss 75 kr. Dygnskryssning från 350 kr för insideshytt (4 bäddar).

Läs mer: vikingline.se

MEDELHAVET. Fartyget Norwegian Epics soldäck.MEDELHAVET. Fartyget Norwegian Epics soldäck.MEDELHAVET. Fartyget Norwegian Epics soldäck.
MEDELHAVET. Fartyget Norwegian Epics soldäck. Foto: © 2015 INGRID FIEBAK-KREMER.NCL Unlimited Usage

Kryssning på Medelhavet – upplev flera länder på samma resa

Varför nöja dig med en sommarcharter när du kan få uppleva flera av de bästa städerna runt Medelhavet på samma resa? Allt toppat av en oslagbar utsikt.

1. För den aktiva

Fartyg: Symphony of the Seas

Rederi: Royal Caribbean

Rutt: Barcelona > Palma, Mallorca > Marseille > La Spezia (Florens/Pisa) > Rom (Civitavecchia) > Neapel/Capri > till havs > Barcelona

Om kryssningen: Nytt fartyg som sjösattes i somras och sällar sig till de största i världen. Utbudet är fantastiskt: vågsurfing, klättervägg, isrink, spa, gym plus flera poolområden. Unika är världens högsta rutschkana till havs (tio däck hög!), linbanan som går tvärs över fartyget och Aqua Theatre, en vattenscen utomhus. Samarbete med Dreamworks (filmstudion bakom Shrek) ger underhållning för hela familjen.

Passar: Alla som vill ha en rolig och fartfylld semester.

Prisexempel: Från 13 000 kr, 7 nätter, avgång 10 juni 2018.

Läs mer: royalcaribbean.se

 

2. Brittiska traditioner

Fartyg: Queen Elizabeth

Rederi: Cunard

Rutt: Southampton > Palma > Aten > Santorini > Heraklion > Katakolon > Cagliari > Gibraltar > Southampton

Om kryssningen: Cunard firade häromåret 175 år som rederi. Här finns allt för dig som uppskattar brittiska traditioner som stilfull afternoon tea enligt konstens alla regler, eleganta miljöer och fin service. Ombord finns både en teater och en särskild balsal, där det dagtid hålls danskurser och kvällstid bal eller danstävlingar. Balkvällarna är stora event ombord och har särskilda teman som annonseras i förväg.

Passar: Par, Downton Abbey-fans, dansglada.

Prisexempel: Från 27 100 kr, 17 nätter, avgång 24 maj 2018.

Läs mer: cunard.co.uk

 

3. Avslappnat hälsofokus

Fartyg: Norwegian Epic

Rederi: Norwegian Cruise Line

Rutt: Barcelona > till havs Neapel > Rom > Florens/Pisa > Cannes > Mallorca > Barcelona

Om kryssningen: Norwegian Epic är ett kul, aktivt fartyg inriktat på nöje och underhållning. Ombord väntar god mat i trendiga miljöer (även dryck ingår i nyheten Premium All Inclusive), häftiga shower och otroliga vattenrutschkanor på pooldäck. Spaområdet och gymmet är riktigt stora, för dig som inte vill ta ett träningsuppehåll, men det finns även isbar och bowlingpub. Rederiet anammar "freestyle cruising", vilket innebär att du äter när du vill och inte behöver klä upp dig i formella kläder tillmiddagen.

Passar: Barnfamiljer, kompisgäng, par.

Prisexempel: Från 12 000 kr (även dryck ingår), 7 nätter, avgång 20 maj 2018.

Läs mer: ncl.eu

KARIBIEN. En vilopaus med utsikt ombord på Celebrity Reflections.KARIBIEN. En vilopaus med utsikt ombord på Celebrity Reflections.KARIBIEN. En vilopaus med utsikt ombord på Celebrity Reflections.
KARIBIEN. En vilopaus med utsikt ombord på Celebrity Reflections. Foto: shootdigital

Kryssning i Karibien – åk från Florida till paradisöar

De stora kryssningsfartygen i karibiska havet är som flytande städer med lika delar upplevelser ombord och på paradisöarna.

1. Kunglig flärd

Fartyg: Royal Princess

Rederi: Princess Cruises

Rutt: Fort Lauderdale, Florida > Antigua > St Lucia > Barbados > Dominica > St Thomas > Grand Turk > Fort Lauderdale, Florida

Om kryssningen: Att hertiginnan av Cambridge (även känd som Kate Middleton) är det här fartygets gudmor är passande. Det eleganta skeppet har ett flott spa och poolområde med cabanas. I relaxområdet The Sanctuary rör sig "serenity butlers" och delar ut läskande dryck, kylda handdukar och Evian-spray om någon behöver svalka sig. Självklart finns bio under stjärnorna, vilket Princess var först med tillhavs, liksom en Seaview Bar – med havsutsikt genom golvet ned på vågorna 40 meter nedanför, för att nämna några av fartygets många skrytfaktorer.

Passar: Par, kompisar, familjer.

Prisexempel: Från 9 700 kr, 10 nätter, avgång 19 januari 2018.

Läs mer: princesscruises.se

2. Trendig smakresa

Fartyg: Celebrity Reflection

Rederi: Celebrity Cruises

Rutt: Fort Lauderdale, Florida > till havs > St John's, Antigua > Bridgetown, Barbados > Castries, St Lucia > Philipsburg, St Martin > till havs > Fort Lauderdale, Florida

Om kryssningen: Detta boutiquehotell-lika fartyg är lika elegant som kul. Överdimensionerade solstolar, kvävekylda drinkar, en restaurang (Qsine) där du beställer smakresor på en Ipad. På däck finns en riktig gräsmatta, spat har hamam och isbastu. När du vill slappa med en bok, kryp upp i en trädkoja i The Hideaway.

Passar: Vuxna som barn, särskilt dem som trivs i trendiga miljöer.

Prisexempel: Från 10 300 kr, 10 nätter, avgång 19 januari 2018.

Läs mer: celebritycruises.se

3. Lyxigt äventyr

Fartyg: Norwegian Getaway

Rederi: Norwegian Cruise Line

Rutt: Miami, Florida > Bay Islands, Honduras > Belize > Costa Maya, Mexiko > Cozumel, Mexiko > Miami, Florida

Om kryssningen: Stort fartyg med full fart hela dygnet för den kryssande gästen. Här finns en äventyrsbana i luften liksom häftiga upplevelser som Escape the big top, där det gäller att med hjälp av ledtrådar bryta en trollkarls förbannelse, och dansshowen Burn the floor. The Waterfront på däck åtta är ett promenadstråk längs barer och restauranger där man gärna tar en drink före middagen, särskilt som ett stort utbud drycker numera ingår i Premium All Inclusive. Läckert badstopp på den privata och nya ön Harvest Caye.

Passar: Sportiga par, barnfamiljer, släkten.

Prisexempel: Från 11 700 kr (även dryck ingår), 7 nätter, avgång 21 januari 2018.

Läs mer: ncl.eu