Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: SilviaJansen

Vin och choklad – här är de godaste kombinationerna

Påsken är godisets, sötsakernas och – för många – chokladens högtid. Vin och choklad är riktiga smakvänner men för att få den absolut bästa upplevelsen gäller det att hitta rätt kombination. Vi lär dig hur du ska tänka och tipsar om goda viner till choklad.

Röda viner med en lätt sötma och en högre alkoholhalt är perfekta tillsammans med choklad. Portvin och sherry är toppen men om du inte vill gå riktigt så sött kan du välja ett torrt rödvin med hög restsötma såsom ett Amarone eller, till exempel, ett syditalienskt vin tillverkat på druvsorten Nero di Troia.

Dessa viner är utmärkta chokladviner om chokladen är mörk. Det svåra med riktigt mörk choklad är att den har en stark bitterhet som ibland kan vara svår att kombinera med vin. Välj därför en choklad som inte överstiger 70 %.

Foto: Getty Images/iStockphoto / grafvision

Om chokladen är av den ljusare sorten kan ett Brachetto d’Acqui vara supergott. Ett bubbligt, rosarött vin som smakar godis. Eller om du vågar gå åt det lite sötare hållet varför inte testa ett Tokaij från Ungern, ett klassiskt Sauternes eller ett kanadensiskt hantverksöl med smak av choklad.

Till vit choklad kan du servera ett sött och pärlande Moscato d’Asti med en fräsch syra som renar gommen från den lite fetare känslan som vin choklad ofta lämnar efter sig. Det är även jättegott om den vita chokladen är del av en dessert med inslag av frukt och bär.

Grahams Fine Ruby Port, 101 kr

Portvin och mörk choklad är en klassisk kombination som aldrig slår fel.

La Fontana, Amarone della Valpolicella, 399 kr

Ett kraftfullt vin såsom Amarone kan ibland vara lite för tungt för middagen men passar utmärkt efter maten till en god choklad eller en ostbit.

Gelso Nero, Nero di Troia, 199 kr (BS)

Nero di Troia är en druvsort från Apulien i södra Italien. Det soliga och torra klimatet här koncentrerar smakerna i druvan och vinerna blir varma och mjuka, ofta med en liten restsötma som passar utmärkt till choklad.

Brachetto d’Acqui Spumante, La Maranzana, Piemonte, Italien 90 kr

Sött, rött och bubbligt charmar det här vinet gommen. Gärna tillsammans med mjölkchoklad eller – varför inte – en sammetslen chokladmousse?

Satöbbi, Tokaij Azu, 5 puttonyos, 2003, Ungern, (SB) 279 kr

Ungern är mästare på dessertvin. Sött men balanserat med en fin syra. Gott till söta, lite ljusare chokladdesserter.

The Chocolate Manifesto, Flying Monkeys Craft Brewery, 137,40 kr

Det här ölet är speciellt framtaget av ett microbryggeri från Kanada för att matchas med choklad. Lanseras på Systembolaget den 7 april.

Nivole, Michele Chiarlo, Moscato d’Asti, Piemonte, Italien

Sött, pärlande och friskt passar det här vinet utmärkt till desserter med en bas av ljus eller vit choklad.