Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Filip Warulik

Warszawa istället för Berlin – mat, fyndshopping & musik i Polens huvudstad

Warszawa – det nya Berlin! Upptäck modern matlagning, konst, fyndshopping och musik i den polska huvudstaden – ett måste för såväl hipsters som historiker. Vi guidar till hotell, restauranger, sevärdheter, shopping och flyg till Warszawa, och när det är bäst väder för att åka.

Den polska huvudstaden Warszawa har blivit en riktig budgetfavorit komplett med ett stort kulturellt utbud, hipsterkvarter, billig shopping, god mat och chansen att bo på lyxhotell för en bråkdel av standardpriserna.

Bara en och en halv timmes flyg från Stockholm och Göteborg kan du smörja kråset för en spottstyver jämfört med de svenska priserna. Skrämmer den tunga polska matlagningen (de polska pirogerna får dock inte missas!) finns här mängder av internationell mat, och det finns såväl trendiga vinbarer och cocktaillounger som traditionella vodkahak.

I dag lockar den eklektiska mixen av butiker, gallerier och barer många kreativa människor.

Under andra världskriget förstördes stora delar av Warszawa, men stadsdelen Praga öster om floden Wisla klarade sig relativt bra och har därför ett lite annat utseende än resten av staden, som byggdes om efter krigets slut. I dag lockar de låga hyrorna och den eklektiska mixen av butiker, gallerier och barer många kreativa människor – lite som i Berlins Kreuzbergområde. På områdets hotspot Soho Factory, ett nyrenoverat industriområde, finns livemusik, konstutställningar, restauranger och ett överraskande intressant neonmuseum.

Neontäta Soho Factory. Foto: @sohofactory

I centrala Warszawa finns många påminnelser från Polens kommunistiska historia. En av de största är Kulturpalatset, en massiv byggnad som Stalin gav som gåva till det polska folket från Sovjet. Byggnaden inspirerades av Empire State Building i New York (Stalin skickade till och med spioner till USA för att övervaka bygget) och är i dag en av stadens bästa utsiktsplatser – en hisstur upp kostar strax över 20 kronor.

Shopping – fyndchans utanför city

Den shoppingsugna kan rasta kreditkortet på ett flertal stora gallerior. Polens största, Arkadia (00-175, Aleja Jana Pawła II 82), stoltserar med över 200 butiker och har bland annat Forever 21, Steve Madden, Tommy Hilfiger och Levi's under ett och samma tak. Vill du fynda ordentligt ligger Fashion House Outlet Centre (Pulawska 42E) en bit utanför stan. Där finns märken som Lacoste, Nike, Mexx och Gino Rossi till väldigt överkomliga priser.

 

Ta dig hit  – Flyg till Warszawa

Lågprisbolagen Wizz Air och Ryanair flyger till Warszawa från Stockholm Skavsta för så lite som 200 kr (! ) tur/retur om man bokar i god tid, och från 1 000 kr tur/retur från Göteborg.

 

Väder i Warszawa

Vädret i Warszawa är ganska typiskt för norra Europa. Ljumma vårar, varm sommar, relativt torr höst och kalla vintrar.

 

Bra att veta

Taxi är ett superbilligt sätt att ta sig runt i Warszawa. Ta med fördel ut lite pengar i lokala valutan zloty, då kreditkort inte alltid fungerar.

 

Hotell i Warszawa – tre bra boenden

FEMSTJÄRNIG PÄRLA

The Marriott 

Al. Jerozolimskie 65/79 marriott.com 

Lyxiga The Marriott har en panoramabar på 40:e våningen, spa och gym. Dubbelrum från 1 100 kr/natt.

Hotell Marriotts panoramabar. Foto: Panoramaskybar

BAD OCH FRUKOST

InterContinental 

Emilii Plater Street 49 intercontinental.com 

Hotellet invid Kulturpalatset har en pool på 48:e våningen och en underbar frukostbuffé. Dubbelrum från 900 kr/natt.

SPAHIMLEN

Mamaison Hotel La Regina 

Koscielna 12 mamaisonleregina.com 

Spahotell i Mokrowskypalatset i Gamla stan. Dubbelrum från 800 kr/natt.

Äta i Warszawa – tre bra restauranger

KÖTT OCH VIN

Butchery & Wine 

Zurawia 22 butcheryandwine.pl 

Kött när det är som bäst – och mest prisvärt! En chateaubriand för två-tre personer kostar till exempel 420 kr. Boka bord!

EN KÄR TRADITION

Folk Gospoda 

Ul. Waliców 13, folkgospoda.pl 

Här serveras traditionell polsk mat som piroger, soppor och fläsklägg. Och vodka i massor!

HIPSTERHAK 24/7

Warszawa Wschodnia 

Soho Factory, Ul. Minska 25 mateuszgessler.com 

Stjärnkocken Mateusz Gesslers restaurang i Soho Factory är öppen 24 timmar om dygnet.

 

Sevärdheter – saker att göra i Waszawa

MÄKTIG ARKITEKTUR

Wilanowpalatset 

Ul. Stanislawa Kostki Potockiego 10/16, wilanow-palac.pl 

Det otroliga barockpalatset Wilanow är Polens svar på Versailles. Entrén kostar cirka 20 kr. Passa även på att kika in på affischmuseet intill.

Foto: iStock