Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © Roger Borgelid

Yoga girl guidar till Aruba – här är tipsen du inte får missa

Aruba, denna pärla bland resor till karibiska öar. Här guidar Yoga girl, som bor på Aruba sedan många år, till sina favoriter på ön. Du hittar information om stränder, hotell, restauranger, flyg (både charter eller reguljärt) och annan fakta du kan behöva veta inför – till exempel när klimatet och vädret är som bäst.

Guide till Aruba – innehåll:

Yoga girl guidar till Aruba

Karta över Aruba

Fakta och bra att veta om Aruba

Flyg till Aruba– reguljärt och charter

Bästa tiden att åka – väder och klimat

Boende på Aruba – guide till bästa hotellen

Äta på Aruba – guide till bästa restaurangerna

Att göra på Aruba – bästa aktiviteterna

Shopping på Aruba – guide till bästa köpen

Guide till bästa stränderna på Aruba

Divi divi-träden beundrar solnedgången.Divi divi-träden beundrar solnedgången.Divi divi-träden beundrar solnedgången.
Divi divi-träden beundrar solnedgången. Foto: © Roger Borgelid

Damm lägger sig som en hinna över grusvägen, som är kantad av mäktiga kaktusar och taggiga buskar. Det är Rachel Bråthén, hennes tre hundar och tama get Penny Lane som bildar dammolnet när de drar fram i karavan. Rachel Bråthén, mer känd som Yoga girl, är den svenska 28-åringen vars Instagramkonto närmar sig två miljoner följare. Där visar hon sitt liv, med dess upp- och nedgångar, och inspirerande yogaställningar (bland annat med Penny Lane balanserande på ryggen).

Aruba kallas One happy island

Rachel Bråthén reser mycket, men just nu befinner vi oss på den nordvästra delen av hennes hem-ö Aruba, eller One happy island, som bilarnas registreringsskyltar deklarerar. Det enda som hörs är vågorna som slår mot den klippiga kusten en bit bort.

– Jag brukar ta hit hundarna på promenad. Det är så tyst och lugnt här, säger Rachel Bråthén.

Under en helt vanlig semesterresa träffade hon holländaren Dennis Schoneveld, som är uppvuxen på Aruba. Sex år har gått sedan dess och i dag är de gifta och delar ett hus på den norra delen av ön tillsammans med sina husdjur.

Rachel Bråthén, mer känd som Yoga girl, har bott på Aruba i flera år.Rachel Bråthén, mer känd som Yoga girl, har bott på Aruba i flera år.Rachel Bråthén, mer känd som Yoga girl, har bott på Aruba i flera år.
Rachel Bråthén, mer känd som Yoga girl, har bott på Aruba i flera år. Foto: © Roger Borgelid

De många soltimmarna och det jämna klimatet på den karibiska ön gör att Rachel Bråthén ofta åker på utflykter när hon är hemma. Vi hoppar in i en blå jeep och fortsätter till Mangel halto beach, en klippig strandremsa som även består av kritvit sandstrand och mangroveskog. Det utmärkande draget är det grunda turkosa vattnet, som påminner om en naturlig simbassäng. Hon tar fram en röd väska med några kalla ölflaskor och hittar en klippavsats över vattnet där hon sträcker ut en filt och lutar sig mot sin make.

– Här brukar vi ha picknick med våra vänner, säger hon och tar en klunk.

Rachel Bråthén och Dennis Schoneveld kopplar av på Mangel halto beach.Rachel Bråthén och Dennis Schoneveld kopplar av på Mangel halto beach.Rachel Bråthén och Dennis Schoneveld kopplar av på Mangel halto beach.
Rachel Bråthén och Dennis Schoneveld kopplar av på Mangel halto beach. Foto: © Roger Borgelid

Att tillbringa alltför mycket tid i den starka karibiska solen mitt på dagen är inget Rachel Bråthén rekommenderar. Då passar det bättre att sitta under det solskyddande taket som täcker bryggan på den lokala restaurangen Zeerovers. Rachel Bråthén kommer ofta till Zeerovers, där den färska fångsten åker rakt ner i fritösen.

– Det finns ingen meny, man får alltid dagens fångst, förklarar hon.

Lunch på Zeerovers, med friterad fångst från havet i korgen.Lunch på Zeerovers, med friterad fångst från havet i korgen.Lunch på Zeerovers, med friterad fångst från havet i korgen.
Lunch på Zeerovers, med friterad fångst från havet i korgen. Foto: © Roger Borgelid

Rachel Bråthén ser sin framtid på Aruba, och inom kort, "kanske redan nästa år", vill hon bilda familj på ön som hon beskriver som säker, "man behöver inte ens låsa bilen eller huset", och med väl fungerande infrastruktur, sjukvård och utbildningssystem.

– Dessutom är kranvattnet världens godaste!

Favoritstranden är Eagle beach

Vi åker vidare till Eagle beach, som är Rachel Bråthéns favoritstrand. Vattnet blir snabbt djupt längs den långa, breda sandstranden, där hon brukar göra yogaövningar och ta promenader med man och husdjur. Hon gör handstående och några andra yogaställningar under en palm samtidigt som en man försynt närmar sig: "Förlåt, är det du som är Yoga girl?"

Rachel Bråthén, som är van att bli igenkänd, nickar med ett stort leende.

– Min fru följer dig på Instagram men vågade inte komma fram, säger han och vinkar på frun som till slut hälsar på sin idol.

[adSpace placement="manual"]

Yogaklasser, retreats och diverse event runt om i världen innebär att Rachel Bråthén och Dennis Schoneveld – som numera arbetar vid hennes sida på heltid – är på resande fot ungefär 40 veckor om året. Det ger dock inget lugn i tillvaron, vilket de vill ändra på. Just nu håller paret på att renovera en anläggning där det är tänkt att bland annat yogaklasser för Aruba-bor och turister ska hållas. Rachel Bråthén vill bygga upp en yogarörelse på ön.

– Jag vill sluta resa. Planen är att få människor att komma hit i stället.

 

Karta över Aruba

Karta över Aruba, som är den minsta av ABC-öarna i Karibien.Karta över Aruba, som är den minsta av ABC-öarna i Karibien.Karta över Aruba, som är den minsta av ABC-öarna i Karibien.
Karta över Aruba, som är den minsta av ABC-öarna i Karibien.

 

Fakta och bra att veta om Aruba om resmål

Aruba är den minsta av ABC-öarna – Aruba, Bonaire och Curaçao – som ligger nära den sydamerikanska kusten i södra Karibien. Ön, som täcker 193 kvadratkilometer, är cirka tre mil lång och en mil bred.

Aruba är en autonom del av kungariket Nederländerna. De drygt 100 000 invånarna består av 96 nationaliteter där det lokala språket är papiamento, som är snarlikt spanska, som också pratas på ön liksom holländska och engelska.

Ta sig runt: Bussar går runt ön. Man kan även hyra bil och vespa.

Valuta: Den lokala valutan är floriner, men amerikanska dollar accepteras överallt.

Mer info: aruba.com, visitaruba.com, rachelbrathen.com.

 

Resor med flyg till Aruba (både reguljärt och charter med Ving)

Reguljärflyg med KLM från Arlanda och Landvetter via Amsterdam för cirka 8 000 kr t/r. Flygtiden är omkring 13 timmar. Ving har charterresor till Aruba.

 

Väder och klimat – bästa tiden att åka

Aruba har stabilt väder året om. Medeltemperaturen ligger på 28 grader, lite hetare maj till oktober.

 

Yoga girl guidar till resmålet Aruba

Låt Rachel Bråthén vara din privata reseledare och tipsa om det bästa hem-ön har att erbjuda!

Yoga på en SUP-bräda i solnedgången: så ser livet ut ganska ofta om du är Yoga girl.Yoga på en SUP-bräda i solnedgången: så ser livet ut ganska ofta om du är Yoga girl.Yoga på en SUP-bräda i solnedgången: så ser livet ut ganska ofta om du är Yoga girl.
Yoga på en SUP-bräda i solnedgången: så ser livet ut ganska ofta om du är Yoga girl. Foto: © Roger Borgelid

 

Boende på Aruba – Yoga girls guide till öns bästa hotell

NÄRA NATUREN

Bucuti

L. G. Smith Blvd 55B, Eagle beach bucuti.com

Mitt favorithotell på Aruba. Ett romantiskt ekohotell på Eagle beach, med solpaneler på taket och havssköldpaddor som lägger ägg i sanden framför hotellet. Mysig restaurang där man kan välja att sitta inne eller ute, och där frukostbuffé ingår i priset 3 000 kr/natt för ett dubbelrum.

BO I EGET LITET HUS

Boardwalk

Bakval 20, Palm beach boardwalkaruba.com

Karibiska casitas (små hus, ofta i ett plan - red:s anm) med färgglada väggar, fullt utrustade kök, hängmattor där jag kan slappa med en bok och frodig grönska på en tomt som tidigare var en kokosnötplantage. Pool finns på tomten, och det tar bara några minuter att promenera ner till stranden. Restaurang och fler casitas håller på att byggas. Supertrevlig personal, mer personligt än så här blir det inte. Hyr en lägenhet från omkring 900 kr/natt.

På Boardwalk kan du bo i ett eget litet hus, med hängmatta på altanen. En kort promenad tar dig ner till havet.På Boardwalk kan du bo i ett eget litet hus, med hängmatta på altanen. En kort promenad tar dig ner till havet.På Boardwalk kan du bo i ett eget litet hus, med hängmatta på altanen. En kort promenad tar dig ner till havet.
På Boardwalk kan du bo i ett eget litet hus, med hängmatta på altanen. En kort promenad tar dig ner till havet.

 

Äta på Aruba – Yoga girls guide till bästa restaurangerna

Utbudet av mat på Aruba är enormt, med lokala och internationella restauranger. Den hårda konkurrensen gör att kvaliteten är väldigt hög, vilket passar mig perfekt.

FRITERAT FRÅN HAVET

Zeerovers

Savaneta 270, Savaneta facebook.com/zeerovers

Mitt lokala hak där jag känner de flesta. Färsk fisk och skaldjur lämnas direkt på kajen, friteras och kommer sedan ut till alla gäster i korgar. Restaurangen ligger mysigt placerad, på en brygga precis vid vattnet.

[adSpace placement="manual"]

AVSLAPPNAT À LA FRANKRIKE

Screaming eagle

J. E Irausquin Blvd 228, Eagle beach screaming-eagle.net

Här sitter vi ner och äter, eller ligger ner, det går bra det med. Restaurangen har "dinner-in-bed" i loungebäddar. Supercoolt ställe med minimalistisk och lite Miami-inspirerad design, franskt fusion-kök och över 300 vinsorter. Kökschefen överraskar gärna mig och mina vänner med för kvällen specialvalda menyer.

PIZZA SOM I ITALIEN

Amore mio

J. E Irausquin Blvd 348, Palm beach giannisgroup.com

Öns bästa pizzor om jag får välja! Råvarorna är importerade från Neapel för att man ska kunna göra autentiska Neapel-pizzor. Andra rätter och fräscha sallader finns också på menyn, så man behöver inte åka till Italien för att få deras goda mat.

NÄR DU FÅR GÄSTER

Wilhemina restaurant

Wilhelminastraat 74, Lokaal 2, Oranjestad wilhelminaaruba.com

Ett bra ställe som vi gärna besöker när vi har gäster är Wilhelmina i huvudstaden Oranjestad. Restaurangen har en internationell meny med rätter från USA, Indonesien och Tyskland.

LOKALT KÖK

Papiamento

Washington 61, Noord papiamentoaruba.com

Mysig innergård som nästan är övervuxen av grönska, och inne i restaurangen finns antika möbler och föremål. De har många lokala rätter på menyn, som "hot stone", där fisken grillas direkt på bordet. Kom ihåg att boka bord!

FÖR ÖLFANTASTEN

Local store Aruba

Palm beach 13A facebook.com/localstorearuba

Hit kommer jag för att dricka öl med mina kompisar. Utbudet av ölsorter är enormt.

 

Shopping på Aruba – Yoga girls guide till bästa köpen

ALLT FÖR STRANDLIVET

Bula surf shop

Royal plaza mall, suite 112, Oranjestad bulasurfshop.com

Här hittar jag modet till beachen, en given plats för att shoppa en bikini. Det var i Bula surf shop jag träffade Dennis första gången, han jobbade tidigare i butiken.

ATT KÖPA MED HEM

Papaya hot sauce

Lokal produkt som är en kryddstark, brandgul sås som passar bra till fisk- och skaldjursrätter. Perfekt att ge bort i present när man åker hem till Sverige.

 

Att göra på Aruba – Yoga girl guidar till bästa aktiviteterna

SEGLA

Black pearl & Blue melody sailing tours aruba-sailing.com

Företaget har segelbåtar som erbjuder avkopplande solnedgångsseglingar och snorkelutflykter. Små grupper där ingen fest tillåts, vilket är skönt för den som vill koppla av.

BESÖK NATIONALPARK

Arikok national park

San Fuego 70, Santa Cruz arubanationalpark.org

Nationalparken täcker en femtedel av öns yta och har många vandringsleder och vägar. Enorma kaktusar och endemiska djurarter. I den naturliga bassängen Natural pool, som ligger intill havet, brukar vi bada när det blir för varmt efter vandringen.

Aruba är vänligt mot den som gillar att vara aktiv på semestern. Du kan prova på en massa olika vattensporter, exempelvis kitesurfing. Här på den norra delen av ön.Aruba är vänligt mot den som gillar att vara aktiv på semestern. Du kan prova på en massa olika vattensporter, exempelvis kitesurfing. Här på den norra delen av ön.Aruba är vänligt mot den som gillar att vara aktiv på semestern. Du kan prova på en massa olika vattensporter, exempelvis kitesurfing. Här på den norra delen av ön.
Aruba är vänligt mot den som gillar att vara aktiv på semestern. Du kan prova på en massa olika vattensporter, exempelvis kitesurfing. Här på den norra delen av ön. Foto: © Roger Borgelid

 

Stränder på Aruba – Yoga girl guidar

FRID OCH RO

Arashi beach

Hit brukar jag komma med kompisar för lugnt strandhäng. Pudervit korallsand och marint liv under ytan gör stranden perfekt för snorkling.

DEN BLÅ LAGUNEN

Baby beach

På den sydvästra utlöparen av Aruba ligger Baby beach som är populär och kul att besöka ibland. Sandstranden skyddas av en lagun med grunt turkost vatten.

LÅNGSTRÄCKT SKÖNHET

Eagle beach

Den vackraste stranden och också den längsta. Här finns även de två mest fotograferade träden på ön: fofoti-träd, vars knotiga stammar växer direkt ur sanden.

PERFEKT FÖR VATTENSPORT

Mangel halto beach

Min favoritstrand på Aruba för att ha en picknick. Jag paddlar ofta SUP eller kajak genom mangroveskogen som omger stranden. Korallrevet som ligger utanför stranden är bra för snorkling och dykning.

Av: Johan Augustin, Foto: Roger Borgelid

Restips! Åk på yoga retreat till Shanti Som på Marbella

Följ med ToppHälsa på en resa för själen i höst! Kom ifrån vardagsstressen och få tid för återhämtning och reflektion. Under fyra dagar yogar vi tillsammans med wellness-experten Annette Lefterow och ToppHälsas Annika Kvist. Dessutom går vi på hike i bergen, hänger vid poolen, badar ångbastu och njuter av god mat och lugnet i denna fantastiska miljö. Vi gör även en härlig stadsutflykt in till Marbella på lördagen för de som vill.

Vill du läsa mer om Rachel Bråthén och Aruba? Då ska du surfa in till vår systersajt Topphälsa som har gjort en intervju med henne om hennes liv som Yoga girl!