Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klänning ur Gucci x Adidas FW 2022. Madonna på premiären av Sleepless in Seattle.Klänning ur Gucci x Adidas FW 2022. Madonna på premiären av Sleepless in Seattle.Klänning ur Gucci x Adidas FW 2022. Madonna på premiären av Sleepless in Seattle.
Klänning ur Gucci x Adidas FW 2022. Madonna på premiären av Sleepless in Seattle. Foto: Catwalkpix.com/Getty Images

DÅ & NU: Madonnas Adidas-klänning återuppstår

Snart 30 år efter att Madonna bar en röd Adidas-klänning på premiären av Sömnlös i Seattle återuppstår den som ett nyckelplagg i ett samarbete mellan sportmärket och Gucci. 

Den 7 juni 1993 skrev en av Madonnas assistenter en handskriven lapp till desigern Laura Whitcomb och beställde tre stycken klänningar i olika färger från det samarbete med Adidas som precis lanserats. Samarbetet var Adidas och hade till uppgift att ge Adidas lite extra push, då märket upplevde att det var på tillbakagång. Tre veckor senare, den 21 juni 1993, bar Madonna den röda klänningen från samarbetet på premiären av filmen Sömnlös i Seattle, där hennes dåvarande bästis Rosie O’Donnell hade en viktig biroll. 

Rosie O’Donnell och Madonna i klänning från Laura Whitcomb x Adidas på premiären av Sömnlös i Seattle 1993.Rosie O’Donnell och Madonna i klänning från Laura Whitcomb x Adidas på premiären av Sömnlös i Seattle 1993.Rosie O’Donnell och Madonna i klänning från Laura Whitcomb x Adidas på premiären av Sömnlös i Seattle 1993.
Rosie O’Donnell och Madonna i klänning från Laura Whitcomb x Adidas på premiären av Sömnlös i Seattle 1993. Foto: ROBIN PLATZER / GETTY IMAGES THE CHRONICLE COLLECTION

Det blev början på en lång kärlekshistoria mellan Madonna och Adidas, hon ses till dags dato ofta i plagg från märket. Laura Whitcomb försvann med tiden bort från modets starkaste strålkastarljus, men däremot så har den röda klänningen åter ett så kallat moment

Foto: CATWALKPIX.COM

Madonna inspirerar Alessandro Michele

Bilden av Madonna på filmpremiär 1993 lär vara det som inspirerat Guccis kreativa stjärna Alessandro Michele och det Adidas-samarbete det italienska lyxmärket nyligen lanserat. Och naturligtvis har han gjort en ”egen” version av Madonna-klänningen, som presenterades under visningarna under Milanos modevecka som avsåg hösten 2022. 

LÄS MER Höstmode 2022: trendrapport med säsongens viktigaste stilar, färger och plagg

LÄS MER Det nya svenska orädda modet – går direkt på kändisarna 

LÄS MER DEN TOTALA GUIDEN: Så köper och säljer du bäst second hand – i butik och online