Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den manliga kjolen – här på A$AP Rocky, Dolce & Gabbanas höstvisning 2022 och Brad Pitt.
Den manliga kjolen – här på A$AP Rocky, Dolce & Gabbanas höstvisning 2022 och Brad Pitt.
Den manliga kjolen – här på A$AP Rocky, Dolce & Gabbanas höstvisning 2022 och Brad Pitt.
1 AV 2
Se Brad Pitt, Asap Rocky och Sam Smith bära upp trendiga plagget
2 AV 2
Den manliga kjolen – här på A$AP Rocky, Dolce & Gabbanas höstvisning 2022 och Brad Pitt.
Foto: Catwalkpix.com/TT

Hög tid för det nya feminina modet

Att utmana maskulinitet och ifrågasätta klädstereotyperna är trendigt, och manliga outfits som flörtar med feminina siluetter synts alltmer inom populärkulturen. Här är några av männen som valt bort byxan – för kjolen. 

När Brad Pitt i somras anlände till premiären av den nya filmen Bullet Train skapade hans avslappnade linnekläder rubriker – eller åtminstone en specifik del av looken. Skådespelaren, som är känd för sina stereotypiskt maskulina roller i filmer som Fight Club och Once Upon a Time in Hollywood, kompletterade sin linneoutfit med en iögonfallande twist: en kjol. Men han är inte ensam om att bära feminina siluetter. Flera av hans kolleger inom film- och musikindustrin har även de utmanat klädstereotyperna. 

Brad Pitt dök upp på premiären av filmen Bullet Train i en kjol. Foto: Christoph Soeder / TT NYHETSBYRÅN

Kjolen i den manliga garderoben 

Manliga kändisar som i dag bär kjol hyllas som banbrytande och modiga, men fenomenet är långt ifrån nytt menar Emma Fälth, universitetsadjunkt på Textilhögskolan i Borås.

Historien bakom män i kjol, hur ser den ut?

– Jag kan inte säga att kjolen har en särskild historia för män respektive kvinnor – inte om jag tänker på ett plagg som går ned mot låren. Men till exempel så bar männen under medeltiden kjortlar, en lång skjorta som liknar en klänning, som var dåtiden basplagg för män. 

Skådespelaren Gerard Butler i kilt 2009. Foto: John Linton Photography/REX / TT NYHETSBYRÅN
I ett globalt perspektiv så kan jag inte säga att kjolen nånsin försvunnit

Varför tror du att kjolen försvann från det manliga modet?

– I ett globalt perspektiv så kan jag inte säga att kjolen nånsin försvunnit, den arabiska särken har funnits med hela tiden, och modet har påverkat till exempel sprund och knappsättningar. Kjolen finns också kvar i skottarnas högtidsdräkt; kilten. Den helt cirkelformade kjolen är essentiell i den sufiska, snurrande, dansen. Och även avslutet på den samiska kolten för män, är samlad så att den framstår närmast plisserad och där bältet visuellt delar överdel och ett kjolparti.  

Hur ser modet ut för män i dag?

 – Jag gillar Acnes visningskollektioner väldigt mycket, och deras presentationer för manskollektionerna lägger in attribut som har feminina kopplingar i dag, men som i sin inspiration anknyter mer till 1600/1700-tals mode för män, innan franska revolutionen. 

Acnes kollektion för män har inslag från 1600/1700-talsmodet menar Emma Fälth.

– Hela denna siluett är här hämtad från solkungens tid. Jag tycker att det är extremt elegant att tolka puff-byxan i form av ett par vidare denimshorts, och collegetröjan med renässans-axlar, och med strumpor och skor med klack. Det är en vansinnigt snygg tolkning och jag tycker att Acne gör det på ett strålande samtida vis. 

– Under den här tiden, 1600/1700-tal så var kungen och den ädle mannens vader accentuerade och framträdande för att anknyta till spänst, snabbhet och styrka. Jag tycker att det är väldigt intressant med träningskläderna lite större shorts över tajts, som jag tycker att många fler män än kvinnor använder sig av när de är ute och springer. Ett par shorts över ett par tajts ger samma silhuetter som en kjol kan göra. Och det är väldigt likt 1600/1700-talsmodet för män, och de handlar också om kläder där spänst och styrka ska framhävas.  

Harry Styles i mjukt stickade tröjor med en traditionellt sett feminin styling. Foto: Getty

Brad Pitt är en person som ses som väldigt maskulin. Vad tror du det betyder att han bär mer feminina siluetter som tillexempel kjol? 

– Jag tycker inte det som Brad Pitt gör är särskilt intressant. Jag tror han har på sig vad som ligger i tiden, men inte att det är stilbildande. Harry Styles mjukt stickade tröjor tycker jag däremot är mycket viktigare, och Timothée Chalamets bara rygg på Venedigs filmfestival pekade på en del av kroppen som annars bara accentuerats på kvinnor de senare åren.  

Kjolen på catwalken 

Kostymkjolen för män visas upp för första gången på catwalken hos Jean Paul Gaultier 1985. Foto: Daniel SIMON / Gamma-Rapho/Getty

Även om kjolen för män inte har ett tydligt genombrott i historien, har den det på catwalken. Jean Paul Gaultier var först ut med att att utmana det maskulina modet på catwalken och började på 80-talet marknadsföra idén om herrkjolar. Hans ikoniska kostymkjol presenterades för första gången 1985 som en del av hans kolektion Et Dieu Créa l'Homme (And God Created Man). Fler prestigefulla modehus som Giorgio Armani och John Galliano hakade snabbt på trenden och började designa kjolar under 80-talet. 

Kjolen hos Burberry 2021. Foto: IMAXTREE.COM

2021 såg vi återigen kjolen på catwalken. Då tog sig den manliga kjolen hela vägen till Burberrys höstvisning, och matchades snyggt med en baseballjacka. 

Kjolen hos Dolce & Gabbanas höstvisning 2022. Foto: Catwalkpix.com

Och i år visade modehus som Dolce & Gabbana snygga kjolkreationer för män på höstvisningarna. 

Manliga kändisar i feminint mode 

På 90-talet, med explosionen av alternativ musik, började många manliga artister bära kjol på scenen. Sedan dess har många kändisar införlivat kjolen och andra feminina siluetter i sina garderober. Stjärnor som Kanye West fortsätter att diktera trenden, bland fler stjärnor som Harry Styles och Sam Smith.

Rapparen och designern Kanye West i läderkjol. Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN

Kanye West, som på många sätt är nyskapande och kontroversiell i det mesta han gör, bar under hans Watch The Throne-tuné 2011 en kjol i läder. 

Harry Styles prydde omslaget av amerikanska Vogue i spetsklänning 2020.

Sångaren och skådespelaren Harry Styles skrev historia som den första killen att få ett solo-omslag på amerikanska Vogue. Och det gjorde han i inget mindre än en spetsklänning från Gucci. 

Foto: Charles Sykes / TT NYHETSBYRÅN

Men även på röda mattan och på scenen har han burit looks som traditionellt sett ansets vara feminina plagg. På Met-galan 2019 dök Harry Styles upp i en skir topp dekorerad med spets, pärlörhänge och skor med klack. 

A$AP Rocky i läderkjol. Foto: Christopher Peterson / SplashNew / STELLA Pictures / Splash News

Rapparen A$AP Rocky, Rihannas pojkvän, är känd för sin banbrytande klädstil. Även han har anammat kjoltrenden och syns här i en knäläng läderkjol. 

Foto: JASON SZENES / EPA

Rapparen Lil Nas X är inte feg för spektakulära och nyskapande röda mattan-looks. Senast dök han upp på årets MTV Video Music Awards i en fjäderklädd kjol och matchande huvudbonad. 

Foto: Vianney Le Caer / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Vianney Le Caer / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte bara den feminina nederdelen som flyttar in i de manliga kändisarnas garderober. Även toppar med kvinnlig siluett kan bli hett i herrmodet. Under årets filmfestival i Venedig gjorde superstjärnan Timothée Chalamet en uppseendeväckande röda mattan-entré i en röd byxdress från Haider Ackermann med halter neck-topp och helt bar rygg. 

Timothée Chalamet är brittiska Vogues första man att ensamt pryda omslaget. Foto: Brittish Vouge

Inte nog med att Timothée bär feminina plagg, så går han även in i ett annat kvinnligt område. För precis som Harry Styles fick amerikanska Vouges första manliga solo-omslag, så var Timothée brittiska Vogues första man att ensam pryda omslaget. 

Foto: David M. Benett / Getty Images Europe

Även klänningen tar mer och mer plats i det manliga modet. Sångaren Sam Smith bar en grå klänning matchad med jeans och stövletter under modeveckan i London. 

Foto: Richie Buxo/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Klänning var också något vi såg skådespelaren och sångaren Jared Leto bära i New York under modevisningarna för våren 2023. 

Foto: Catwalkpix.com

Modehuset Tom Ford tog det feminina modet för män till sin spets (bokstavligt talat), och visade upp kalsonger i spets för vårkollektionen 2023. 

LÄS MER Trendalarm! Nu ska underkläderna synas

Dagens mode för män

Utifrån populärkulturen och vår tids största designers kan man anta att efterfrågan på könsneutrala kläder ökar dramatiskt. Damernas Världs modechef Lina Johansson ger sin syn på modet för män i dag. 

Lina Johansson, modechef på Damernas Värld.
Materialval som kanske anses mer feminina, som spets och skirare tyger på skjortorna ser vi en hel del hos modevaruhusen

Hur ser modet för män ut i dag?
– Det är fortfarande väldigt mycket raka snitt och oversize-siluetter. Men nu senaste åren har det smugit sig in en del 70-talsinfluenser såsom större kragar på skjortorna och utsvängda byxor med hög midja. Även materialval som kanske anses mer feminina som spets och skirare tyger på skjortorna ser vi en hel del hos modevaruhusen.

Både på röda mattan och på säsongens modevisningar ser vi feminina silhuetter för män, som till exempel kjolen. Varför tror du att detta kommit tillbaka i modet?
– Modet påverkas ju av vår omgivning och världshändelser, och allt fler människor har blivit otroligt mer medvetna, i detta fall om genusöverskridande gränser under det senaste årtiondet. Och det i sig påverkar då modet, såsom loungewear-trenden under corona och trenchcoaten som användes av den brittiska armén under första världskriget och sedan blev ett ikoniskt ytterplagg världen över.

Jag tycker det är fantastiskt kul att offentliga män använder kjol!

Tror du den feminina trenden för män kommer ta sig ut även på gatorna?
– Jag tror att det kommer ta ett tag innan den stora massan anammar trenden. Men jag tycker det är fantastiskt kul att offentliga män använder kjol! Och det är ju så, ju fler som använder något, ju större påverkan har det på ens omgivning. Det är även hög tid! Kvinnomodet har länge blivit mer maskulint men har mansmodet egentligen blivit mer feminint? Möjligtvis med vissa inslag men vi är långt ifrån unisex.

LÄS MER: Grått hår gör succé på catwalken 

LÄS MER: Trenden: Mogna modeller tar över omslagen