Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL/Getty

Mer makramé! Så tar du hem trenden - alla plagg under 500 kronor

Sommarmodet har fått upp ögonen för en gammal knytteknik. Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh guidar till den nygamla trenden.

Det är det arabiska ordet ”migramah” som ordet makramé härstammar från. Migramah betyder ungefär ”frans”, och det är inte svårt att förstå varför just det ordet fastnade på den här gamla flät- och knyttekniken som genom åren använts både till nytta och, som här, som utsmyckning.

Tekniken bygger på ett antal knopar och flätningar som varieras på olika sätt - många sjömän var tidigare skickliga makramémakare och tekniken har använts mycket inom det marina. Sjömän under 1800-talet gjorde sig inte sällan en extra hacka i hamnarna genom att sälja vackra makraméarbeten i hamnarna där de la till på sina resor - och tekniken spreds över jorden genom dem.

På Stella McCartneys visning.På Stella McCartneys visning.På Stella McCartneys visning.
På Stella McCartneys visning. Foto: REX/IBL

I mode- och inredningssammanhang var 70-talet det stora makramédecenniet, och amplar i makramé har åter blivit trendigt. Makramé passade perfekt in i den bohemiska livsstilen och hantverkshypen som rådde då. Inför förra sommaren införde Stella McCartney, känd för att älska 70-talet och sin mamma Lindas stil, axelremmar i vacker makramé på sina väskor – och här hemma har Åhléns märke Carin Wester en liknande idé och saluför axelband som du kan sätta på din egen favoritväska.

LÄS OCKSÅ: Handplockat! 20 tidlösa handväskor att slå till på

Sångerskan och bohemikonen Carly Simon fotograferad 1971Sångerskan och bohemikonen Carly Simon fotograferad 1971Sångerskan och bohemikonen Carly Simon fotograferad 1971
Sångerskan och bohemikonen Carly Simon fotograferad 1971 Foto: Getty Images

I sommaren stora trend, California-trenden med naturinslag och surf, har makramén en plats, som här hos Altuzarra. De flesta använder det på accessoarer, men det finns exempel där knyttekniken använts även på kläder. Den stora skattkistan i fråga om makramé är vintagebutiker och loppisar där du kan göra riktigt härliga fynd som passar perfekt in i rådande modebild för nästan inga pengar alls. God jaktlycka!

Så fixar du trenden - alla plagg under 500 kronor!

Flätad axelrem i macramé från Carin Wester. Kul sätt att variera väskan. Läs mer och köp här.

Vävd väska med macramé och runda handtag från Accessorize. Pryds av tofsar. Läs mer och köp här.

Grön bomullsväska från Mkt Studio. Budgetpris via Afound. Läs mer och köp här.

Mindre väska i retrostil från Ellos. Fast axelrem med litet lock. Läs mer och köp här. 

Svart shoppingbag med förstärka axelremmar. Läs mer och köp här.

 

MER VÅRMDODE:

• H&M conscious exclusive collection 2019 – se alla plagg här

• Vårskor för alla plånböcker – 42 trendiga par att klicka hem