Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sommarens 4 hattrender och hur du stylar dem.Sommarens 4 hattrender och hur du stylar dem.Sommarens 4 hattrender och hur du stylar dem.
Sommarens 4 hattrender och hur du stylar dem.

Chefredaktören: Styla sommarens 4 trendigaste hattar!

Hatten är alltid en nära vän på sommaren, den skyddar både hud och hår mot skadliga stråla och gör dig chic på sekunden. Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh guidar dig de bästa modellerna för sommarhatten.

Trend 1
FISKARHATTEN: Nybörjarhatten som passar till allt

Chic modeveckabesökare i trench och fiskarhatt från Prada.Chic modeveckabesökare i trench och fiskarhatt från Prada.Chic modeveckabesökare i trench och fiskarhatt från Prada.
Chic modeveckabesökare i trench och fiskarhatt från Prada. Foto: FRANCESCO GILI / ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI

Här i Sverige är den möjligen ännu mer känd som Beppehatten, efter underhållaren Beppe Wolgers som älskade och ofta bar denna hattmodell. Fiskarhattstrenden har hållit i sig några säsonger, inte minst på grund av att Prada marknadsför den hårt. Men det är också en hatt som är lättburen, en bra nybörjarhatt, och alltid ger det där nonchalant avslappnade känslan som vi gärna ger vår stil.
Styla till: Det mesta faktiskt – det här är hatten som passar till allt från lediga strandkläder till kostymen. 

LÄS OCKSÅ: Historien om fiskarhatten hittar du här! 

Fiskarhatt av linne från Arket

Svart fiskarhatt i linne från ArketSvart fiskarhatt i linne från ArketSvart fiskarhatt i linne från Arket
Svart fiskarhatt i linne från Arket

En hatt som har den klassiska ”buckethat”-formen – fast som bli mer elegant då den är gjord av linne. En hit - som även finns i en beige variant! Mer info – köp här (länk till Arket).

Trend 2
STRÅHATTEN: Lantisen som nu flyttar till stan

Stråhatten hos Dior.Stråhatten hos Dior.Stråhatten hos Dior.
Stråhatten hos Dior. Foto: SEAN_CUNNINGHAM / Sean_Cunningham

Det här är hatten som vi älskar att ha på oss på landet, men den här säsongen ser vi gärna att den flyttar in i stan. Halmhatten blev populär i mitten av 1800-talet, och sedan dess har de flitigt använts för att skydda mot solen. Den här sommaren är naturliga material och hantverk är en stor trend – här har stråhatten sin givna plats. 

Styla till: Det vanligaste är att du har stråhatten till din mest lediga garderob – men hos Dior (bilden) matchar gärna en halmhatt till en lyxig klänning, och varför inte? Att kontrastera det enkla mot det exklusiva ger nästan alltid en fin effekt. 

Lyxig stråhatt med logo från Prada

Modetjejernas favorit så klart – Pradas stråhatt är förstås en etta på önskelistan! Mer info – köp här (länk till Matches Fashion)

Trend 3
BREDA BRÄTTEN: 70-talets favorit 

En hatt med breda brätten ser underbart ut till 70-talslook med hög midja.En hatt med breda brätten ser underbart ut till 70-talslook med hög midja.En hatt med breda brätten ser underbart ut till 70-talslook med hög midja.
En hatt med breda brätten ser underbart ut till 70-talslook med hög midja. Foto: FRANCESCO GILI / ALL RIGHTS RESERVED - FRANCESCO GILI

Med 70-talstrenden följer givetvis hattar med breda brätten med en något slokande form. De senaste somrarna har hatten med XXXL-breda brätten – som gjordes trendig av den franska designern Jacquemus – varit otroligt stor i modesammanhang, och har du en stor hatthylla hemma så varför inte?
Styla till: En bredbrättad, lätt slokande hatt är otroligt chic till höga jeans eller shorts och en blus, eller en böljande långklänning. 

Bredbrättad hatt från Cos

Bredbrättad hatt från Cos.Bredbrättad hatt från Cos.Bredbrättad hatt från Cos.
Bredbrättad hatt från Cos.

En supertrendig hatt som även blir din bästa spf-kompis! Mer info – köp här (länk till Cos). 

Trend 4
SCARFEN Lätt att variera i det oändliga

Dior-scarf.Dior-scarf.Dior-scarf.
Dior-scarf. Foto: Jason Lloyd-Evans

Ska vi vara petig är inte scarfen en hatt, men scarfen är i högsta grad ett ”headwear” som passar sommartid. Det finns fina scarves i alla prisklasser, från budget till lyx (allra bäst är förstås att använda de du redan har hemma), och det är enkelt sätt att piffa upp sin look, dessutom tar den ingen plats i en eventuell resväska och kan användas på andra platser än i håret. En mycket bra sommarköp!
Styla till: Allt! Eftersom scarfens färg, mönster och hur du knyter den lätt går att matcha (eller missmatcha) din outfit så fins det knappt ett tillfälle då scarfen inte kan få följa med dig på ett eller annat sätt. Den kan ju även bäras runt halsen, midjan, om kroppen eller till och med knytas runt handväskan för att piffa upp den. Ett annat tips är att vira den runt din väskas handtag och vips har du fått en ”ny” accessoar.

Färgrik scarf från By Malina

Scarf från By Malina.Scarf från By Malina.Scarf från By Malina.
Scarf från By Malina.

Underbar scarf som andas sommar, semester och stil! Mer info – köp här (länk till By Malina). 

LÄS OCKSÅ: Så stylar du scarfen!