Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så använder maktens kvinnor mode för att vinna dig

Sneakers i Vita Huset och premiärministrar i färgstarka blusar. Det har hänt något med maktens mode – och det signalerar inte bara stil, utan närhet, folklighet och potentiellt en helt ny bild av vem som kan bli politiker. Politikernas modeval blir allt viktigare i politiken. Damernas Värld ger dig en inblick i spelen som utspelar sig i garderoben.

”We did it Joe!” säger Kamala Harris skrattande i sin mobiltelefon till USA:s nyvalda president Joe Biden, när det precis står klart att duon har vunnit det amerikanska presidentvalet. Den blivande vicepresidenten är andfådd och ser ut att komma direkt från sin vardagliga joggingrunda på landet, osminkad i Nike-träningströja och tights, sneakers och hästsvans. Filmen som fångade det charmiga ögonblicket spreds snabbt över hela världen.

På den här nivån väljs kläderna extremt medvetet. Det är aldrig lämnat åt slumpen.

– På den här nivån väljs kläderna extremt medvetet. Det är aldrig lämnat åt slumpen, inte ett enda tillfälle, och de har stylister och proffs som hjälper till att skapa deras looks säger Emma Lindblad som är doktor i modevetenskap vid Stockholms universitet och bland annat forskar om konsumtion och identitet. 

Kamala Harris, avslappnat klädd i jeans, skjorta och sneakers.Kamala Harris, avslappnat klädd i jeans, skjorta och sneakers.Kamala Harris, avslappnat klädd i jeans, skjorta och sneakers.
Kamala Harris, avslappnat klädd i jeans, skjorta och sneakers. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Kamala Harris har blivit känd för sina Converse-sneakers som till och med fick vara med på ett omtalat – och från vissa håll kritiserat – omslag för Vogue. Hon äger en hel samling, har hon berättat, ”med snören, utan snören” och ”med platåsula för när jag bär kostym”. Hennes sneakers säger ungefär detsamma som Barack Obamas välkända upprullade skjortärmar: att den som bär dem är redo att hugga i och jobba, få saker gjorda och gå långt.

LÄS MER: Därför bar Kamala Harris vitt under sitt segertal på valkvällen

– Det signalerar folklighet, säger Emma Lindblad. I amerikansk politik handlar det mycket om att försöka framstå som mindre elitistisk. Det var det Trump gick till val på, att störta etablissemanget i Washington. Och det har blivit vanligare överallt under de senaste tio–tjugo åren, även i Sverige. Våra kungligheter ses ofta i träningskläder och när de är ute och gör saker. Då är det en folklighet de vill åt.

Michelle Obama på bokturné iklädd Acne Studios i Stockholm 2019.Michelle Obama på bokturné iklädd Acne Studios i Stockholm 2019.Michelle Obama på bokturné iklädd Acne Studios i Stockholm 2019.
Michelle Obama på bokturné iklädd Acne Studios i Stockholm 2019. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att politiker pratar med hjälp av mode, nästan lika mycket som med ord, är inget nytt. Men vad de säger är det definitivt. När Michelle Obama som second lady bar budgetmode och lyfte fram nya, oetablerade designer sa det något helt annat än hennes föregångares betydligt mer diskreta bakgrundsplagg. Michelle (eller hennes stylist) var även smart att iklä henne en stass av en lokal designer under hennes världsturné för ett par år sedan – följaktligen bar hon Acne Studios under framträdandet i Stockholm och Stine Goya i Köpenhamn. Det är bara ytterligare ett exempel på hur man med modets hjälp kan ”knyta an” till dem man vill nå på ett smart, och faktiskt snyggt, sätt. 

Michelle Obama bar Stine Goya när hennes turné nådde Köpenhamn.Michelle Obama bar Stine Goya när hennes turné nådde Köpenhamn.Michelle Obama bar Stine Goya när hennes turné nådde Köpenhamn.
Michelle Obama bar Stine Goya när hennes turné nådde Köpenhamn. Foto: KASPAR WENSTRUP/ALLER/MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

När Jill Biden – som blir den första andra kvinnan någonsin som fortsätter med sitt vanliga jobb – bar boots med texten ”Vote” under valkampanjen var budskapet ännu högre. Och ett par, tre årtionden tillbaka i tiden hade Converse på en vicepresident, kanske särskilt en kvinnlig vicepresident, varit omöjligt. Politiken har så länge någon kan minnas varit kostymernas arena, en look utan potentiellt obehagliga överraskningar som signalerar pondus, makt och kompetens. Männens mest klassiska look. Trygg och förutsägbar. Men på senare år har de hårda, vassa axlarna mjukats upp, det gråa, svarta och marinblå har målats över med färg (gärna en som även den kommunicerar en djupare mening – något Kamala Harris är expert på) och en politiker 2021 kan lika gärna bära kjol och t-shirt som välskräddad kavaj. Eller stickade vantar med roligt mönster (ja, vi tittar på dig Bernie Sanders!).

Jill Bidens moderiktiga grova stövlar med ordet VOTE på från Stuart Weitzman fick stor uppmärksamhet under valkampanjen.Jill Bidens moderiktiga grova stövlar med ordet VOTE på från Stuart Weitzman fick stor uppmärksamhet under valkampanjen.Jill Bidens moderiktiga grova stövlar med ordet VOTE på från Stuart Weitzman fick stor uppmärksamhet under valkampanjen.
Jill Bidens moderiktiga grova stövlar med ordet VOTE på från Stuart Weitzman fick stor uppmärksamhet under valkampanjen. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

– Om vi går tillbaka några årtionden, när det var mer ovanligt med kvinnor inom politiken, då handlade det mycket om att imitera männens maktspråk och ”powerklä sig” i kostym. I dag kan en kvinnlig politiker klä sig mer feminint kodat och ändå bli tagen på allvar, säger Emma Lindblad. 

Bland våra svenska politiker syns det hos både partiledare som Nyamko Sabuni, Annie Lööf och ministrar som Amanda Lind, som ofta arbetar i avslappnade tröjor, färgstarka blusar och vardagliga klänningar. En mindre strikt stil skapar en känsla av närhet och vanlighet som kostymens raka linjer snarare motverkar.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i avslappnat blå klänning. Kanske är färgen dessutom ett medvetet val.Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i avslappnat blå klänning. Kanske är färgen dessutom ett medvetet val.Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i avslappnat blå klänning. Kanske är färgen dessutom ett medvetet val.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i avslappnat blå klänning. Kanske är färgen dessutom ett medvetet val. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

– När Per Schlingmann skulle modernisera Moderaterna skrev han ett manifest där han bad sina partikollegor att ”kasta pärlhalsbanden”. De skulle inte längre vara gamla, konservativa och mossiga, utan skapa en mer modern bild av sig själva. Det finns hur många exempel på det här som helst.

Jacinda Ardern i stark färg, utsläppt hår, trendörhängen och utan kavaj.Jacinda Ardern i stark färg, utsläppt hår, trendörhängen och utan kavaj.Jacinda Ardern i stark färg, utsläppt hår, trendörhängen och utan kavaj.
Jacinda Ardern i stark färg, utsläppt hår, trendörhängen och utan kavaj. Foto: Mark Baker / TT NYHETSBYRÅN

Nya Zeelands populära premiärminister Jacinda Ardern har hyllats för sin handlingskraft under pandemin, sin närhet till folket – och för sin stil, med starka färger och ofta utsläppt hår. Långt från hårda, raka kostymer. Amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez marknadsförde sig själv som en ”utbildare, en organisatör, en arbetarklassens New York-bo” under sin valkampanj och hennes kläder är både moderna och avslappnat chica. 

Kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez har en samtida typisk New York-garderob, röda läppar och hoops.Kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez har en samtida typisk New York-garderob, röda läppar och hoops.Kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez har en samtida typisk New York-garderob, röda läppar och hoops.
Kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez har en samtida typisk New York-garderob, röda läppar och hoops. Foto: KRISTIN CALLAHAN/ACE PICTURES/REX/SHUTT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Men samtidigt som många älskar att känna igen sig i sina politiker är det fortfarande viktigt för de allra flesta att de också visar att de är seriösa i sitt uppdrag, förklarar Emma Lindblad.

Det är bra att visa sig folklig, men du kan inte bära joggingdress i senaten

– Särskilt folkvalda politiker. Vi vill inte att de ser ut som om de alltid är ute och joggar – då ser de inte ut att ta sitt jobb på allvar. Det gäller att balansera den bilden. Det är bra att visa sig folklig, men du kan inte bära joggingdress i senaten, det blir jättekonstigt. 

Converse i Vita Huset däremot! Det faktum att Kamala Harris sneakers har joggat hela vägen upp till den allra högsta amerikanska politiska toppen kanske ger en hint om hur framtidens politikermode får se ut. För att inte tala om framtidens politiker. Och kanske, kanske gör det att nästa generations väljare ser en potentiell politiker, med makt, pondus och kompetens, i precis vem som helst – sneakers, eller inte.

Vogue-omslaget som fick både ris och ros.Vogue-omslaget som fick både ris och ros.Vogue-omslaget som fick både ris och ros.
Vogue-omslaget som fick både ris och ros.

LÄS MER: Därför bar Kamala Harris lila när hon svors in till vice president