Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

25 populäraste designerväskorna att fynda second hand (så många klassiker!)

Vilken designerväska är mest åtråvärd på andrahandsmarknaden? Det har sajten Vestiaire Collective, som säljer just begagnade märkesväskor, tagit reda på. Genom att samla statistik från sin egen försäljning de nio senaste åren har Vestiaire fått fram en lista med de 25 väskor som är allra mest populära.

1. Chanel, Timeless

Den allra populäraste väskan är en riktig klassiker med 'CC-låset' som Karl Lagerfeld presenterade under 1980-talet. Många modenördar håller hårt i denna handväska som kan beskrivas som den lilla svarta i väskformat.

 

2. Louis Vuitton, Speedy

År 1965 fick Louis Vuitton förfrågan från Audrey Hepburn om en miniatyrvariant på den redan populära resväskan Keepall. Då skapades denna pärla till signaturväska.

 

3. Hermès, Birkin

Det sägs att en Birkin förmodligen är en mer lönsam investering än aktier eller guld. Den exklusiva handväskan ökar i genomsnitt 14 procent i värde per år.

 

LÄS OCKSÅ: Därför kan en designerväska vara en bättre investering än en aktieportfölj

 

4. Hermès, Kelly

Den första prototypen av Kelly-väskan såg dagens ljus i slutet av 1800-talet, men det var först på 50-talet då Grace Kelly försökte dölja sin gravidmage med handväskan som namnet kom att myntas.

 

5. Chanel, 2.55

1955 föddes Chanels 2.55. En väska skapad av självaste Coco Chanel som ville ha en väska som hon skulle kunna bära med sig utan att hålla den i händerna.

 

LÄS OCKSÅ: Chanel-väskan 2:55 – pris och allt du behöver veta om världens mest älskade väska

 

6. Balenciaga, City

Väskan var ingen favorit hos Balenciaga när den i början på 2000-talet presenterades av designern Nicolas Ghesquière. Men efter att supermodellen Kate Moss synts med City på sin arm var det ingen tvekan om att det var en it-väska att räkna med.

Märkesväskor direkt från catwalken. Mulberry, Chanel, Christian Dior.Märkesväskor direkt från catwalken. Mulberry, Chanel, Christian Dior.Märkesväskor direkt från catwalken. Mulberry, Chanel, Christian Dior.
Märkesväskor direkt från catwalken. Mulberry, Chanel, Christian Dior.

7. Céline, Luggage

Det här väskan blev Célines biljett in i mainstreammodet. Phoebe Philo är hjärnan bakom verket och idag får du leta med ljus och lykta efter en fashionista som inte vill ha den här älsklingen i garderoben.

 

8. Chanel, Boy bag

Även denna Chanel-väska är designad av Karl Lagerfeld. Den visades första gången på Chanels höst- och vintervisning 2011, och blev snabbt en riktig modeälskling – som kan vara riktigt svår att få tag på.

9. Louis Vuitton, Neverfull

Den mest funktionella it-väskan kan mycket väl vara Louis Vuittons Neverfull. Chic och samtidigt praktisk i canvas.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du sparar ihop till din drömväska

 

10. Céline, Trapeze

Phoebe Philo har även skapat denna drömväska från Celiné. Stilren med en twist!

 

11. Stella McCartney, Falabella

Stella McCartney är känd för sin omtanke om miljön även när det kommer till hennes design. Hon undviker helt päls och läder och hennes mest sålda väska Falabella är gjord i veganvänligt läder.

 

12. Dior, Lady Dior

1995 presenterades väskan Lady Dior för prinsessan Diana och det var i samband med det som väskans namn kom till. Väskan har Diana att tacka för sin popularitet och är än idag en shoppingfavorit.

 

13. Givenchy, Antigona

Givenchys mest populära väska genom alla tider är denna godbit. Antigona är definitivt en kändisfavorit och har burits av bland andra Miranda Kerr, Rihanna och Kim Kardashian.

 

14. Valentino, Rockstud

Lika feminin som cool och rockig är den här väskfavoriten. Valentinos Rockstud kommer i flera olika varianter varje säsong, och blir ofta en streetstylestjärna.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte köpa piratkopior

 

15. Chloé, Paddington

Den här populära modellen skapades också under Phoebe Philos år på Chloé. När väskan släpptes blev den den snabbast säljande handväskan någonsin, alla 8000 väskor våren 2005 sålde slut genom förbeställningar, ingen väska hann fram till butik.

 

16. Fendi, Baguette

Fendis Baguette debuterade under tidigt 90-tal, och som ett återkommande samtalsämne i tv-serien Sex and the city blev den en riktig it-väska. Vem minns inte när Carrie Bradshaw struttade runt med den här på New Yorks gator?

17. Gucci, Jackie

Denna lilla guldklimp är döpt efter presidenthustrun Jackie Kennedy. En modeikon som var lika elegant och tidlös som väskan.

Märkesväskor från catwalken. Hermès, Gucci, Chloé.Märkesväskor från catwalken. Hermès, Gucci, Chloé.Märkesväskor från catwalken. Hermès, Gucci, Chloé.
Märkesväskor från catwalken. Hermès, Gucci, Chloé.

18. Saint Laurent, Sac de Jour

En modern tolkning av Hermés Birkin bag brukar denna väska kallas. Hedi Slimane, kreative rådgivare på Saint Laurent, presenterade designen 2013.

 

19. Chloé Drew

En riktig favorit hos modebranschens redaktörer och modeprofiler.

 

LÄS OCKSÅ: Så ser du att väskan är en piratkopia – 8 enkla knep

 

20. Hermés, Constance

En klassiker designad av Catherine Chaillet 1969, och döpt efter hennes femte barn.

 

21. Alexander Wang, Rocco

Mary-Kate Olsen sågs med den här tuffa väskan på armen innan den hunnit landa i butik, gissa om det blev en succé?

 

22. Mulberry, Alexa

Modellen Alexa Chung är kvinnan som inspirerade designern Emma Hill att skapa den här tidlösa väskdesignen.

 

23. Proenza Schouler, PS1

Ibland prickar man rätt första gången. Precis som designerduon Jack McCollough och Lazaro Hernandez gjorde 2008 med sin första väska, PS1.

 

24. Mansur Gavriel, Bucket bag

År 2013 tog Mansur Gavriels Bucket bag tog våra modehjärtan med storm. Med bara de två grundarna som anställda och helt utan pressrepresentation blev detta en it-väska som sålde slut under flera säsonger.

 

25. Gucci, Dionysus

Vem kan ha missat den här väskan som synts dingla på de flesta fashionistas under modeveckorna? En riktig streetstylefavorit helt enkelt.

Illustrationer: Natalia Sanabria