Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Francesco Gili

16 husmorsknep som räddar dina skor

Envisa fläckar på skor, vita skor som gulnat eller känslig mocka är inga problem med de här knepen. Här har vi samlat 16 husmorsknep som räddar dina skor.

1. När klacken går av på pumpsen 

Det bästa är givetvis att byta skor och sedan gå direkt till skomakaren. Har nöden ingen lag, testa epoxylim eller för en bredare klack, testa silvertejp, med då kan det vara svårare för skomakaren att rädda skorna. Eller så ser du olyckan som en anledning till att köpa ett par nya skor! 

2. När du får saltfläckar på bootsen 

Gör en egen mix av vatten och vinäger, och tvätta mjukt av saltränderna med mixen på en trasa eller handduk. Har du inte vinäger kan du göra på samma sätt men med vatten du tillsätter en skvätt citron i. 

3. Innan saltfläckarna - använd skokräm 

Gör skorna mer motståndskraftiga mot vinterns vägsalt genom att regelbundet smörja dem med skokräm eller skofett. I välgjorda vinterkängor kan gummisulan vara fastsydd i skon istället för att limmas. Sömmen påverkas av saltet på vägarna så för att den ska hålla längre är det bra att även smörja in den. Gå till en skomakare och be att få råd med vilken skokräm som är bäst för dina skor. På det viset förlänger du levnadslängden på dina skor. 

4. När dina sneakers är smutsiga 

Tvätta dina sneakers med bakpulver och tvål, eller flytande tvättmedel. Vill du vara noggrann använd en tandborste. Läs vår guide här. 

5. När dina vita tygskor har gulnat 

Gör en mix till hälften med citron och till hälften av vatten, spraya skorna och ställ dem i solen under en dag. Tvätta sedan av dem.

6. När dina skor är för tajta 

Sätt på dig några extra par strumpor och ta sedan på dig skorna. Använd en hårblås och blås på skorna medan du har extrastrumporna på dig. Ha sedan på dig skorna några minuter så att de kyls ner innan du tar dem av dig.

7. Använd skoblock, för att skorna ska behålla formen 

De är en bra investering och gör att dina skor behåller formen. Är skorna blöta så var extra noga med skoblocken, de första timmarna då skorna torkar är viktigast för att de ska behålla formen. 

8. Var försiktig när du torkar blöta skor 

Att ställa blöta skor direkt vid en brasa med hög värme gör att skorna torkar för fort för sitt eget bästa och riskerar att ta skada. Bäst är en torr plats med bra ventilation. Var också försiktig med att använda tidningspapper om dina skor är känsliga. Vätan gör att trycksvärtan extra lätt förflyttas till dina skor. Har du inga skoblock så använd ett ljust papper.

9. Impregnera skorna när de är nya 

Självklart tips, men vad många inte tänker på är att det är bra att vara extra noga med att impregnera skorna nära sulan, då det är där de utsätts för mest vatten.

10. Smörja in dina nya läderskor 

Är dina skor i grovt läder så smörj in dem innan du använder dem så håller de bättre. Skokrämen gör ofta att lädret mörknar lite, vill du undvika det så ta i butiken reda på hur skorna kommer att reagera på skokräm och impregnering. 

11. Och spara trasan 

Spara trasan du brukar putsa in dina skor med, är den ren från smuts och med ofärgad skokräm är den bra att ha om du snabbt vill snygga till skorna utan att behöva ta fram hela lådan med skoputs.

12. Spara kvittot 

Skor är ett tillfälle då det lönar sig att spara sina kvitton. Går skorna sönder i ett fabriksfel kan du med hjälp av ett kvitto få hjälp att laga dem eller till och med ett nytt par från återförsäljaren.

13. Om dina mockaskor behöver fräschas upp 

Borsta dina mockaskor mjukt med en mockaborste, aldrig fram och tillbaka, utan alltid i samma riktning.

14. Om dina mockaskor blir blöta 

Mocka gillar inte vatten, men har skorna redan blivit blöta så är bästa tipset att vara snabb med en handduk och mjukt pressa den mot skon för att ta bort den värsta vätan.

15. Om du fått fläckar på dina mockaskor 

Använd brödsmulor för att ta bort fläckar från mocka, men borsta mycket försiktigt! För de fläckar som inte försvinner vid vanlig mockaborstning kan du använda ett mockasudd eller ett klassiskt pensudd på fläcken. Mocka är ett naturmaterial, så genom att hålla skorna över lite ånga kan du få porerna att öppna sig, passa då på att borsta på envisa fläckar. Om du har fått lerfläckar, låt leran torka och borsta därefter bort den. Hjälper inte det kan du även använda en mjuk nagelborste och varmt vatten.

16. När du inte ska använda dina skor på ett tag 

Lägg dem i silkespapper eller tyg och förvara dem i sin skokartong på ett mörkt ställe. Då tar de inte skada av sol samtidigt som de kan andas i kartongen. 

Vill du ha fler tips? Gilla oss på Facebook så missar du ingenting!

Du vill kanske även läsa:

Har du råkat krympa dina kläder? Spana in superknepet som räddar dem

Så viker du en tröja – på 3 sekunder