Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Instagram @izabellascorupco/Weronika Bela/

30 svenska stilinspiratörer över 50 som visar att stil inte hänger ihop med ålder

Stil har ingen ålder och det har många svenska kvinnor visat om och om igen. Här listar vi 30 svenska stilinspiratörer som fyller minst 50 år i år, som visar att färg, mönster, snygga accessoarer - och lite mod - är allt som krävs. Vi tackar för inspirationen! 

Oavsett om du gillar färgstarkt mode, eller har en mer minimalistisk stil, här ger vi er 30 stilikoner från Sverige som vi alltid kommer att inspireras av! 

1. Ann-Sofi Johansson – H&M:s kreativa rådgivare 

Foto: WERONIKA BELA

H&M:s kreativa rådgivare kan med rätta kalla sig för en modeexpert. Ann-Sofie Johansson (1968) har stenkoll på de senaste trenderna, något som vi också kan se i hennes privata stil. I klassiska kavajer och luftiga kostymbyxor i varierande modeller och material inspirerar hos med sina genomtänkta outfits, som allt som ofta går i svart eller vitt. Här får du stiga in i Ann-Sofie Johanssons hem och garderob!

2. Efva Attling – för alltid en stilikon 

Foto: Nils Odier

Det finns en anledning att Efva Attling (1952) är en av mycket få kända kvinnor som fått äran att pryda Damernas Världs omslag i modern tid. Efva en riktig DV-favorit som alltid inspirerar med sin moderna stil där uppseendeväckande klänningar blandas med klassiska looks som alltid slår åt det moderna hållet. Precis som hennes smycken lyckas Efva alltid hålla sig relevant med hjälp av evig stil med det lilla extra. Läs en lång intervju med Efva här och här får du hennes egna stilråd! Och som om det inte skulle vara nog: Här berättar hon om den skönhetsrutin som får henne att se så fräsch ut! Vill du se Efvas stilutveckling genom åren – se här. 

3. Ing-Mari Lamy – modellen som aldrig slutar jobba 

Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingmari Lamy (1947) slog igenom som modell på 1960-talet. Ingmari känner inte att hon någonsin varit styrd av mode, utan snarare att hennes helt personliga uttryck legat före sin tid.
– Tidigare var jag mestadels klädd i vitt, det var mitt personliga statement. I dag kan jag även klä mig i svart, och jag kan ha mer sportiga kläder som jeans, T-shirts och tröjor. Jag kan inte säga att jag någonsin gjort en medveten investering i något klädesplagg, däremot har jag ett antal designerkappor och andra plagg som är skapade av designervänner som jag älskar. Kappor har alltid varit mitt huvudplagg. Har jag en kappa jag älskar kan jag ha nästan vad som helst under. Läs mer om Ingmaris stil i den här artikeln där fler stilsäkra kvinnor berätta mer om hur de tänker kring kläder. 

4. Titiyo Jah – fortfarande trendigast 

Foto: Johanna Sterling

Titiyo Jah (1967). Den svenska pop- och soulsångerskan har en stil som är coolare än många andras. I bohemiska och avslappnade plagg trivs hon som bäst och vi ser henne ofta i luftiga långklänningar, stora t-shirts och häftiga hattar. Titiyo kan bära upp det mesta och gör det på ett härligt vis. Läs när Titiyo och systern Neneh talar om stil här!

5. Alice Bah Kuhnke – Sveriges bäst klädda politiker  

Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alice Bah Kunkhe (1971) var en fröjd att följa under tiden hon var svensk demokrati- och kulturminister, men den numera EU-parlamentarikern sviker inte sin stil! Kreativa och samtidigt nytänkande oufits (gjorda från bla återvunna material), men också mer eleganta och tidlösa kreationer har vi fått se Alice Bah Kunkhe i under åren. Statement-klänningar och mycket svenskt kommer vi alltid att förknippa henne med. Tack för det! Här kan du läsa om hur Alice Bah använde klänningen på bilden för att lyfta en viktig fråga – spännande läsning! 

6.  Annica Eklund – familjeföretagaren med drömgarderoben

Foto: Instagram @annicaeklundstudio

Golvföretaget Bolon startades av Annica Eklunds (1969) far, och i dag drivs det av Annica och systern Marie. De har utvecklat företaget som idag är en supersuccé med prominenta kunder över hela världen. Men frågan är om golven överträffar Annicas garderob – som är en dröm för alla modeälskare och som dignar av designerplagg. Hon och dottern Linn Eklund, influencer och kreatör, visar även hur mor och dotter kan dela garderob och de får samma plagg att kännas personligt för just dem. Inspirerande!

7. Jessika Gedin – hon älskar avantgarde 

Foto: Olle Sporrong/EXP/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jessika Gedin (1970) är känd för sina svarta snygga stil i litteraturprogrammet Babel på SVT – men då och då blixtrar hon till med färg. Hon har en förkärlek för avantgarde och hennes feststil är alltid i design som sticker ut. (Man vill alltid veta vad Jessika har på sig på Nobelfesten!) Här kan du läsa Jessikas kulturtips! 

8. Tina Törnqvist – hon klär kronprinsessan Victoria

Foto: TT

Tina Törnqvist (1966). Hon är kvinnan bakom Kronprinsessan Victorias snygga och hyllade stil (här kan du se hennes stilresa från då till nu!). Med en förkärlek till starka färger kan vi se henne i allt från en helgul kappa till en blommig klänning i regnbågens alla färger – Tina har både makten och förmågan att lysa upp både sin egen och hela Sveriges tillvaro med sina väl valda plagg. Här delar Tina Törnqvist  med sig av sina bästa stylingtips till Damernas Världs läsare. 

9. Ursula Wångander – stylist och Balenciaga-musa 

Foto: Daniel Stigefelt

Urusla Wångander, (1966) är svensk fotomodell och stylist som visat oss alla att ålder inte har någon som helst betydelse när det kommer till stil. Både på catwalken och privat inspirerar hon oss med sina coola och pricksäkra looks, som gärna går i mörka och murriga färger. Något som vi ofta ser Ursula i är snygga kavajer och välsittande skjortor. Här kan du titta in i Ursulas hem och se mer av hennes otroligas stil! Och här kan du se henne på catwalken för Balenciaga.  

10. Camilla Thulin – klänningarnas mästare 

Camilla Thulin (1961) har verkligen en helt egen ”signaturstil”. Hon är den svenska designern och vintageexperten som bland annat tillverkar kostymer till operor och teatrar. Camilla Thulins garderob är allt annat än tråkig, hon klär sig gärna i plagg med härliga mönster och färger och är inte rädd för vågade kombinationer. Blommigt, kvinnligt och vackra klänningar är två favoriter, som den här blåsan hon bar ett år på Damernas Världs Guldknappen. 

11. Neneh Cherry – cool streetstyle möter punk  

Foto: Johanna Sterling

Neneh Cherry (1964), svensk artist som aldrig gör oss besvikna med sin häftiga stil. I Nenehs garderob förekommer det inga tråkiga kläder. I t-shirt-klänningar, oversizade skjortor, stora smycken och chunky sneakers tar hon sin plats på scenen och inspirerar oss alla till att vilja bli lika coola som henne. ”Min mentalitet kommer från punken”, säger Neneh till Damernas Värld. Här kan du läsa om henne och systern Titiyo när de ger dig sina stiltips!

12. Izabella Scorupco – Bondbruden i boots 

Foto: Instagram @izabellascorupco

Izabella Scorupco (1970) var en av landets hetaste modeller och skådisar på 80- och 90-talet och när hon blev Bondbrud 1995 blev hon världskändis. I dag är hon LA-baserad och vi inspireras vi av hennes rock-chica stil med svarta jeans & boots mixat med snygga stickade plagg, roliga klänningar och färgstarka accessoarer och skor. För att inte glömma alla hennes snygga glasögon! @izabellascorupco 

13. Grete Qviberg – lyxig, flärdfull och dyr

Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Grete Qviberg (1945) växte upp i Gubbängen och inledde sin internationella modellkarriär som tonåring i början av 1960-talet, och hon ägnade sedan stora delar av sin karriär med att arbeta med ett kriscentrum för unga - och att driva modebutiker på Östermalm. ”Jag är estet ut i fingerspetsarna, jag matchar även mina tofflor. Jag gör det för min egen skull, jag gläds åt att känna mig fin”, säger Grete. Här kan du läsa mer om Grete! 

14. Anna Teurnell – Arkets designchef 

Foto: WERONIKA BELA

Designchefen på Arket är något av en doldis men vi uppmärksammar gärna Anna Teurnell (1966)! Hon är en välklädd storstadskvinna med en hel del ”old Celine” i garderoben och vars personliga stil väl avspeglas i Arkets skräddade, skandinaviska estetik. Här kan du lära känna Anna lite bättre och höra mer om hennes stil. Här kan du läsa Annas tips till en mer hållbar garderob!

15. Ewa Fröling – skådisen och modellen som klär sig lekfullt 

Foto: CECILIA LILJETON / IBL

Ewa Fröling (1952) är den svenska skådespelerskan och modellen som dagligen inspirerar oss med sina både häftiga, vackra och stilsäkra outfits. Ewa vet hur man klär sig på ett ledigt och lekfullt vis, i en mönstrad klänning eller ett par jeans och en skjorta med en häftig jacka till rockar hon både vardagliga och mer festliga tillfällen. Vi älskar också hennes långa grå hår! Här kan du se henne som en av modellerna som bär utvalda delar av Joakim Bergs garderob. 

16. Eva Dahlgren – stilsäker med pondus  

Artisten Eva Dahlgren (1960), som även kan titiulera sig fotograf – bland mycket annat, är med sin längd och sin integritet en kvinna som alltid rör sig med grace. Lägg då till en ljuvlig garderob, oftast svart, där evig design står i fokus och gärna med spännande designernamn på märkeslappen. En evig stilikon som alltid levererar – både musikaliskt och stimässigt. Läs en lång intervju med Eva Dahlgren här – och se mer ljuvliga bilder. 

17 & 18 Karin Söderlind & Tjäder – Dagmargrundarna med kärlek för hållbart mode

Karin till vänster, Kristina till höger. I mitten yngsta systern Sofia Wallenstam.Karin till vänster, Kristina till höger. I mitten yngsta systern Sofia Wallenstam.Karin till vänster, Kristina till höger. I mitten yngsta systern Sofia Wallenstam.
Karin till vänster, Kristina till höger. I mitten yngsta systern Sofia Wallenstam. Foto: Weronika Bela

Samtliga av de tre syskonen bakom House of Dagmar tillhör några av Sveriges bäst klädda kvinnor, Karin Söderlind (1967) och Kristina Tjäder (1971) får beträda den här listan medan minstingen Sofia får vänta av åldersskäl. Av naturliga skäl klär de sig oftast i egen design, men samtliga systrar har en egen personlig touch på sitt sätt att klä sig – vilket gör att alla har en personlig, evig stil. Det här är personer som arbetar för hållbarhet, så du ser dem ofta i plagg med många år på nacken. Läs mer om Dagmar-syrrornas hållbarhetstips här! 

19. Mischa Billing – snyggast i tv

Foto: Karolina Henke / TV4

Hon slår knockout på oss varje gång hon visar sig i Sveriges Mästerkock, mat- och vinkännaren Mischa Billing (1966). Hennes outfits är mer spännande än maten som presenteras i programmet – här varvar hon uppseendeväckande kostymer med coola blusar, snygga byxor och eleganta snitt. Full pott! Läs en intervju med Mischa om stil och vin här! 

20. Emma Wiklund – supermodell och skönhetsentreprenör med skandinavisk stil

Foto: Andreas von Gegerfelt

Som ung tjej åkte Emma Wiklund (1968) världen runt och bar färgglada fodral signerade Versace tillsammans med Cindy, Linda och de andra på världens mest flärdfulla catwalks. Men privat har Emma en välklädd och effektiv skandinavisk stil med härliga tröjor, snygga jeans och bekväma, men coola, skor. Emma driver egna märket Emma S och vi har spottat att garderoben även innehåller ett gäng snygga kavajer som hon bär på ett modernt och avslappnat sätt. Här bjuder Emma på sina 10 budord (hon berättar till exempel varför du aldrig ska titta på vilken storlek ett plagg har).  

22. Hedvig Andér – designer och älskad tv-stylist 

Hedvig Andér (1959) är designer (egna märket heter Hedvig Stockholm) men är kanske mest känd som stylist i tv-programmet Go' Kväll där hon under många år ”gjort om” svenska kvinnor och hjälpt dem hitta sin stil. Själv klär sig Hedvig i tidlösa plagg, alltid med en trendig twist och hon har en riktigt vass känsla för snygga looks. @hedvigander  

23. Drottning Silvia – en synnerligen välklädd boomer 

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Silvia Bernadotte (1943). Proper, representativ, korrekt – och perfekt … Låter det trist? Nja, det tycker vi nog inte ändå. Silvia är drottning och klär sig därefter, men vi tycker hon lyckas visa sin personlighet i sina val – och hennes 70-tal var ju beyond chict, så inspirerande! En maffig bildkavalkad över Silvias outfits genom åren hår du här- missa inte! 

24. Nyamko Sabuni – politiker med stark garderob 

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni (1969). Redan när hon satt som integrations- och jämställdhetsminister i den borgerliga regeringen under Fredrik Reinfeldt var det många som lade märke till den välklädda politikern. Och nu som partiledare för Liberalerna så visar Nyamko att hennes stora klädintresse gör nytta. Aldrig har väl en debatt i TV varit lika spännande! Att hon gillar blått förstår vi - det är en tidlös färg. Läs hur Nyamko och andra politiker använder mode för att nå sin publik. 

25. Danica Kragić Jensfelt – robotforskare och stilikon 

Robotforskaren Danica Kragić Jensfelt (1971) är en av de mest fantasifulla ur stilperspektiv i den här samlingen. Hon är kvinnan som kan skapa kjolar av en duk hon ärvt, och hon syr ofta om kläder till nya plagg som adderar till hennes stil. Vi ser henne ofta och gärna även i Rodebjer. Här skriver hon mer om hur robotteknik kommer att skapa hållbart mode.

26. Carin Rodebjer – designern som älskar, och älskas av, kvinnor

Foto: Josefine Laul

Designern Carin Rodebjer (1970) klär sig, inte helt oväntant, mest i sin egen design. Och vem skulle inte gjort det – inte minst eftersom märket Rodebjer är kvinnornas bästa vän. Här är silhuetterna genomtänkta för att passa många kroppar, kvalitéerna är underbara och Carins speciella kvinnoälskande touch lyser igenom i både hennes plagg och sättet hon kär sig på. Här får du ta del av Rodebjers vårkollektion 2021. 

27. Helene Billgren – konstnären som vågar 

Foto: JOHAN STRINDBERG

”Gucci light” kallar konstnären Helene Billgren (1952) sin eklektiska stil – och visst kan man nästan se Helene framför sig som en av Guccis Alessandro Micheles musor? Mönster och färg är inte bara något som hör konsten till – även Helenes garderob visar på oräddhet, stilkänsla och stor personlighet. Läs en stilintervju med Helene Billgren här. 

28. Amelia Adamo – älskar glitter och färg 

Foto: OLLE SPORRONG/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Tidnigsgurun Amelia Adamo (1947) älskar glittrigt och färgglatt när det kommer till kläder. ”Mitt bästa stilråd är att ta hjälp av någon professionell som kan hjälpa dig med din stil. Jag lär mig alltid en massa när jag blir stylad av någon som faktiskt kan mode. Ibland kan det vara svårt att själv se vad som passar dig bäst, mycket av det som jag får på mig när jag blir stylad är sådant som jag aldrig själv hade köpt. Men stylisterna vet vad de gör och det blir alltid snyggt!” Läs mer om Amelias tankar kring stil här.  

29. Catarina Midby – bossen över Stockholm Fashion Week 

Foto: WERONIKA BELA

Damernas Världs tidigare modechef Catarina Midby (1962) är numera boss över Stockholm Fashion Week, och hon sviker inte alls sitt uppdrag rent stilmässigt. Alltid chic, alltid välklädd och alltid representativ. Se mer ur Catarina Midbys fina garderob här!

30. Lotta Gray  –  känd som Vimmelmamman

Journalisten och författaren Lotta Gray (1966) har arbetat som vimmelreporter i många år och är också känd för sin blogg med namnet Vimmelmamman som du hittar här hos Damernas Värld. I dag arbetar hon med kommunikation på Cancerfonden men fortsätter att blogga och inspirera oss. Vi älskar hennes glammiga och rock-chica stil där hon blandar läderbyxor, boots och bikerjackor med jeans, vackra klänningar och chica toppar. (Förutom garderoben är vi också impade av håret!) Här kan du läsa en interju med Lotta Gray – och du får även en länk till hennes blogg hos Damernas Värld. 

 

Fler inspirerande kvinnor över 50: Nina Philipson (agent), Alexandra Pascalidou (journalist), Ingela Klemetz Farago (kreatör), Lisa Lindqvister (stylist), Lena Endre (skådespelare), Anna Hallberg (minister), Ebba Witt Brattström (författare), Martina Bonnier (journalist), Renée Nyberg (programledare), Gunilla von Platen (affärskvinna), Karin Laserow (antikexpert), Marina Kereklidou (stylist), Mia Brunell Livfors (företagsledare), Annika Falkengren (bankkvinna), Filippa Knutsson (modeentreprenör), Marie Göranzon (skådespelare), Nathalie Schuterman (butiksinnehavare), Gaby Borglund (socitetskvinna), Lena Olin, skådespelare. 

AV: Tove Nilsson, Hannah Sjöström, Marika Cederlund & Jonna Bergh. 

LÄS MER: Kvinnorna över 50 som visar att tidlös stil inte har någon åldersgräns.