Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jason lloyd Evans

22 husmorsknep som räddar dina kläder från fläckar och misstag i tvätten

Vi har samlat 22 husmorsknep som räddar dina kläder från fula fläckar, hjälper dig ta hand om ömtåliga material och till och med förvandlar krympta kläder till sin vanliga storlek. 

1. När du krympt ett favoritplagg

Fyll en ho eller balja med ljummet vatten och addera lite babyschampo. Lägg i ditt plagg och låt schampot verka en bra stund. Ta upp lagget och tryck ut vattnet, skölj inte ur det. Ta fram en stor handduk och lägg plagget platt på det. Rulla ihop handduken med plagget inuti, målet är att absorbera vattnet så att plagget är fuktigt, inte blött. Rulla ut handduken och lägg ytterligare en torr handduk på plagget (som en dubbelmacka). Dra försiktigt ut plagget när det ligger för att torka. Fortsätt tills plagget har gått tillbaka till sin vanliga storlek. Låt det sedan lufttorka på handduken. 

2. När du vill torka handtvättade plagg

Få ut extravatten genom att torka dina handtvättade kläder i en salladslunga. Den fungerar som en mini-centrifug och extravatten från ulltröjor och bh:ar försvinner direkt.

3. När du har dragkedjor i jeansen som åker ner

Sätt en nyckelring eller hårsnodd i dragkedjan och fäst den i knappen i din byxlinning.

4. När snöret åker ur din hoodie

Få tillbaka snöret i din luvtröja genom att trä det genom ett sugrör och sedan trä sugröret genom dragskon. Du kan också fästa en säkerhetsnål i en knut på snöret och sedan dra det genom dragskon. Hindra snöret från att någonsin åka ut igen genom att sy fast det i dragskon. Välj en tråd i samma färg och fäst den i mitten, högst upp i luvan.

5. När dina angora- eller mohairtröjor fäller

Om du lägger din angora- eller mohairtröja i en återförslutningsbar fryspåse och fryser den i 3-4 timmar kommer den att fälla minde. 

6. När dina kläder i ull och siden känns annorlunda efter tvätt

Ull och siden är i likhet med ditt eget hår uppbyggt av protein, så när du handtvättar de plaggen, använd ett ofärgat schampo. Tvättar du i maskin så använd mycket lite, annars skummar det över.

7. När du snabbt behöver fräscha till en outfit = ångaren! 

När du har bråttom och du inte har tid att vänta på att strykjärnet ska bli varmt, och heller inte har tid att vädra ett plagg som skulle behöva lite uppfräschning: testa en steamer (ångare.) Dessa smarta apparater värms upp snabbt och förutom att verka som ett supersnabbt strykjärn så tar det också bort unkna dofter och lättare smutsfläckar. Snacka om klimatsmart! Steamery, Cirrus No.2 Hand steamer EU plug. Mer info och köp här (länk till Arket.)  

8. När du får en maska i dina strumpbyxor

Använd osynligt nagellack i kanten på maskan, för ett bra resultat är det bäst att ta av dig strumpbyxora innan, annars hamnar det mesta av nagellacket på ditt ben istället för strumpbyxan. Har du inte genomskinligt nagellack hoppas vi att du har hårspray, en snabblösning är att spraya området med maskan.

9. När du får blåbärsfläckar på kläder

Lägg citronsaft på blåbärsfläckarna, det sura slår ut det basiska.

10. När du får vinfläckar på kläder

Salt är ett gammalt beprövat knep på rödvinsfläckar. Du kan även använda Club soda på vinfläckar. Har du vitt vin till övers kan du använda det för att ta bort fläckar av rött vin.

11. När du får en blodfläck på kläder

Saliv löser upp enzymerna, så spotta först lite saliv och tvätta sedan med kallt vatten.

12. När du får olja på kläderna

Lämna babypuder eller potatismjöl på fläcken under natten.

13. När du får svettfläckar på kläderna

Spraya lite citronjuice på området innan du tvättar det i maskinen.

14. När kläderna doftar svett

Doftar ditt plagg starkt av svett kan det hjälpa att dutta lite lätt med ättika på området innan du tvättar det.

15. När dina jeans luktar illa

Lägg dina byxor i frysen för att de ska lukta mindre.

16. När du får sminkfläckar på kragen

Använd en liten trasa med ofärgad makeup-remover. Har du ingen sminkborttagning kan du även använda ofärgad rakgel.

17. När du har ett plagg med pälsdetaljer som känns fett

Pälsdetaljer kan se lite smutsiga ut efter ett tag eftersom päls är ett fett material. För att fräscha upp pälsdetaljer kan du använda lite potatismjöl som suger upp fettet, borsta sedan pälsen så att det försvinner.

18. När du vill att dina kläder ska hålla sig rena extra

Strykta plagg tenderar att vara mer avvisande mot smuts än ostrykta plagg så det är en bra början.

19. När dina nystrukna kläder snabbt blir skrynkliga

Vänta fem minuter innan du tar dem på dig så att de hunnit svalna helt, annars riskerar du att skapa nya veck.

20. När dina plagg får noppror

Du kan kamma bort noppror med en liten frisörkam eller tex en borste för kashmir, eller borsta in nopprorna i plagget med en fin hårborste. Undvik plagg helt gjorda i akryl, de ger ofta noppor. Ett annat tips är elektriska rakapparater för stickade plagg, tex kashmir. Steamery, Pilo fabric shaver (kan även användas på dina möbler!) Mer info och köp här (länk till Arket.) 

21. När du inte har ett strykjärn men en skrynklig blus

Stäng fönster och dörrar och häng blusen i badrummet (på säkert avstånd från vattenstrålen) medan du duschar. Låt sedan blusen hänga kvar medan ångan lägger sig i badrummet.

22. När du har lite tid och en fläck på blusen

Ofta behöver vi inte tvätta hela plagget utan bara en liten fläck. Är det ont om tid är din hårfön en bra hjälp för att snabbt få plagget torrt.

LÄS MER: Husmorsknepen som räddar dina skor!