Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi ger dig 45 modehacks som underlättar i vardagen.Vi ger dig 45 modehacks som underlättar i vardagen.Vi ger dig 45 modehacks som underlättar i vardagen.
Vi ger dig 45 modehacks som underlättar i vardagen. Foto: Damernas Värld

45 modehacks som förenklar ditt liv (aldrig mer garderobskrångel!)

Envisa fläckar, förlorade passformer och skavsår av nya skor. Det är många problem vi tampas med när det kommer till kläder. Men var bara lugn – med de här 45 knepen behöver du inte gå en enda dag till med olösta garderobskrångel. Vi ger dig 45 modehacks som underlättar i vardagen.

45 modehacks – löser allt från fläckar till dålig passform

1/ Trött på knappar som lossnar från skjortan? Applicera genomskinligt nagellack på trådarna och problemet är glömt.

2/ Sätt ett par trosor utanpå strumpbyxorna så förhindrar du att de glider ned i grenen. Så skönt!

3/ Vitvinsvinäger är bra att använda som förbehandling när du ska försöka få bort envisa svettfläckar från vita plagg. Badda lite vinäger direkt på fläcken och kör sedan plagget i tvätten så borde fläcken försvinna.

4/ Använd en vadderad galge för att undvika att slita på material som bomull eller siden. Galgar av cederträ är även toppen för garderoben – håller fukt och skadeinsekter borta!

5/ Tappat ett smycke på golvet som du inte hittar hur mycket du än letar? Sätt en nylonstrumpa eller liknande över dammsugarens munstycke och sätt på. Dammsugaren drar till sig smycket utan att suga in det.

LÄS OCKSÅ: Steg för steg: så bygger du en komplett basgarderob

6/ Trä en nyckelring genom dragkedjan på jeansen som du fäster i knappen, och vips behöver du inte oroa dig för öppen gylf (lätt hänt när jeansen börjar slitas ut).

7/ Investera i en tunn lättviktsdunjacka att bära under kappan på vintern om du vill slippa stora, klumpiga vinterjackor.

8/ Fortfarande kall? Då är dubbla halsdukar svaret. En tunnare, gärna i kashmir, under jackan – och en stor, gosig halsduk över.

Foto: Jeremy Moeller / Getty Images

9/ En bh ska passa på yttersta kroken när du köper den – på så sätt kan du använda dig av de inre krokarna när den töjs ut.

10/ Hittar du inte din bh-storlek i butiken? Inga problem! Välj en systerstorlek. Till exempel är storlek 70B lika stor som 75A och 65C. Man går alltså ned en storlek i omkrets och upp en storlek i kupa, eller ned en storlek i kupa och upp en storlek i omkrets, så får man en passande motsvarande systerstorlek.

11/ Genomskinligt nagellack är en räddare i nöden när en fått rispor i strumpbyxorna, men vill du undvika hålen från början så kan du spraya strumpbyxorna med hårspray innan användning.

12/ Testa att tejpa ihop andra och tredje tån – det kan göra det skönare att gå i klackskor.

13/ Använd keps när det regnar, så slipper du att sminket förstörs.

14/ Bästa knepet för att hålla koll på vilka kläder som faktiskt används i garderoben: Häng in alla plagg med galgen pekandes inåt mot garderoben. När du använder ett plagg, vänd på galgen. På så sätt ser du tydligt vilka plagg som används och vilka det är dags att göra sig av med.

15/ Handtvätta dina badkläder så att de inte tappar elasticiteten.

16/ Rädda sneakers som är slitna i hälen genom att sy fast en bit jeanstyg.

17/ Piffa till en kappa eller skjorta som du tröttnat på genom att byta till nya, härliga knappar.

18/ Stretcha ut nya skor genom att lägga dem i frysen med varsin vattenfylld fryspåse inuti. Passar perfekt på fötterna dagen efter!

Foto: IBL

19/ Rädda bootsen från fula saltränder genom att putsa fläckarna med en blandning av lika delar vatten och ättika och en ordentlig skvätt citron. Torka av med en trasa i ett par omgångar.

20/ Kom ihåg mössan när det är kallt – den är viktigare än man tror. En stor del av värmen kroppen förlorar sker nämligen genom huvudet om du är barhuvad.

21/ Vill du skapa illusion av en längre överkropp? V-ringade tröjor gör susen!

22/ Använd underkjol/underklänning för att undvika att klänningar i trikå fastnar mot strumpbyxorna.

23/ För många plagg och för lite plats i garderoben? För dubbelt så mycket plats – fäst en galge på en annan med hjälp av metallringar från läskburkar. Trä ringen över den ena galgen och häng den andra galgen i ringens nedre hål.

24/ Töj ut ett par jeans genom att lägga dem i kallt vatten och sedan ha på dig jeansen tills de torkar. Inga större problem på sommaren, men på vintern kanske man vill ägna en hemma-söndag åt sysslan. Behöver bara vissa delar töjas ut, t.ex. midjan, så räcker det att spraya vatten där.

25/ Vill du ta reda på om kashmiren är av bra kvalitet? Dra försiktigt ut plagget och se om det "studsar" tillbaka. Det betyder att trådarna är tätt vävda vilket är ett tecken på bra kvalitet. Känn också efter hur mjukt plagget är och kolla på prislappen – kvalitet kostar!

26/ För tighta strumpbyxor? Klipp upp någon centimeter i resåren på varje sida, och du får mer andrum. Men var försiktig så att de inte sprättas upp – testa på ett par som ska slängas för säkerhets skull.

27/ Svettfläckar går bort genom att spraya citronjuice på dem innan plagget åker in i tvättmaskinen.

28/ Ju längre från den kalla marken du håller fossingarna om vintrarna, desto varmare håller de sig. Därför är platåskor perfekt! Ett annat alternativ är att lägga sulor av ull i skorna, om du inte vill balansera på höga skor.

29/ Vitt vin kan få bort fläckar av rött vin, se till att gnugga ordentligt!

30/ Lägg en tepåse i illaluktande skor och låt ligga över natten för att få bort lukten, alternativt spraya lite torrschampo i skorna. Upprepa om det behövs.

31/ Undvik att ha din läderväska i direkt solljus. Det kan förändra färgen.

32/ Lägg inte heller en ljus läderväska i en mörk dustbag, då den kan dra till sig färg.

33/ Fyll läderväskan med tidningspapper eller liknande när den inte används, för att undvika att den tappar formen.

Foto: Getty Images/iStockphoto / mkistryn

34/ Måla metallringarna med genomskinligt nagellack för att undvika att de rostar.

35/ Sätt en gummisnodd längst ut på galgens vardera sida för att förhindra att plagg glider av.

36/ Dags att ge sig ut och resa? Förvara plaggen i vakuumpåsar i väskan så håller de sig fräscha.

37/ Undvik att tappa färgen på jeansen genom att lägga dem i en blandning av vatten och vinäger (insidan ut) innan de tvättas för första gången.

38/ Massera trötta fötter som gått i klackskor med hjälp av en tennisboll som du rullar under fötterna.

39/ Slut på skavsårsplåster? Använd ett trosskydd för att skydda hälarna – fungerar bättre än man tror!

40/ Använd vinflaskor till att hålla lårhöga stövlar uppräta när de inte används.

LÄS OCKSÅ: Stylisten: så rensar du garderoben snabbt med 9 enkla steg

41/ En urtvättad t-shirt i bomull kan bli mjuk igen genom att lägga den i en balja med vatten och salt i tre dagar.

42/ Lägg en silikonsula i strumpan intill hälen för att hålla skavsår borta. Dessutom går silikonsulan att återanvända – mycket bättre än skavsårsplåster!

43/ Har du fått färgade fläckar på svarta jeans som inte går bort (hur mycket du än gnuggar)? Måla över med en svart tuschpenna!

44/ Gör rent dina silversmycken med hjälp av ketchup. Häll ut en liten klick på en putstrasa, putsa silvret, skölj av med vatten och polera. Ketchupens sura ämnen reagerar med silversulfiden och avlägsnar den.

45/ Sist men inte minst – det viktigaste modeknepet av dem alla. Bär kläder du är bekväm i, följ inte trender alltför slaviskt och prioritera alltid den stil som känns mest "du". Det mår både du och din garderob bra av!

LÄS MER: Chefredaktören: ”10 superenkla stylingtips som lyfter din outfit på direkten”