Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 klocktrender som ger dig urkoll på 2023

Vilka klocktrender ser vår klockexpert Britta Rossander just nu? Här får du svaret. 

Smartwatch Vivomove från Garmin i blekt beige innehåller massor med bra funktioner t ex att man med appen Garmin Connect kan följa menscykel eller graviditet och mycket mer. Pris från 3 749 kronor.

Armbandsuret är I dag en naturlig del av de accessoarer som vi bär och valet av dem är högst personligt. Modegrad, höjd på urmakeri, klassikerstatus, kärleken till ädla stenar och metaller eller att valet av klocka signalerar medvetenhet om klimatet … Det finns mycket att ta hänsyn till. 

1. EXTRA ALLT. Klockor med extra allt är sällsynta, men i år tar Cartier hem priset genom modellerna Mecabille. De har använt sig av arvet från deras legendariska formgivare Jeanne Touissant som på 1930-talet gjorde glittrande kollisioner mellan det dyrbara och kullagrens industriella estetik.

Cartier Mecabille, drömklockan där man inte talar om priset – det får på begäran.Cartier Mecabille, drömklockan där man inte talar om priset – det får på begäran.Cartier Mecabille, drömklockan där man inte talar om priset – det får på begäran.
Cartier Mecabille, drömklockan där man inte talar om priset – det får på begäran.

2. GULT GULD. För några år sedan kunde vi se hur den gula guldfärgen tog över på klocksidan och den trenden blir bara starkare och starkare. Pastelltoner har gjort entré under våren och de mjuka tomerna för tavlor och band är tilltalande. 

Mockberg i samarbete med Lars Wallin i gulddoublé, 2 499 kr.Mockberg i samarbete med Lars Wallin i gulddoublé, 2 499 kr.Mockberg i samarbete med Lars Wallin i gulddoublé, 2 499 kr.
Mockberg i samarbete med Lars Wallin i gulddoublé, 2 499 kr.
Chopards klassiker Happy Sport, 276 000 kr.Chopards klassiker Happy Sport, 276 000 kr.Chopards klassiker Happy Sport, 276 000 kr.
Chopards klassiker Happy Sport, 276 000 kr.
Rado Captain Cook, 35 200 kr, med färgade stenar på urtavlan som matchar den gula tonen.Rado Captain Cook, 35 200 kr, med färgade stenar på urtavlan som matchar den gula tonen.Rado Captain Cook, 35 200 kr, med färgade stenar på urtavlan som matchar den gula tonen.
Rado Captain Cook, 35 200 kr, med färgade stenar på urtavlan som matchar den gula tonen.

3. DYKARURET. Går aldrig går ut modet är dykaruret. Tudor, som är kopplat till Rolex som deras lillebror i folkmun, är superstarka i att göra klockor där form, funktion och pris ingår en perfekt allians. 

Tudor Pelagos, 48 500 kr, dykarur i titan leveras med två band, ett i titan och ett i gummi som matchar urtavla och boettring.Tudor Pelagos, 48 500 kr, dykarur i titan leveras med två band, ett i titan och ett i gummi som matchar urtavla och boettring.Tudor Pelagos, 48 500 kr, dykarur i titan leveras med två band, ett i titan och ett i gummi som matchar urtavla och boettring.
Tudor Pelagos, 48 500 kr, dykarur i titan leveras med två band, ett i titan och ett i gummi som matchar urtavla och boettring.

4. FÄRGER. En klassiker som uppdaterats och på så sätt krokar arm med modet är Omegas superklassiker Constellation i stål med helrätt grön tavla. Den gröna färgen har ju varit vinnande länge parallellt med det blå, och svenska Sjöö Sandström har tillverkat sin modell Landsort (en dykare vilket hörs på namnet) med boett i brons och knallgrön tavla. Även pastelltoner har gjort entré under våren och de mjuka tomerna för tavlor och band är tilltalande. Och ska du vara riktigt trendig så satsar du på turkost. Trenden skapades genom ett samarbete mellan Patek Philippe och Tiffany & Co, men har spridit sig till andra varumärken och prisklasser.  

Omega Constellation, 43 300 kr, med soft grön tavla.Omega Constellation, 43 300 kr, med soft grön tavla.Omega Constellation, 43 300 kr, med soft grön tavla.
Omega Constellation, 43 300 kr, med soft grön tavla.
Sjö Sandströms flaggskepp Landsort Limeted, 44 700 kr.Sjö Sandströms flaggskepp Landsort Limeted, 44 700 kr.Sjö Sandströms flaggskepp Landsort Limeted, 44 700 kr.
Sjö Sandströms flaggskepp Landsort Limeted, 44 700 kr.
Tissots klassiker, 4 595 kr, men där de pastellfärgade banden gör helheten.Tissots klassiker, 4 595 kr, men där de pastellfärgade banden gör helheten.Tissots klassiker, 4 595 kr, men där de pastellfärgade banden gör helheten.
Tissots klassiker, 4 595 kr, men där de pastellfärgade banden gör helheten.
Rolex Oyster Perpetual, 69 250 kr, i stål med den eftertraktade turkosa tavlan,Rolex Oyster Perpetual, 69 250 kr, i stål med den eftertraktade turkosa tavlan,Rolex Oyster Perpetual, 69 250 kr, i stål med den eftertraktade turkosa tavlan,
Rolex Oyster Perpetual, 69 250 kr, i stål med den eftertraktade turkosa tavlan, Foto: Rolex / Rolex
Certina, 10 900 kr, i mjuk pastell med boettring i ceramica.Certina, 10 900 kr, i mjuk pastell med boettring i ceramica.Certina, 10 900 kr, i mjuk pastell med boettring i ceramica.
Certina, 10 900 kr, i mjuk pastell med boettring i ceramica.

5. MILJÖRÄTT. Att miljön intresserar tillverkare inom klockindustrin har vi sett i flera år. Maurice Lacroix har lyckats riktigt bra. En klocka i trendiga färger tillverkad av plast från havet som sälj till ett överkomligt pris. Miljömedvetenheten är försäljningsargument hos flera av tillverkarna men i denna a kategori leder för tillfället svenska Triwa med modellen Fossil Free där det fossilfria stålet är framtaget av SSAB. Triwa är först i världen och tillverkningen är begränsad – men initiativet har redan gett ringar på vattnet inom branschen och fler tillverkare står på kö.

Maurice Lacroix Aikon, 8 490 kr, i blekt blått.Maurice Lacroix Aikon, 8 490 kr, i blekt blått.Maurice Lacroix Aikon, 8 490 kr, i blekt blått.
Maurice Lacroix Aikon, 8 490 kr, i blekt blått.
Smartwatch Vivomove från Garmin, från 3 749 kr, i blekt beige innehåller massor med bra funktioner. Till exempel att du med dess app kan följa menscykel eller graviditet. .Smartwatch Vivomove från Garmin, från 3 749 kr, i blekt beige innehåller massor med bra funktioner. Till exempel att du med dess app kan följa menscykel eller graviditet. .Smartwatch Vivomove från Garmin, från 3 749 kr, i blekt beige innehåller massor med bra funktioner. Till exempel att du med dess app kan följa menscykel eller graviditet. .
Smartwatch Vivomove från Garmin, från 3 749 kr, i blekt beige innehåller massor med bra funktioner. Till exempel att du med dess app kan följa menscykel eller graviditet. .
Triwa Fossil Free, 2 495 kr, en markör för hur man kan tillverka en klocka miljövänligt.Triwa Fossil Free, 2 495 kr, en markör för hur man kan tillverka en klocka miljövänligt.Triwa Fossil Free, 2 495 kr, en markör för hur man kan tillverka en klocka miljövänligt.
Triwa Fossil Free, 2 495 kr, en markör för hur man kan tillverka en klocka miljövänligt.

LÄS MER Månfasklockorna är de kvinnligaste av klockor
LÄS MER
Köpa vintageklocka: Experternas bästa tips