5 saker du ALDRIG ska slänga (jeans är en av dem!)
Att tillverka kläder och möbler tär enormt på miljön. Det är viktigt att ha i åtanke när man till slut ska göra sig av med dem. Kasta aldrig kläder (eller något annat på listan nedanför) i soporna!
Med miljön i fokus har Blocket tagit fram lista på fem prylar som påverkar miljön extra negativt och som du därför aldrig bör slänga. Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten och en rad giftiga kemikalier – vilket gör byxorna till en riktig miljöbov.
– Bomullskläder, som jeans, har en stor miljöpåverkan och vi hoppas att fler ser till att sälja eller skänka vidare sina gamla plagg istället för att sälja dem, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.
Så nästa gång du rensar ur din garderob, tänk på att den enes skräp är den andres skatt! Sälj därför dina utrensade plagg vidare, ge dem till en kompis eller skänk dem till välgörenhet. Är det trasiga kläder, till exempel tröjor med fläckar eller strumpor med hål i, lämna plaggen till återvinning. Flera av de stora klädkedjorna har återvinningsboxar i sina butiker där du kan lämna uttjänta textilier.
LÄS OCKSÅ: 9 knep som gör det lättare att rensa garderoben (nu gör vi det bara!)
Blockets svarta lista: 5 prylar du aldrig ska slänga
Jeans
Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten, men värst är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Jeans med svarta och blå färger är de allra värsta miljöbovarna.
Mobiltelefoner
Produktionen av mobiltelefoner och annan elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessa prylar innehåller dessutom flera metaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.
Cyklar
Stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta ett lass (alltså ungefär en full tågvagn) järnmalm från gruvan i Kiruna kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.
Skinnsoffor
Skinnsoffor kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur rapar och pruttar ut metangas. Därtill krävs stål och träd, som ska växa i minst 50 år, för att utgöra soffans stomme.
Vitvaror
Dessa kolosser av stål, plast och färg är mycket energikrävande såväl vid produktion som vid återvinning. Kyl eller frys äldre än 10 år bör dock hellre lämnas till återvinningcentral än säljas vidare eftersom de kan dra onödigt mycket el och innehålla miljöfarliga ämnen.
Källa: Blocket (i samarbete med Ethos International)