Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alice Bah på Nobelfesten 2017Alice Bah på Nobelfesten 2017Alice Bah på Nobelfesten 2017
Alice Bah på Nobelfesten 2017 Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

MODEHISTORIA Alice Bah bär isklänning på Nobelfesten 2017

2017 stal Alice Bah Kuhnke blickfånget på Nobelfesten i en klänning som fick både ris och ros. Och som var politisk.

Det var under en resa till Svalbard som Alice Bah Kuhnke, Sveriges dåvarande kultur- och demokratiminister, fick idén att använda Sveriges mest välbevakade event för att belysa en viktig fråga: Arktis och klimatförändringarna. Tillsammans med designerduon Bea Szenfeld och Naim Josefi togs denna vita kreation fram, inspirerad av de smältande isarna.

Dåvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och 2017 års litteraturpristagare Kazuo Ishiguro på Nobelbanketten. Ministern bär en klänning med pappersärmar, designad av Bea Szenfeld och Naim Josefi.Dåvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och 2017 års litteraturpristagare Kazuo Ishiguro på Nobelbanketten. Ministern bär en klänning med pappersärmar, designad av Bea Szenfeld och Naim Josefi.Dåvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och 2017 års litteraturpristagare Kazuo Ishiguro på Nobelbanketten. Ministern bär en klänning med pappersärmar, designad av Bea Szenfeld och Naim Josefi.
Dåvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och 2017 års litteraturpristagare Kazuo Ishiguro på Nobelbanketten. Ministern bär en klänning med pappersärmar, designad av Bea Szenfeld och Naim Josefi. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Hon (Alice Bah Kuhnke) ska kunna sitta ner och äta, kunna dansa och känna sig fri men samtidigt ha en fin silhuett. Det har varit en enorm utmaning för mig att skala ner men behålla samma impact, sa Bea Szenfeld till SVT efteråt. 

Designern hade på förhand undersökt hur många centimeter varje gäst har att röra sig under middagen (70 centimeter) för att säkerställa att klänningen fick plats. Klänningen tog tre till fyra dagar att skapa, bara ärmarna tog två dagar att vika. 

Dock fanns det vänner av vett och etikett som ställe sig frågan hur trevligt det var för bordsgrannen att ha en stor pappersärm mellan sig och sin bordsdam under den långa middagen på ’festernas fest’.

Modefansen klappade händerna. Nu hade flocken av modelejon – kungligheterna och Sara Danius – på Nobelfesten utökats. Dessutom fick Alice fram sitt budskap: klänningens symbolik påtalades flertalet gånger i sändningen från Stockholms stadshus, och den är i dag en av de modeklassiker som lyfts fram varje år i samband med Nobelfesten. Dock fanns det vänner av vett och etikett som ställe sig frågan hur trevligt det var för bordsgrannen att ha en stor pappersärm mellan sig och sin bordsdam under den långa middagen på ”festernas fest”. 

Alice Bah och Kazuo Ishiguro.Alice Bah och Kazuo Ishiguro.Alice Bah och Kazuo Ishiguro.
Alice Bah och Kazuo Ishiguro. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Även året därpå gjorde Alice Bah Kuhnke politk av sin klädsel. Då skapade Marie Teike och hennes Remake Sthlm – vinnare av Damerans Värld Guldknappen – en klänning av gåvor som kommit in till Stockholm Stadsmission. Men det är en helt annan historia. 

LÄS MER Från ”Baywatchklänningen” till dyrgipen – här är Nobelklänningarna vi minns

LÄS MER Lars Wallin om Nobelklänningen han skapade för kronprinsessan: ”Jag glömmer aldrig vårt första möte”

LÄS MER Drottning Silvias Nobelklänningar och smycken – från 1976 till i dag