Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
High Jewellery: hur skapas de, vad kostar de och var kan du se mer av High Jewellery?High Jewellery: hur skapas de, vad kostar de och var kan du se mer av High Jewellery?High Jewellery: hur skapas de, vad kostar de och var kan du se mer av High Jewellery?
High Jewellery: hur skapas de, vad kostar de och var kan du se mer av High Jewellery? Foto: ETIENNE_DELACRETAZ/Cartier

Allt du vill veta om High Jewellery: smyckena där priset är oviktigt

De är dyra, tar två år att skapa och är det mest exklusiva du kan bära. Damernas Världs Britta Rossander lär dig mer om High Jewellery: Smyckena där priset är oviktigt (för de som köper dem). 

High Jewellery: Vad är det?

Kreativitet, exceptionella stenar och en juvelerarkår med enastående expertis och hantverksskicklighet och vars händer aldrig går att ersätta … Det är just kombinationen av material, utförande och signatur är det som traditionellt definierar om ett smycke kan kallas High Jewellery. Uttrycket High Jewellery är alltså inte bara en omskrivning för att kunna ta bra betalt, men visst, dessa juveler blir väldigt dyrbara då stenar, infattning och arbetskraft är av yppersta klass. 

Smyckena ska vara tillverkade av den finaste kvaliteten av äkta och sällsynta ädelstenar infattade i ädla metaller.

Smyckena ska vara tillverkade av den finaste kvaliteten av äkta och sällsynta ädelstenar infattade i ädla metaller. Det ska dessutom vara unika bitar, tillverkade för hand i egen verkstad. De ska ha distinkt design samt vara utförda med ett perfekt och utsökt hantverk. 

LÄS ÄVEN: Så stylar du klockor och smycken: 5 eviga knep 

Bild från Piagets Haute Jewellery-atelje.Bild från Piagets Haute Jewellery-atelje.Bild från Piagets Haute Jewellery-atelje.
Bild från Piagets Haute Jewellery-atelje. Foto: ETIENNE_DELACRETAZ
Liksom på flera av de varumärken som erbjuder High Jewellery är de kreativa cheferna kvinnor.

High Jewellery: Hur går det till att skapa ett smycke?

Hos Cartier Prestige, som omfattar High Jewellery och smyckesur, består teamet av tolv personer som arbetar med dessa smycken och klockor. Liksom på flera av de varumärken som erbjuder High Jewellery är de kreativa cheferna kvinnor, bland annat just här. Jacqueline Karachi-Langane, Creative Director för Cartier Prestige, berättar för Damernas Värld att alla i teamet är stora individualister inom sina respektive hantverk. 

Pantère Tropicale klocka i gult guld med akvamariner, blå turmaliner, koraller, onyx och briljantslipade diamanter. I boetten sitter ett quatzverk.Pantère Tropicale klocka i gult guld med akvamariner, blå turmaliner, koraller, onyx och briljantslipade diamanter. I boetten sitter ett quatzverk.Pantère Tropicale klocka i gult guld med akvamariner, blå turmaliner, koraller, onyx och briljantslipade diamanter. I boetten sitter ett quatzverk.
Pantère Tropicale klocka i gult guld med akvamariner, blå turmaliner, koraller, onyx och briljantslipade diamanter. I boetten sitter ett quatzverk. Foto: Cartier

– Det tar cirka sex månader av resor runtom i världen för att hitta och köpa in de stenar vi vill ha. Sedan är det stenarna som bestämmer utseendet på juvelerna, och efter det att man bestämt sig för hur de olika smyckena ska se ut och vilket tema som de ska byggas runt tillkommer ett och halvt år av tillverkning. Cykler om två år är vad du får räkna med som High Jewellery-spekulant.  

Man utgår oftast från centrumstenen och ritning och inspiration utgår från den. 

LÄS ÄVEN: 12 klassiska klockor – som håller över tid! 

High Jewellery: Signaturen är viktig

Pierre Rainero, kreativ ledare och strategisk chef för Cartier, andas och lever Cartier sedan 1984. Hans titel i dag är Artistic, Image and Strategy Director med ansvar även för Heritage Departmentet. Det han inte kan om Cartier är inte värt att veta och han berättar om det som vi kallar för ”signatur”, den stil smyckena tillverkas i. 

Opheis halsband från Cartier med grön sten med en gigantisk rektangulär smaragd (53.94 ct), rektangulära diamanter samt en mängd briljant- och baguettslipade diamanter tillsammans med onyx.Opheis halsband från Cartier med grön sten med en gigantisk rektangulär smaragd (53.94 ct), rektangulära diamanter samt en mängd briljant- och baguettslipade diamanter tillsammans med onyx.Opheis halsband från Cartier med grön sten med en gigantisk rektangulär smaragd (53.94 ct), rektangulära diamanter samt en mängd briljant- och baguettslipade diamanter tillsammans med onyx.
Opheis halsband från Cartier med grön sten med en gigantisk rektangulär smaragd (53.94 ct), rektangulära diamanter samt en mängd briljant- och baguettslipade diamanter tillsammans med onyx. Foto: Cartier

– Cartiers stil definieras av visioner om vad som är vackert och en uppfattning om skönhet som är unik för Cartier. Det är en fråga om känsla av proportioner och volym, men det handlar också om ett föremåls linjer och kombination av färger. Detta ska synas i allt vi gör och är speciellt viktigt för våra smycken inom High Jewellery.

Swan ring från Chopard i fairmined certifierat vitt guld och ceramica med cabochonslipad opal tillsammans med briljantslipade diamanter och safirer.Swan ring från Chopard i fairmined certifierat vitt guld och ceramica med cabochonslipad opal tillsammans med briljantslipade diamanter och safirer.Swan ring från Chopard i fairmined certifierat vitt guld och ceramica med cabochonslipad opal tillsammans med briljantslipade diamanter och safirer.
Swan ring från Chopard i fairmined certifierat vitt guld och ceramica med cabochonslipad opal tillsammans med briljantslipade diamanter och safirer. Foto: Chopard

Chopards kreativa geni på juvelsidan hyllar i år återigen naturen. Caroline Scheufele, VD för företaget tillsammans med sin bror Karl-Freiderich, arbetar för hållbar lyx och har valt naturen som huvudtema för 2020 Red Carpet Collection High Jewellery. Allt är förstås tillverkat i Chopards egna ateljéer i Genève som är Schweiz största inom Haute Joaillerie (som är det franska namnet). Caroline drar förtjänstfullt lasset i familjeföretaget i att se till att allt guld de använder är etiskt utvunnet, och berättar för Damernas Värld att hon är är ett stort fan av vår svenska naturkraft Greta Thunberg och att Chopards med sin kollektion vill fira miljön genom motiv med från flora och fauna genom att ha ”Nature” som huvudtema. 

Bears ring från Chopard i etiskt vitt guld med briljantslipade diamanter, cabochonslipade safirer och onyx.Bears ring från Chopard i etiskt vitt guld med briljantslipade diamanter, cabochonslipade safirer och onyx.Bears ring från Chopard i etiskt vitt guld med briljantslipade diamanter, cabochonslipade safirer och onyx.
Bears ring från Chopard i etiskt vitt guld med briljantslipade diamanter, cabochonslipade safirer och onyx. Foto: Chopard

Ta en titt på den underbara svanringen och de små björnungarna som håller om varandra i vitguldsringen. Faunan representeras bland annat av de makalösa örhängen som har form av penséer som ”rinner ner” över halsen.

Flower örhängen från Chopard i titan med briljantslipade lila och gula safirer, gulbruna diamanter, ametister och tsavoriter.Flower örhängen från Chopard i titan med briljantslipade lila och gula safirer, gulbruna diamanter, ametister och tsavoriter.Flower örhängen från Chopard i titan med briljantslipade lila och gula safirer, gulbruna diamanter, ametister och tsavoriter.
Flower örhängen från Chopard i titan med briljantslipade lila och gula safirer, gulbruna diamanter, ametister och tsavoriter.

Märket Bvlgari, som verkat i Rom över 130 år, gör smycken som ofta är inspirerade av stadens monumentalt barocka extravagans. Deras High Jewellery-serie för året är storslagen, färgstark, extraordinär och döpt till ””Barocko. Den innehåller ädelstenar inköpta av Bvlgaris kreativa chef för juveler Lucia Silvestri och tillverkade i Bvlgaris ateljéer i Rom. 

Lady Ruibellite-halsband från Bvlgari i guld med gigantiska tanzaniter, rubelliter, smaragder och akvamariner slipade i olika former och omgärdade av en mängd diamanter. En enastående drottninglik kombination á la barockens stilideal när den är som bäst.Lady Ruibellite-halsband från Bvlgari i guld med gigantiska tanzaniter, rubelliter, smaragder och akvamariner slipade i olika former och omgärdade av en mängd diamanter. En enastående drottninglik kombination á la barockens stilideal när den är som bäst.Lady Ruibellite-halsband från Bvlgari i guld med gigantiska tanzaniter, rubelliter, smaragder och akvamariner slipade i olika former och omgärdade av en mängd diamanter. En enastående drottninglik kombination á la barockens stilideal när den är som bäst.
Lady Ruibellite-halsband från Bvlgari i guld med gigantiska tanzaniter, rubelliter, smaragder och akvamariner slipade i olika former och omgärdade av en mängd diamanter. En enastående drottninglik kombination á la barockens stilideal när den är som bäst. Foto: Bvlgari

– Vi är samtida, förblir trogna mot vårt förflutna men tittar också på dagens behov, på modetrender och det moderna samhället, säger Lucia på frågan om hur märket lyckas med sina färgstarka smycken som går rakt in i hjärtat på gamla som unga kvinnor över hela världen.

LÄS ÄVEN: Experten om vad du ska veta innan du köper en exklusiv klocka 

High Jewellery: Även exklusiva klockor

Piagets High Jewellery vars ateljéer ligger ett stenkast från Chopards i Genève har en manlig chef, Christophe Bourrie, han är ny på sin post sedan ett år. Men när man ser deras senaste kollektion syns det att han anammat Piagets arv av förtjusning för färg och om det finns en som sticker ut så är det blått. Piaget är också experten på High Jewellery Watches. Här är det inte urmakeriet som talar, klockorna har minimala quartzverk. Detta är juveler som också visar tid som en detalj.

Secret Cenote Cuff Watch från Piaget är verkligen spektakulär. Den är tillverkad i vitt guld med 151 safirer och 71 diamanter, alla baguettslipade, tillsammans med 100 briljantslipade diamanter. En magnifik opal fungerar som urtavla och i den minimala boetten sitter ett egentillverkat quartzverk.Secret Cenote Cuff Watch från Piaget är verkligen spektakulär. Den är tillverkad i vitt guld med 151 safirer och 71 diamanter, alla baguettslipade, tillsammans med 100 briljantslipade diamanter. En magnifik opal fungerar som urtavla och i den minimala boetten sitter ett egentillverkat quartzverk.Secret Cenote Cuff Watch från Piaget är verkligen spektakulär. Den är tillverkad i vitt guld med 151 safirer och 71 diamanter, alla baguettslipade, tillsammans med 100 briljantslipade diamanter. En magnifik opal fungerar som urtavla och i den minimala boetten sitter ett egentillverkat quartzverk.
Secret Cenote Cuff Watch från Piaget är verkligen spektakulär. Den är tillverkad i vitt guld med 151 safirer och 71 diamanter, alla baguettslipade, tillsammans med 100 briljantslipade diamanter. En magnifik opal fungerar som urtavla och i den minimala boetten sitter ett egentillverkat quartzverk. Foto: Piaget

High Jewellery: Vad kostar det?

Så vad kostar dessa underverk? Tyvärr är priset något som bara kommuniceras med de seriöst intresserade samlarna och kunderna, men det är liksom underförstått att de kan betala oavsett pris så någon diskussion om det förekommer nästan aldrig. Dock är smyckenas höga värde bestående, och köper du ett smycke så är du nästan garanterad att få pengarna tillbaka, eller mer, om du senare säljer det. 

Smyckenas höga värde är bestående, och köper du ett smycke så är du nästan garanterad att få pengarna tillbaka, eller mer, om du senare säljer det.

High Jewellery: Vill du se mer?

Är du intresserad av att titta närmare på High Jewellery-smycken så passa på nästa gång du besöker Paris. Vill du se juveler i denna kategori, utan att vara spekulant, är Place Vendôme i Paris bästa adressen. Torget, som byggdes 1702 som ett monument över kung Louis XIV:s armé och dess framgångar, drog snabbt till sig det bästa av det bästa inom lyxsegmentet. Där och på närliggande Rue de la Paix ligger i dag bland annat Cartier, Chopard, Chaumet, Buccellati, Tiffany, Bvlgari, Boucheron, Bucherer, Van Cleef & Arpels, Piaget och Mauboussin som alla kvalar in i den lilla grupp som gör High Jewellery med hög status över hela världen.

Av Britta Rossander

LÄS ÄVEN: Klockornas Mona Lisa: Den hisnande historien om svenske Axel von Fersens kärleksgåva till Maria-Antoinette.