Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den ikoniska klänningen med tre (ljuva) liv!

Den har kallats ”världens genom tidernas sexigaste klänning”. Men visste du att Anita Ekbergs svarta aftonklänning från Det ljuva livet i grund och botten inspirerades av en känd målning?

När den firade filmstjärnan Sylvia klyver vattnet i Fontna di Trevi i Rom, skapades inte bara filmhistoria, utan även filmmodehistoria – Frederico Fellinis film Det ljuva livet från 1960 vann faktiskt en Oscar för bästa kostymdesign.  

Foto: RIGHTS MANAGED / MARY EVANS PICTURE TT NYHETSBYRÅN

För oss svenskar har scenen en alldeles speciell plats i våra hjärtan på grund av att det är vår svenska stjärna, Anita Ekberg (1931-2015) från Malmö, som iförd en vacker svart, djupt urringad aftonklänning badar i den romerska sevärdigheten inför ögonen på Marcel Mastroianni. 

Klänningen har säkert kopierats av många festsugna kvinnor sedan dess – men visste du att La Ekbergs klänning i sig sägs vara starkt inspirerad av inte bara en, utan två, kända klänningar? La Dolce Vita-klänningen sägs vara inspirerad av den klänning, skapad av kostymdesignern Jean Lous, som Rita Hayworth bär i filmen Gilda.

Gilda-klänningen i sin tur är inspirerad av klänningen som återfinns på konstnären John Singer Sargents mest kända, och mest skandalösa, målning Portrait of Madame X. 

Madame X av John Singer Sargent hänger på Metropolitan Museum of Art, Manhattan, New York.Madame X av John Singer Sargent hänger på Metropolitan Museum of Art, Manhattan, New York.Madame X av John Singer Sargent hänger på Metropolitan Museum of Art, Manhattan, New York.
Madame X av John Singer Sargent hänger på Metropolitan Museum of Art, Manhattan, New York.

Men om kostymdesignern för filmen Det ljuva livet, eller La Dolce Vita som den heter i original, framgångsrikt lånade idéer från tidigare succéer, så blev ett resultat av filmen att den senare gav namn åt en företeelse som är (för) vanlig i våra dagar. En av rollfigurerna, pressfotografen Paparazzo, har givit namn åt uttrycket paparazzi, uttrycket som används för att beskriva ofta hänsynslösa kändisfotografer. 

Snart är faktiskt Anita, och klänningen, på tapeten – eller ska vi säga ”i fontänen” – igen. I somras meddelades det från italienskt håll att La Ekbergs liv, som till stor del utspelade sig i Italien, blir film med superstjärnan Monica Belluci i huvudrollen. Filmens namn: The girl in the fountain. Såklart. 

3 köp för dig som vill förkroppsliga La dolce vita-stilen

1. Klänning från Alex Perry

Det går knappt att komma närmare La Ekbergs känning i en uppdaterad version än denna tidlösa skapelse från Alex Perry.

Klänning från Alex Perry. Mer info och köp här (länk till Net-a-Porter). 

Klänning från Alex Perry. Klicka på länken och kom direkt till klänningen.Klänning från Alex Perry. Klicka på länken och kom direkt till klänningen.Klänning från Alex Perry. Klicka på länken och kom direkt till klänningen.
Klänning från Alex Perry. Klicka på länken och kom direkt till klänningen.

2. Sidenklänning från Deitas

Svensk design i den här klänningen för Deitas för dig som inte vill ha fullt lika generöst dekolltage – men ändå den sexiga utstrålningen. 

Klänning från Deitas. Mer info och köp här (länk till Wakakuu).  

Klänning från Deitas. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.Klänning från Deitas. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.Klänning från Deitas. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.
Klänning från Deitas. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.

3. Modern sammetsklänning från Saint Laurent

En rak, mycket modern version av den klassiska klänningen hittar du här i sammet från Saint Laurent. 

Klänning från Saint Laurent. Mer info och köp här (länk till Mytheresa). 

Klänning från Saint Laurent. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.Klänning från Saint Laurent. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.Klänning från Saint Laurent. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.
Klänning från Saint Laurent. Klicka på bilden och kom direkt till klänningen.