Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 tips för att shoppa mer miljövänligt (det är inte så svårt)

Att göra alla rätt för miljön är inte det lättaste, men genom att läsa vår lista och memorera de fyra första tipsen har du kommit en lång bit på väg. Nästa gång du ska shoppa så spara de sista fem tipsen i en liten fusklapp och skulle du bara komma ihåg ett tips när det väl kommer till kritan, så välj det första.

1. SHOPPA BARA DET DU VERKLIGEN VILL HA

För att göra ett par jeans kan det gå åt så mycket som 11 000 liter med vatten och nära två kilo kemikalier. Även om priset är lågt för dig kan det vara högt för miljön så se till att bara köpa de plagg du verkligen kommer att använda.

2. VÄLJ EKOLOGISKT

På samma sätt som vi gärna äter ekologisk mat borde vi välja plagg i ekologisk bomull. I dag har många märken ekologiska underlinjer så passa på att titta där.

3. KÖP SECOND HAND

Att återanvända kläder genom att köpa second hand är givetvis bra för miljön – men det är också bra för dig. Vår kropp tar upp mycket av de kemikalier som finns kvar i nya kläder, men ett begagnat plagg som redan gått genom några tvättar kommer att ha kvar mindre rester från kemikalier. Därför mår både din hy och miljön bättre av att shoppa second hand.

4. KOLLA PÅ LAPPEN

Lappen på plaggens insida är så mycket av en innehållsförteckning som det finns i plaggen. Och det finns en mängd olika material som alla påverkar miljön på olika sätt, här nedan följer några hissar och dissar.

5. VÄLJ LYOCELL

Lyocell är ett nytt material som är ett utmärkt alternativ till ekologisk bomull. Det är slitstarkt, har svårt att skrynkla och krymper inte. För miljön är det bra eftersom det görs med en hållbar fiber i ett slutet system. Står det Tencell på lappen är det också bra, det är ett varumärke som också gör kläder med lyocell-fibrer.

6. VÄLJ LIN OCH HAMPA

Lin och hampa är två tåliga växter som inte behöver bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket gör dem till bra alternativ för miljön.

7. VARNING FÖR BOMULL

Vanlig bomull må komma från naturen, men faktum är att det är ett av de mest skadliga textila materialen för miljön. För att göra ett par jeans kan det gå åt nära två kilo kemikalier och för att göra en t-shirt kan det gå åt lite mer än ett halvkilo kemikalier.

8. VARNING FÖR AKRYL

Akryl är varken bra för dig som konsument eller miljön. Akryl är vanligt i billiga stickade tröjor och har en kort livslängd då de ofta noppar. När akryl görs går det åt mycket kemikalier, det går inte heller att smälta om och kan därför inte återanvändas.

9. SHOPPA MILJÖMÄRKT

Att en vara är märkt med exempelvis ekologisk bomull är bra, men en miljömärkning slår tusen gånger högre. Det betyder att plagget är godkänt i miljösynpunkt från odling till färgning och behandling.

Foto: Thinkstock

Källor:

 Kartläggning av kemikalieanvändning i kläder, Swerea IVF

 Bra miljöval, Naturskyddsföreningen

 Weronika Rehnby, Produktansvarig Bra Miljöval Textil, Naturskyddsföreningen

 Camilla Svensson, Lärare i materiallära, Tillskärarakademien

Naturskyddsföreningens jeansguide.