Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marie Antoinette och den Breguet-klocka som beställdes åt henne som kärleksgåva från svenske Axel von Fersen.Marie Antoinette och den Breguet-klocka som beställdes åt henne som kärleksgåva från svenske Axel von Fersen.Marie Antoinette och den Breguet-klocka som beställdes åt henne som kärleksgåva från svenske Axel von Fersen.
Marie Antoinette och den Breguet-klocka som beställdes åt henne som kärleksgåva från svenske Axel von Fersen.

Klockornas Mona Lisa: Den hisnande historien om svenske Axel von Fersens kärleksgåva till Marie-Antoinette

I år är det 210 år sedan den ståtlige adelsmannen Axel von Fersen lynchades till döds av folket på Stockholms gator, men hans passionerade kärlekshistoria med den franska drottningen Marie Antoinette är en av de mest mytiska i historien. Klockexperten Britta Rossander delar berättelsen om svenskens kärleksgåva till sin älskade: Den viktigaste klocka som någonsin har tillverkats.  

Marie Antoinette målad av Louise Elisabeth Vigee Le Brun, 1778.Marie Antoinette målad av Louise Elisabeth Vigee Le Brun, 1778.Marie Antoinette målad av Louise Elisabeth Vigee Le Brun, 1778.
Marie Antoinette målad av Louise Elisabeth Vigee Le Brun, 1778. Foto: AKG-IMAGES / ERICH LESSING / AKG-IMAGES TT NYHETSBYRÅN

År 1783 fick urmakaren Abraham-Louis Breguet en beställning på ett mycket speciellt ur. Uret skulle bli en gåva till den franska drottningen Marie-Antoinette, ingenting fick sparas på vid tillverkningen och uret skulle innehålla alla vid tiden kända komplikationer och finesser. Inget satt leveransdatum fanns, och inte heller fanns någon övre gräns för kostnad. Beställaren var den omskrivet vackre adelsmannen Axel von Fersen, omskriven älskare åt den berömda franska drottningen som tio år senare skulle komma att avrättas i giljontinen under franska revolutionen dömd för högförräderi. 

En ung Abraham-Louis Breguet, urmakaren som fick Axel von Fersens beställning.En ung Abraham-Louis Breguet, urmakaren som fick Axel von Fersens beställning.En ung Abraham-Louis Breguet, urmakaren som fick Axel von Fersens beställning.
En ung Abraham-Louis Breguet, urmakaren som fick Axel von Fersens beställning. Foto: Breguet

Klockvärldens Mona Lisa

I dag är Marie Antoinettes klocka känd som Breguet modell nr 160 och brukar kallas ”The Holy Grail of Watchmaking” och ”klockvärldens Mona Lisa”.  Den anses att vara den viktigaste klocka som någonsin tillverkats – av tekniska, estetiska, historiska, men framför allt av emotionella skäl. Det finns inget officiellt kvitto som bekräftar beställaren, men på en direkt fråga från artikelförfattaren svarade Nicolas Hayek senior (1928-2010), grundare av Swatch Group dit klockmärket Breguet tillhör, ett bestämt ”JA” på frågan om det verkligen var den berömde svensken. 

LÄS ÄVEN: Vad du ska veta innan du köper en lyxklocka 

Nicolas Hayek med replikan på den berömda klockan som Axel von Fersen beställde till Marie Antoinette.Nicolas Hayek med replikan på den berömda klockan som Axel von Fersen beställde till Marie Antoinette.Nicolas Hayek med replikan på den berömda klockan som Axel von Fersen beställde till Marie Antoinette.
Nicolas Hayek med replikan på den berömda klockan som Axel von Fersen beställde till Marie Antoinette. Foto: Breguet

Men låt oss ta Marie Antoinettes och Axel von Fersens kärlekshistoria, en av historiens mest mytomspunna, från början. 

Jamie Dornan and Kirsten Dunst som Axel von Fersen och Marie Antoinette i Sofia Coppolas film om den franska drottningen från 2006.Jamie Dornan and Kirsten Dunst som Axel von Fersen och Marie Antoinette i Sofia Coppolas film om den franska drottningen från 2006.Jamie Dornan and Kirsten Dunst som Axel von Fersen och Marie Antoinette i Sofia Coppolas film om den franska drottningen från 2006.
Jamie Dornan and Kirsten Dunst som Axel von Fersen och Marie Antoinette i Sofia Coppolas film om den franska drottningen från 2006. Foto: JERRY WATSON / CAMERA PRESS

von Fersen och Marie Antoinette - en av världens mest mytomspunna kärlekshistorier

Vid trontillträdet gav maken Marie-Antoinette lustslottet Petit Trianon, i Versailles i present. Det var från början tänkt till hans fars älskarinna, den berömda Madame de Pompadour, som dessvärre han gå bort innan slottet stod klart. På Petit Trianon kunde drottningen leva ett lantligare liv lite undangömd etiketten och ta emot vänner utan att hovetiketten kvävde henne. Marie Antoinette lät bygga ett högt staket av järn med grind till vilken bara hon hade nyckel. Hit kom bara hennes närmaste vänner och det var även här som Axel von Fersen och drottningens kärlekshistoria för det mesta utspelade sig. Vid den stora eken utanför det lilla slottet svärmade de och ska ha varit mycket förälskade. 

Lustslottet Petit Trianon där Marie Antoinette brukade träffa Axel von Fersen i Versailles.Lustslottet Petit Trianon där Marie Antoinette brukade träffa Axel von Fersen i Versailles.Lustslottet Petit Trianon där Marie Antoinette brukade träffa Axel von Fersen i Versailles.
Lustslottet Petit Trianon där Marie Antoinette brukade träffa Axel von Fersen i Versailles. Foto: Britta Rossander

I boken I Love You Madly – Marie-Antoinette: The Secret Letters  av Evelyn Farr kan vi se breven som bekräftar deras passionerade kärleksaffär. Axel skrev bland annat: ”Jag älskar dig och kommer att älska dig hela mitt liv.” Hon kallade honom ”den mest älskade och kärleksfulla av män” och skrev ”mitt hjärta är alltid ditt”.

Marie Antoinette var mycket modeintresserad och hennes sätt att klä sig kopierades ögonblickligen av övrig adel. På Petit Trianon var hon oftast klädd i enkel muslinklänning men officiellt fanns det inga gränser för hennes kreationer. Hennes excesser i kombination med ointresset för hovlivet blev dock med tiden mycket ifrågasatta och hon omtalades som lättsinnig och slösaktig, något som skulle komma bli hennes fall. Frankrikes usla finanser i kombination med missnöjet med de styrande makterna framkallade den berömda franska revolutionen 1789. Den 10 augusti 1792 fängslades kungafamiljen efter ett misslyckat försök från Axel von Fersen att sätta dem i säkerhet. Det enda smycket Marie Antoinette bar i fängelset var en signetring från Axel med graveringen ”Tutto a te mi guida” (Allt leder mig till dig). Lite mer än ett år senare avrättades hon på nuvarande Place de la Concorde i Paris. 

Axel von Fersen avmålad 1800 av Carl Fredric von BredaAxel von Fersen avmålad 1800 av Carl Fredric von BredaAxel von Fersen avmålad 1800 av Carl Fredric von Breda
Axel von Fersen avmålad 1800 av Carl Fredric von Breda Foto: Jens Mohr/Östergötlands Museum

von Fersens kärleksgåva till Marie Antoinette blev klar för sent

Men vad hände med Axel von Fersens present till sin älskade drottning? År 1827, 44 år efter att beställningen gjordes och 34 år efter drottningens död, var klockan klar. Abraham-Louis Breguet hade gått bort fyra år tidigare så det var sonen Louis-Antoine Breguet som gjort klart mästerverket som är 64 mm i diameter. 

LÄS ÄVEN: 10 tidlösa plagg och accessoarer som är lika snygga år efter år

EXMPEL PÅ FUNKTIONER MARIE ANTOINETTES KLOCKA HAR

Automatisk uppdragning

Evighetskalender

Minute Repeter (den funktion som gör att klockan slår slag vid timme, kvart och minuter, en av de svåraste att göra)

Termometer

Chronograph (tidtagningsfunktion)

Kraftreserv (48 timmar)

Pare-chute  (ett stötskyddande system uppfunnet av Breguet)

Oberoende central sekundvisning 

Två urtavlor en i emalj en i kristall som också användes för fram- och bakboett

Jumping hours och minutes

Termometer

Equation of time (high watchmaking när det är som krångligast)

Speciell balansfjäder 

Ovanliga val i fråga om material på de olika delarna i verket (eftersom de är gjorda för hand var det svårt att tillverka dem, stål för skruvar, guld för balansfjädern, balanshjul i en legering av två metaller med mera)

År 1887 såldes den till en samlare från London, för att 1901 köpas av en holländsk konsthandlare som i sin tur sålde den till en fransk urmakare verksam i London. Han sålde den till Sir David Lionel Goldsmid-Stern-Salomons, känd samlare av Breguet-ur. Efter hans död 1925 donerade dottern samlingen till LA Mayer-institutet för islamisk konst i Jerusalem. Natten den 15 april 1983, genomfördes ett inbrott och samlingen stals inklusive ”Marie Antoinette”-klockan – då värderad till 30 miljoner dollar.

När det blev känt att Breguet skulle tillverka en replika på Marie Antoinettes kärleksklock efter de ritningar som fanns kvar i arkiven fick ägaren Nick Hayek senior ett erbjudande om att köpa tillbaka orignalet – men då det var stöldgods tackade han nej. Senare skulle det visa sig att en ökand inbrottstjuv vid namn Na’aman Diller erkänt stölden för sin fru på sin dödsbädd, och idag har LA Mayer-institutet återfått de föremål som stals 1983. 

Originalklockan visas på LA Mayer-institutet i Jerusalem.Originalklockan visas på LA Mayer-institutet i Jerusalem.Originalklockan visas på LA Mayer-institutet i Jerusalem.
Originalklockan visas på LA Mayer-institutet i Jerusalem. Foto: press

Nicolas Hayek lät i sin tur tillverka replikan efter dokumenten i arkiven.  

– Det tog tio urmakare och tre år – men det var det värt, sa Nick Hayek. 

Marie Antoinettes klocka återskapad av Breguet.Marie Antoinettes klocka återskapad av Breguet.Marie Antoinettes klocka återskapad av Breguet.
Marie Antoinettes klocka återskapad av Breguet.

von Fersens kärleksgåva till Marie Antoniette och Petit Trianon

Faktum är att Marie-Antoinettes klocka har kommit världen till godo på ett helt annat sätt. 2007 beslöt Versailles slottsförvaltning att eken utanför Petit Trianon, som stått där sedan Marie Antoinettes dagar, skulle fällas på grund av dess stora skador. Tilltaget nådde Breguets styrelserum i Schweiz. Nick Hayek kontaktade Versailles och frågade: 

– Kan vi köpa en bit av trädet till en box för klockan vi tillverkar?
– Ni kan få det gratis men vi behöver medel för att restaurera Petit Trianon, svarade Versailles ombud.
– Vad kostar det? frågade Hayek.
– Fem miljoner euro, svarade ombudet.
– Ok ni får pengarna, var Hayeks snabba svar. 

Eken utanför Petit Trianon.Eken utanför Petit Trianon.Eken utanför Petit Trianon.
Eken utanför Petit Trianon.

I dag är Petit Trianon restaurerat och allmänheten kan boka guidade turer i de rum där en gång endast en enda svensk hade tillträde: Axel von Fersen, beställaren av världens viktigaste klocka och älskare åt en av världens mest omskrivna drottningar. 

Marie Antoinettes budoir efter renoveringen till stor del bekostad av Breguet.Marie Antoinettes budoir efter renoveringen till stor del bekostad av Breguet.Marie Antoinettes budoir efter renoveringen till stor del bekostad av Breguet.
Marie Antoinettes budoir efter renoveringen till stor del bekostad av Breguet. Foto: © CHRISTIAN MILET / © Christian Milet

LÄS ÄVEN: Marie Antoinette-modet är tillbaka!