Balenciaga befinner sig i en svår period.
Balenciaga befinner sig i en svår period. Foto: Creative Lab / Shutterstock

Balenciaga-skandalen: Detta har hänt

Balenciaga befinner sig mitt i en djup kris, som inte bara riskerar den viktiga julhandeln – hela varumärket är just nu i gungning. Det här är anledningen. 

Damernas Värld

Balenciaga befinner sig just nu i en storm av kritik efter att företaget brustit i omdöme och två av deras kampanjer upplevs som stötande. Balenciaga, som på senare tid fått mycket uppmärksamhet även utanför modebranschen genom att megakändisen Kim Kardashian i princip uteslutande klätt sig i märket sedan separationen från artisten Ye (som för övrigt medverkade på Balenciagas senaste modevisning, men som modeföretaget strax efter bröt med efter antisemitiska uttalanden), har profilerat sig som ett märke som tänjer på gränser. Men nu är många – även de själva – överens om att gränsen överskridits. 

Balenciaga-skandelen: Detta har hänt 

KAMPANJ KRITISERAS. Balenciagas kampanj kring julklappar – utöver kläder och accessoarer säljer man även champagneglas, nitförsedda hundskålar, kuddar med mera – får många att reagera. Den föreställer små barn som håller i väskor i form av nallebjörnar iklädda selar som för tankarna till BDSM. Set designen på en av bilderna innehåller bland annat en säng. Kritikerna, och de är många, menar att kampajen bidrar till normalisering av sexualiserandet av barn. 

KAMPANJEN DRAS TILLBAKA. Det Kering-ägda modehuset Balenciaga ber om ursäkt och drar tillbaka kampanjen. 

YTTERLIGARE EN KAMPANJ IFRÅGASÄTTS. Samtidigt uppdagas ytterligare en märklig sak i Balenciagas reklambilder – denna gång i deras kampanj för deras samarbete med sportjätten Adidas för våren 2023. På en av bilderna, som föreställer den franska skådespelaren Isabelle Huppert i kontorsmiljö, så återfinns i rekvisitan vad som verkar vara ett utdrag ur ett fall i USA:s högsta domstol, som hänvisar till ett fall som är kopplat till barnpornografi.

BALENCIAGA STÄMMER SAMARBETSPARTNER. Balenciaga uppger att de stämmer produktionsbolaget North Six Inc. samt set designern bakom rekvisitan i vårkampanjen med Huppert) som anlitats för kampanjerna. 

KÄNDA KUNDER UTTALAR SIG. Balenciagas kända kunder ifrågasätter företaget – bland annat raderar Bella Hadid, som medverkar i samma kampanj som Huppert, alla kampanjbilder från sitt Instagramfeed och Kim Kardashian gör ett uttalande via sociala medier. Business of Fashion, en mäktig branschsajt, meddelarr att Balenciagas creative director Demna Gvasalia på grund av rådande omständigheter avbokats för deras prestigefulla evenemang Voices 2022.

Kim Kardashians uttalande på Instagram (@kimkardashian). Foto: Instagram.com

KUNDER BRÄNNER VAROR. I sociala medier visas nu hur människor bränner upp, eller på annat vis förstör sina Balenciaga-plagg och accessoarer. Hashtaggen  #CancelBalenciaga växer sig större. 

BALENCIAGA BER OM URSÄKT. Efter några dagars (förmodade) krishantering publicerar Balenciaga på måndagkvällen den 28 november ett uttalande där man tar på sig ansvaret för kampanjernas idéutformning (”teddybjörnsväskor i BDSM-inspirerade klädnad skulle inte ha visats tillsammans med barn, det var ett fel val av Balenciaga”). Däremot hävdar företaget att de dokument som återfanns på bilden av Isabelle Huppert var placerade där av tredje part, och för detta har Balenciaga stämt produktionsbolaget men hävdar att man tar fullt ansvar för bristen av översyn av annonsmaterialet innan det användes. Därefter följer tre punkter där företaget berättar hur de nu ska gå vidare. Alla övriga poster på @balenciaga på Instagram har raderats.

DEMNA GVASALIA BER OM URSÄKT. Under fredagen den 2 december lägger Balenciagas kreativa chef Demna Gvasalia ut en ursäkt på sitt Instagramkonto. 

https://www.instagram.com/p/Clq0hwtN4bS/

BALENCIAGA UPPDATERAR SIN URSÄKT. Under helgen som följer tar Balenciaga bort den tidigare posten med ursäkten, och ersätter den med en nytt meddelande på Instagram där man påvisar vad företaget nu gör för att rätta till sitt misstag. Bland annat drar företaget tillbaka sin sina anklagelser mot produktionsbolaget och man avsätter pengar som ska doneras till att hjälpa utsatta barn. 

https://www.instagram.com/p/ClrHlMzqjt9/

 

Senast ett modevarumärke genomgick en liknande djup kampanjrelaterad kris var 2018 då Dolce & Gabbana (som nämnda Kim Kardashian samarbetet med inför våren 2023) släppte en kampanjfilm som upplevdes rasistisk mot det kinesiska folket.  

PRINSESSAN MADELEINE KRITISERAR BALENCIAGA. Tisdagen den 6 december vaknar även vår egen prinsessa, Madeleine. I ett inlägg på Instagram kritiserar hon ”bondagebjörnar” och väljer att publicera en bild till sitt inlägg som ska symbolisera det motsatta – teddybjörnen som tröst och något snällt. 

https://www.instagram.com/p/Cl1PCx_rXtu/

 

LÄS MER Kim Kardashians heta kärleksaffär med Balenciaga

LÄS MER Hej då – succédesignern Alessandro Michele lämnar Gucci