ESSÄ | Därför är Barbie alla – och INGEN
Sedan hon föddes på 50-talet har Barbie varit skönhetsdrottning, förkastlig hälsocoach, foodtruck-ägare och astronaut. Men vem är hon egentligen? Caroline Hainer menar att framgångsfaktorn är att hon helt saknar personlighet.
Popgruppen Aqua var något på spåren när de sjöng ”I’m a Barbie girl in a Barbie world”. Den leende dockan har alltid levt i sin egen plastrosa drömvärld. Och det med rätta – för drömmar är precis vad Barbie handlar om.
Barbie föddes som fashionista
När hon först presenterades för världen 1959 var det som den ultimata fashionistan. Hennes garderob bestod av 21 plagg i exklusiva material, baserade på de senaste modellerna från Dior, Balenciaga, Shiaparelli, Carven, Balmain och Yves Saint Laurent. Plaggen, med fantastiska detaljer som minimala blixtlås och foder i äkta siden, syddes för hand. Frisörer formade hennes hår, smyckesdesigner gjorde hennes pärlhalsband och örhängen. På Barbie skulle varje liten flicka kunna projicera sitt framtida, eleganta och alltigenom lyckade jag.
Handler har sagt att hon baserade Barbies kropp på en tysk sexdocka som hette Lilli
Det var i alla fall skaparen Ruth Handlers tanke, och i en tid då flickors troligaste framtid var som hemmafruar, och där alla andra dockor uppmuntrade dem att leka mamma, var hennes tanke revolutionerande.



Sedan dess har Barbie dominerat dockförsäljningen i decennier, ända till 2010-talet, i USA precis som i Sverige. Hon har också varit föremål för kulturella, sociologiska och psykologiska analyser och avhandlingar. Alla vill förstå sig på henne. Vad är det som lockar så?
VISSTE DU ATT …
… Barbies fullständiga namn är Barbara Millicent Roberts? Precis som skaparen Ruth Handlers dotter. Ken heter egentligen Kenneth, som Handlers son.
… Handler har sagt att hon baserade Barbies kropp på en tysk sexdocka som hette Lilli? På den stora leksaksmässan 1959 då Barbie gjorde sin debut blev Handler både skammad och utskrattad. Vem skulle vilja leka med en docka med bröst?
… National Barbie Day infaller 9 mars, dagen efter Internationella kvinnodagen?
… Barbie finns i över 150 länder? 92 procent av alla amerikanska kvinnor har haft en Barbiedocka, i genomsnitt äger amerikanska flickor åtta stycken. Hon var den mest sålda dockan i världen i sex årtionden innan hon fick konkurrens. Det säljs fortfarande hundra dockor i minuten, enligt tillverkaren Mattel.
… 2022 såldes Barbiedockor och tillbehör för runt två miljarder dollar. Som varumärke värderas hon till 590 miljoner dollar.
Barbie har haft över 200 yrken
Med Greta Gerwigs bioaktuella film Barbie har frågan börjat ställas på nytt. Den glättiga neonrosa trailern med en estetiskt perfekt Margot Robbie i titelrollen signalerar både varm nostalgi och genusironi. Men vad står Barbie för år 2023?



Frågar man leksakstillverkaren Mattel så har Barbie alltid stått för empowerment, ett uttryck som ofta kastas runt och som lite fritt översatt innebär att hon ska få oss att tro lite mer på oss själva och vår egen förmåga. Barbie har haft över 200 olika yrken, varav många icke-traditionella. Hon såldes till exempel som affärskvinna i dräkt redan 1963. Hon var astronaut 1965 och kirurg 1973 (i en tid då bara nio procent av amerikanska läkare var kvinnor). På senare tid har hon varit spelutvecklare, ägt en foodtruck och tagit värvning i armén. 1993 blev hon president.
Eftersom Barbie saknar personlighet kan vi projicera vilka egenskaper, drömmar och åsikter vi vill på henne, och hennes förmåga att ständigt anpassa sig till den tid hon lever i gör henne ständigt relevant. Under det kärnfamiljeorienterade 1960-talet poängterades hennes relationer med vänner och familj. Hon fick en pojkvän, Ken (1961), en lillasyster, Skipper (1964) och väninnan Midge (1963). Den första svarta dockan, Christie (1968), introducerades samma år som Martin Luther King mördades och USA lagstiftade mot rassegregering.
1975, då Vietnamkriget och Watergate gjort att USA var i behov av en självförtroendeboost lanserades ”Årets atlet”-Barbie i vinter-OS. Hon kunde köpas som simmerska, konstskridskoåkerska och skidåkare.
Barbies omdebatterade ideal
Men trots sina ambitioner har dockan alltid varit problematisk ur ett feministiskt perspektiv. Det beror på utseendefokusen.
Studier har visat att flickor som lekte med Barbie som unga är mer fokuserade på smalhet jämfört med de som lekte med andra dockor.
1963 såldes ”Teen Barbie” tillsammans med en boken Hur man går ned i vikt. På baksidan står Barbies svar: ”Ät inte.” Med dockan följde också en liten våg som visade 50 kilo. När den talande Barbie introducerades 1968 sa hon saker som ”Matte är svårt”, vilket fick feministgruppen Barbie Liberation Organization att byta ut hennes bandspelare med G.I. Joes så att Barbie skrek ”Hämnden är min!” och actionfiguren kvittrade ”Låt oss planera för vårt drömbröllop”.



1975 såldes en Skipper-docka vars bröst växte om man rörde på hennes armar. 1978 såldes en ”Fashion photo-Barbie”, tillsammans med en kamera och bilder som var typexempel på den så kallade ”manliga blicken”, alltså bilder som lär en flicka hur hon ska posera för att behaga.
Kritiken mot dockans omöjliga skönhetsideal är svår att argumentera bort. Studier har visat att flickor som lekte med Barbie som unga är mer fokuserade på smalhet jämfört med de som lekte med andra dockor.
Barbie har över 100 olika utseenden
I dag finns Barbie i över 100 olika utseenden, 2018 släpptes hon i elva hudtoner, 23 ögonfärger och 22 hårfärger. Men det var så nyligen som 2016 som en kurvigare variant dök upp – detta som en insats efter sviktande försäljning.
Numera finns Barbies som använder rullstol, har benprotes, saknar hår och har vitiligo. 2017 släpptes en Barbie i fäktardräkt och hijab, till den amerikanska fäkterskan Ibitihaj Muhammads ära. 2019 släpptes en kollektion könsneutrala Barbies, och tidigare i somras kom den senaste nya Barbie, den första med downs syndrom.



Med tanke på alla dessa andra förändringar är det konstigt att det inte var förrän 2015 som Barbie fick en platt fot, alltså en som kan ha låg klack och inte bara högklackat. I en trailer till filmen Barbie ses Margot Robbies fot i dockans bekanta omänskliga vinkel under två sekunder vilket fått Internet att tappa förståndet över igenkänningen.
Nostalgins kraft är stark, vilket är en förklaring till att filmen Barbie fått så mycket uppmärksamhet redan innan den gått upp på bio.
En ny generation unga må uppskatta den nya, diversifierade Barbie, enligt Mattel är 55 procent av försäljningen i dag andra dockor än den blonda standarddockan. Även i Sverige har försäljningen gått upp. Men man vill heller inte tappa den äldre generationen som faktiskt älskade sin Barbie inte trots utseendet utan på grund av. Barbie var fashionabel och glamourös, själva lockelsen låg i att ta av och på fantastiska kreationer på hennes vuxna kropp.
Barbie stiger i värde – som samlarobjekt
Som samlarobjekt har hon bara stigit i värde, även i Sverige, den dyraste dockan som sålts på svenska Tradera var en fashionistadocka i originalskick. Slutpriset blev 22 141 kronor. Flera gånger om året anordnas Barbiemässor på olika platser i landet för samlare och entusiaster, man uppskattar att de svenska Barbieklubbarna (ja, det finns flera stycken) har 20–40 000 medlemmar. Medelåldern är 40 år – samma ålder som filmregissören bakom Barbie, Greta Gerwig (född 1983).



Kanske är det inte konstigt: de som växte upp på 1980- och 1990-talen kan i dag se på sin favoritdocka med nya ögon, både kärleksfullt och kritiskt, eftersom diskussionen kring kropp och genus har nyanserats sedan dess. Det är fullt möjligt att, som Greta Gerwig gör, hylla dockans positivism och möjlighet att skapa fantasier (dessa kunde också ibland vara sexuella, vilket filmen inte blundar för), samtidigt som man också kan kritisera, eller i alla fall skämta om, hennes kitschiga, perfekta värld.
Men framför allt är nostalgins kraft stark, vilket är en förklaring till att filmen Barbie fått så mycket uppmärksamhet redan innan den gått upp på bio. I samband med filmpremiären lanseras också nya samlarföremål och en klädkollektion i samarbete med kedjan Gap, riktad till vuxna och inte barn.
Barbiecore – när du klär dig som Barbie
En senare generation har anammat Barbie på ett helt annat sätt. I dockans själva dna finns en aldrig sinande diskussion om självbild, identitet, mode och självförtroende – ämnen som är bekanta för en individualistisk millennial. Mot bakgrund av detta är det inte konstigt att termen ”barbiecore”, som i dag har 35 miljarder (!) träffar på Tiktok, exploderade sommaren 2022.



Egentligen bestod mikrotrenden bara av 1980-talsinspirerade klänningar i knallrosa eller fuchsia på kändisar, catwalk och influencers, men trenden sammanföll med att de första bilderna från Barbie läckte ut. Barbies länk till allting rosa, tjejigt och chict är evig – även om attityden kring dessa saker förändrats. För parallellt sommaren 2022 trendade nämligen också ”bimbofication” med 2,6 miljarder träffar. Det var då blonda kvinnor – och en del män– proklamerade att de ville återta ordet bimbo. Med 00-talsinspirerad estetik som påminde om Barbiecore (kort, tajt, urringat och gärna rosa) framhöll de den inte så radikala åsikten att det går att vara blond och politiskt medveten på samma gång. Det typiskt tjejiga ska inte likställas med innehållslöst.
Visst låter det bekant? Att vara den man är och klä sig som man vill låter som en förlängning av Ruth Handlers initiala tanke bakom sin lika älskade som kontroversiella docka. Det är så man blir en ikon. Fråga bara Barbie.
LÄS MER Är sexual wellness en nyckel till skönhet?
LÄS MER Pamela Andersons håruppsättning ”The Pam” är stjärnornas favorit