Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Snygga basker för dam och stiltips för hatten vintern 2021.Snygga basker för dam och stiltips för hatten vintern 2021.Snygga basker för dam och stiltips för hatten vintern 2021.
Snygga basker för dam och stiltips för hatten vintern 2021. Foto: Getty Images

Stilexperten Monika Kichau: “Så bär du basker utan att se damig ut”

Stylisten, DV-bloggaren och stilexperten Monika Kichau tipsar om hur du kan bära baskern – en huvudbonad som ofta får en damig stämpel men vars historia består av många fler stilreferenser än så.

En följare hörde av sig till mig och undrade: ”Hur får man en basker att inte se damig ut?” Mycket intressant fråga, tyckte jag! För mig är baskern något som kan tolkas in i olika stilar, och därmed stylas på olika sätt. Baskern kan absolut flörta med en vintage lady-stil, men likaväl med andra intressanta referenser. För hösten/vintern fick vi till exempel se den punkig på Diors herrvisning, sportig och lekfull hos Ganni och med militära referenser hos Margret Howell. 

En basker blir vad du gör den till. Vill du rocka en damig stil så är baskern din bästa vän – men vill du utforska andra stilar så kommer här sju betydande stilreferenser – som kommer få dig att tänka på annat än ”damig” när du hör ordet basker.

DV:s stilexpert och bloggare Monika Kichau gillar att bära basker.DV:s stilexpert och bloggare Monika Kichau gillar att bära basker.DV:s stilexpert och bloggare Monika Kichau gillar att bära basker.
DV:s stilexpert och bloggare Monika Kichau gillar att bära basker. Foto: privat

 

1. De tidigaste baskerbärarna kan spåras till den grekiska ön Kreta hela 1500 år f.kr. Huvudbonaden har historiskt även burits spanska fåraherdar och franska bönder. Och ärligt talat: går det att tänka på Frankrike (och chica fransyskor för den delen), utan att få upp en basker i huvudet? Non!

2. I början av 1900-talet ansågs baskern vara den perfekta huvudbonaden att utöva sport i. Så att danska Ganni medvetet – eller omedvetet – stylat baskern med sportbralla, nylonbälte och vita sportstrumpor är inte helt urspårat om vi tänker på hattens historia.

Grön basker hos Ganni.Grön basker hos Ganni.Grön basker hos Ganni.
Grön basker hos Ganni. Foto: Ganni

3. Baskern används i många uppsättningar av militära uniformer världen över. Och den har även blivit en symbolisk huvudsak för revolutionärer som Che Guevara som alltid bar en basker.

4. Även om det fanns kvinnor som virkade sina egna baskers långt innan 1960– och 70-talet så är det just den tidseran som vi associerar med varianten av hatten. Bohemiska, virkade baskers har seglat upp på trendkartan i år och 70-talsinspiratörerna är Bianca Jagger och Stevie Nicks.

Stilikonen Bianca Jagger väljer glittrig basker till gala, 1974.Stilikonen Bianca Jagger väljer glittrig basker till gala, 1974.Stilikonen Bianca Jagger väljer glittrig basker till gala, 1974.
Stilikonen Bianca Jagger väljer glittrig basker till gala, 1974. Foto: Ron Galella/Getty Images / Ron Galella Collection

5. De som gjorde baskern riktigt cool men också gav den ett viktigt budskap var Black Panther-medlemmarna under 1960-talet, som bar basker som en del av sin svarta uniform. Här stod den stilfulla baskern för en revolutionär symbolik och skapade en allians i rörelsen. Stylingmässigt så ger den filtade ytan mot den blanka skinnjackan (som ingick i BP-uniformen) en så effektfull och snygg mix.

6. Faye Donaway bär huvudbonaden otroligt snyggt när hon spelar Bonnie i filmen om rånarduon Bonnie & Clyde, och likaså gjorde även original-Bonnie. Basker och cigg mellan tänderna, riktigt rivigt!

7. Marlene Dietrich gjorde stilformeln basker och kostym till en ikonisk look på 1930-talet, så pass att Madonna snodde rakt av denna look och gjorde den till sin egen i början av 90-talet.

Faye Dunaway porträtterar Bonnie i Bonnie and Clyde iklädd basker.Faye Dunaway porträtterar Bonnie i Bonnie and Clyde iklädd basker.Faye Dunaway porträtterar Bonnie i Bonnie and Clyde iklädd basker.
Faye Dunaway porträtterar Bonnie i Bonnie and Clyde iklädd basker. Foto: Keystone-France/Getty images / Gamma-Keystone

Själv älskar jag bära baskern på många olika sätt, bland anant med lockarna hängandes fritt, stylat med en oversize kavaj över en feminin klänning med kroppsnära passform och med en herrinspirerad sko som motvikt. Satsa på en mixad styling för att baskern ska kännas modemässigt relevant – använd den som ett komplement till de färger du bär i din outfit eller låt den stå i centrum som en intressant form att bära på huvudet. Se helheten, historien huvudsaken är att du gör den till din!

Philosophy di Lorenzo Serafini.Philosophy di Lorenzo Serafini.Philosophy di Lorenzo Serafini.
Philosophy di Lorenzo Serafini. Foto: Philosophy di Lorenzo Serafini

5 snygga baskers att bära i vinter

Foto: by malina

Läderbasker, mer info köp här (länk till By Malina).

Foto: max mara

Lyxig ullbasker, mer info köp här (länk till Max Mara).

Foto: kangol

Basker med fårull, mer info köp här (länk till Sneakersnstuff). 

Foto: other stories

Mockabasker, mer info köp här (länk till & Other Stories). 

Foto: ganni

Denimbasker, mer info köp här (länk till Ganni).

Psst.. Få mer stiltips i Monika Kichaus blogg – läs den här!