Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Berlockarmband - snygga armband med berlocker.Berlockarmband - snygga armband med berlocker.Berlockarmband - snygga armband med berlocker.
Berlockarmband - snygga armband med berlocker. Foto: TT/Jason Lloyd-Evans

Berlockarmband - 10 snygga armband som passar alla tillfällen

Berlockarmband kanske du mest förknippar med farmor eller mormor, men faktum är att armband med berlocker har gått och blivit trendiga igen. De kanske inte är lika personliga som de var på 1800-talet, men icke desto mindre snygga att bära på handleden. Scrolla ned för att se 10 utvalda armband med berlocker i olika prisklasser. 

Berlocker, små hängsmycken som man fäster på ett armband, ofta en typ av kedja, är inget nytt påfund. Man kan spåra denna typ av smycken med olika amuletter till förhistorisk tid, då man bar på amuletter för att skydda sig mot fienden, men också för att bringa lycka. Spolar vi fram till modern tid är det brittiska drottning Victoria (1819-1901) som gör berlockarmbandet poppis inom den europeiska adeln. På engelska kallas berlockerna för charms och charm bracelets var populära gåvor, eftersom man gavs en chans att visa upp sina rikedomar men också ge gåvan en personlig touch. Victora var känd för att ge personliga berlocker i gåva till sina vänner och hennes egna armband var fulla av dem. 

Berlockarmband blev populära på 1800-talet 

När drottning Victorias make prins Albert, gick bort skapade hon ”sorge-berlocker” i form av miniatyrporträtt av honom, samt små hårlockar som hon prydde sina armband med. Och det är just den här typen av personliga berlocker med tydliga symboliska värden som har gjort att många samlar på dem. 

Anrika juveleraren Tiffany and Co i New York lanserade sitt första berlockarmband 1889 med ett enda hjärta som berlock på armkedjan, ett smycke som än i dag är något av företagets signatursmycke.  

Under andra världskriget kom berlockerna att sprida sig till vanligt folk då många, främst brittiska, soldater kom hem från kriget med lokalt tillverkade berlocker som gåvor till sina fruar och flickvänner där hemma. Spolar vi fram ytterligare lite till så stannar vi vid 2006 då filmen Pirates of the Carribean kom. Den väckte intresset igen för berlocker, främst i form av svärd, hajtänder och dödskallar. 

Berlockarmband är vanliga i brittiska kungahuset 

Bland dagens brittiska kungligheter är det främst Camilla Parker Bowles, prins Charles hustru som bär berlockarmband. Enligt brittisk press har hon också gett Kate Middleton berlockarmband i gåva och Meghan Markle har setts med olika typer av berlockarmband, bland annat ett med en elefant, som anses bringa lycka. 

I dag finns flera smyckesmärken som lyckats göra berlockerna populära och som lanserar otaliga nya berlocker varje säsong. Här kan de mest inbitna samlarna spendera ganska mycket pengar på att pimpa sina armlänkar med de senaste fantasifulla hängena. Danska börsnoterade företaget Pandora säljer smycken världen för ca 20 miljarder kronor årligen och deras kända berlocker utgör mer än hälften av de miljarderna. 

Men man behöver inte bygga sitt eget personliga berlockarmband med särskilt utvalda hängen. I dag kan man köpa berlockarmband som redan är fix och färdiga. Och de kommer också i olika prisklass, allt beroende på kvaliteten på smyckena. 

 

Armband med berlocker - 10 snygga modeller från lyx till budget:

Berlockarmband från Tiffanys 

Klassiskt berlockarmband. Tiffanys Silver heart tag charm bracelet sägs ha lanserats redan 1889, som ett svar på drottning Victorias populära berlockarmband. Än i dag kan man köpa en variant av denna klassiker på Tiffany & Co, här i silver. Mer info och köp här (länk till Tiffanys.)  

Berlockarmband med halvädelstenar 

Armband med runda stenar. Svenska smyckesmärket Sophie by Sophies armband Childhood har kommit att bli en klassiker. Här i guldpläterat silver och med 10 berlocker av runda halvädelstenar, bland annat ametist och grön agat, varje sten symboliserar de olika styckena i FN:s barnkonvention. Mer info och köp här (länk till Ellos.)   

Armband med stora berlocker 

Berlockarmband med pärla. Guldfärgat kedjearmband med mynt, kula och stor pärla. Detta syns! Timeless Pearly, Gold tone pearl bracelet. Mer info och köp här (länk till Net-a-porter.)  

Berlockarmband i silver 

Berlockarmband med hängsmycken och stenar. Thomas Sabo erbjuder gravering av dessa hängsmycken, men de går också att lämna som de är. Baguetteslipade zirkoniastenar och hängsmycken i silver. Mer info och köp här (länk till Thomas Sabo.)  

Armband från Acne Studios 

Berlockarmband med mynt. Armband med två kedjor, en tjock och en smalare, och som pryds av två större mynt i antik stil. Coin charm bracelet från Acne Studios. Mer info och köp här (länk till Farfetch.)   

 

Läs mer: Så stylar du dina smycken och klockor - 5 eviga trendknep. 

Klassiskt armband med berlocker från Mulberry 

Armband med lyckobringande berlocker. Här samsas 6 olika berlocker i silver och guldfärgad mässing. Klassiska lyckobringande berlocker som fyrklöver och hästsko tillsammans med Mulberrys välkända mullbärsträd. Lucky charm bracelet från Mulberry. Mer info och köp här (länk till Mulberry.)  

 

Lyckobringande berlockarmband 

Armband med mindre berlocker. Perfekt för dig som vill ha ett mindre smycke. Här syns en elefant, en hand, en hajtand och en emaljkula. Enamel Copenhagen, Lucky charms bracelet. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

 

Armband med pärlberlocker och bling 

Berlockarmband med bling. Armband i silverpläterat järn med pärlor och runda hängen med strass. Snö of Sweden, Doris charm bracelet. Mer info och köp här (länk till Ellos.)   

Berlockarmband från Saint Laurent 

Kraftigt armband med berlocker i marint tema. En båtmotor, ankare och knopar - tydligt marin inspiration till detta tjockare berlockarmband i metall från Saint Laurent. Mer info och köp här (länk till Farfetch.)  

 

Armband med berlocker i silver 

Silverarmband med flyttbara berlocker.Silverarmband med flyttbara berlocker.Silverarmband med flyttbara berlocker.
Silverarmband med flyttbara berlocker.

Silverarmband med flyttbara berlocker i silver. Ett hjärta, ett svärd och ett hänge med en ängel, har små hyskor, så du kan flytta runt dem hur du vill på armlänken. Love & War links bracelet från svenska märket Syster P. Mer info och köp här (länk till Syster P.)

 

Läs mer: Känner du till historien om tennisarmbandet?