Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Beyoncés nya turné Renaissance är i Sverige och startar på Friends Arena i Solna den 10 maj.Beyoncés nya turné Renaissance är i Sverige och startar på Friends Arena i Solna den 10 maj.Beyoncés nya turné Renaissance är i Sverige och startar på Friends Arena i Solna den 10 maj.
1 AV 3
Sångerskans resa från uppväxten i Texas
2 AV 3
Foto: Mason Poole
3 AV 3
Beyoncés nya turné Renaissance är i Sverige och startar på Friends Arena i Solna den 10 maj.

Beyoncés besök i Sverige – från 2000 till nu

Äntligen kommer drottning Beyoncé till Sverige för två konserter. Låt oss minnas hennes tidigare Sverige-besök – och vad hon hade på sig. 

Beyoncé har förlagt premiären av nya turnén Renaissance till Sverige och Friends Arena i Solna den 10 maj, och efter ett stort tryck på biljetterna så gör stjärnan ytterligare en konsert dagen efter.  Vi minns superstjärnans tidigare Sverige-besök – från 2000 till i dag. 

2000: Pr-besök med skrivsignering i Stockholm

Farrah Franklin, Kelly Rowland, och Michelle Williams samt Beyoncé är i Sverige och signerar skivor samt gör intervjuer.Farrah Franklin, Kelly Rowland, och Michelle Williams samt Beyoncé är i Sverige och signerar skivor samt gör intervjuer.Farrah Franklin, Kelly Rowland, och Michelle Williams samt Beyoncé är i Sverige och signerar skivor samt gör intervjuer.
Farrah Franklin, Kelly Rowland, och Michelle Williams samt Beyoncé är i Sverige och signerar skivor samt gör intervjuer. Foto: Björn Lundberg / TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt århundrade har precis fötts när det amerikanska nya r’nb-bandet Destiny’s Child besöker Stockholm för första gången. Då är de fyra personer – men redan nu håller en stjärna på att utkristalliseras. Tjejerna är tidstypiskt klädda i glansiga skinnbyxor och t-shirts med färgstarka tryck.

2001: Tv-framträdande på SVT

Fyra har blivit tre – Designy’s Child är i Stockholm för ett uppträdande i SVT:s Söndagsöppet.Fyra har blivit tre – Designy’s Child är i Stockholm för ett uppträdande i SVT:s Söndagsöppet.Fyra har blivit tre – Designy’s Child är i Stockholm för ett uppträdande i SVT:s Söndagsöppet.
Fyra har blivit tre – Designy’s Child är i Stockholm för ett uppträdande i SVT:s Söndagsöppet. Foto: Johan Adelgren / TT NYHETSBYRÅN

Söndagsöppet är det stora programmet på SVT på den här tiden. Michelle, Beyoncé och Kelly fortsätter på den inslagna banan med matchande kläder med vissa personliga skillnader, nu i kamouflagemönstrat. Beyoncé deltar i ett inslag där tre kända svenska män visas upp på bild – Alexander Skarsgård, Petter och Rickard Olsson – och på det typiskt muggiga 00-talsmanéret ombeds artisten ”välja” en av dem. Beyoncé väljer programledaren Rickard Olsson. 

2002: Första konserten i Sverige

En supergrupp att räkna med. (Bilden är fotograferad under turnéns stopp i Schweiz, men looken var densamma i Stockholm.)En supergrupp att räkna med. (Bilden är fotograferad under turnéns stopp i Schweiz, men looken var densamma i Stockholm.)En supergrupp att räkna med. (Bilden är fotograferad under turnéns stopp i Schweiz, men looken var densamma i Stockholm.)
En supergrupp att räkna med. (Bilden är fotograferad under turnéns stopp i Schweiz, men looken var densamma i Stockholm.) Foto: GAETAN BALLY / TT NYHETSBYRÅN

Destiny’s Child är i Sverige och spelar på Globen i Stockholm guldiga plagg med strass och tjusiga lockar. Redan nu har de en mängd hitlåtar i bagaget som ska komma att bli klassiker: Bootylicious, Independet woman part 1, Bug a boo, Bills, bills, bills, Nasty girl … Klädbytena avlöser varandra och en nu supergrupp är här. 

2004: Uppträder och blir prisad på NRJ Radio Awards

Beyoncé gör ett soloalbum när Destiny’s Child har en paus, och ger ut albumet Dangerously in love 2003. Året efter besöker hon Stockholm för ett uppträdande på en radiostations gala.Beyoncé gör ett soloalbum när Destiny’s Child har en paus, och ger ut albumet Dangerously in love 2003. Året efter besöker hon Stockholm för ett uppträdande på en radiostations gala.Beyoncé gör ett soloalbum när Destiny’s Child har en paus, och ger ut albumet Dangerously in love 2003. Året efter besöker hon Stockholm för ett uppträdande på en radiostations gala.
Beyoncé gör ett soloalbum när Destiny’s Child har en paus, och ger ut albumet Dangerously in love 2003. Året efter besöker hon Stockholm för ett uppträdande på en radiostations gala. Foto: Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Beyoncé tar på samma gala emot priset för Bästa r n’b för sitt debutalbum, samt prisas som Bästa kvinnliga artist.Beyoncé tar på samma gala emot priset för Bästa r n’b för sitt debutalbum, samt prisas som Bästa kvinnliga artist.Beyoncé tar på samma gala emot priset för Bästa r n’b för sitt debutalbum, samt prisas som Bästa kvinnliga artist.
Beyoncé tar på samma gala emot priset för Bästa r n’b för sitt debutalbum, samt prisas som Bästa kvinnliga artist. Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

En sobert svartklädd Beyoncé är i Sverige utan sina vapendragare Kelly och Michelle och de hysteriska kläderna gruppen brukar använda sig av – succén för soloskivan Dangerously in love och megahiten Crazy in Love är ett faktum. Beyoncé framför Baby Boy och Crazy in Love på galan där hon också tar emot två pris.  

2005: Destiny’s Child gör succé på Globen

I maj 2005 när Destiny’s Childs turné Stockholm, det blir sista gången de uppträder i Sverige tillsammans.I maj 2005 när Destiny’s Childs turné Stockholm, det blir sista gången de uppträder i Sverige tillsammans.I maj 2005 när Destiny’s Childs turné Stockholm, det blir sista gången de uppträder i Sverige tillsammans.
I maj 2005 när Destiny’s Childs turné Stockholm, det blir sista gången de uppträder i Sverige tillsammans. Foto: ROGER VIKSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

De är tillbaka – med besked! Destiny’s Child-trion har åter gått samman för en turné och de färgsprakande kläderna är självklart på plats igen. 

2007: Beyoncé besöker Stockholm – och hinner med att shoppa

Foto: SUVAD MRKONJIC / XP / TT / TT NYHETSBYRÅN

I anslutning till sitt uppträdande tar Beyoncé en tur på stan i Stockholm och följs av en hel skock fans som får se superstjärnan shoppa i Sturegallerian och på Zara i helsvart outfit och hatt. På kvällen intar hon en middag med vänner på en italiensk krog på Södermalm.   

Två för en: Beyoncés klänning kan förvandlas till en miniklänning.Två för en: Beyoncés klänning kan förvandlas till en miniklänning.Två för en: Beyoncés klänning kan förvandlas till en miniklänning.
Två för en: Beyoncés klänning kan förvandlas till en miniklänning. Foto: MAGNUS JÖNSSON / XP / TT / TT NYHETSBYRÅN
Beyoncés body på den här turnén skapades av Thierry Mugler.Beyoncés body på den här turnén skapades av Thierry Mugler.Beyoncés body på den här turnén skapades av Thierry Mugler.
Beyoncés body på den här turnén skapades av Thierry Mugler. Foto: TOMMY PEDERSEN / XP / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under konserten bär hon typiska plagg som vi har kommit att förknippa med Beyoncé. De vackra klänningarna (som i det här fallet förvandlades till en miniklänning senare under giget), absolut, men framför allt en skulptural body, ett plagg som vi sett i många varianter på hennes konserter genom åren. 

2010: Beyoncé följer med sin man till Borlänge (men utom synhåll)

Jay-Z i Borlänge.Jay-Z i Borlänge.Jay-Z i Borlänge.
Jay-Z i Borlänge. Foto: NIKLAS LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mr Carter, Jay-Z, uppträder på festivalen Peace & Love i Borlänge. Och visst har hans fru Beyoncé följt med honom på resan till Dalarna – men hon befinner sig utom synhåll i kulisserna till fansens stora besvikelse. 

2013: Mrs Carter på Sverigebesök

Beyoncé under Mrs Carter-turnén. Denna outfit är sakapd av Ralph & Russo.Beyoncé under Mrs Carter-turnén. Denna outfit är sakapd av Ralph & Russo.Beyoncé under Mrs Carter-turnén. Denna outfit är sakapd av Ralph & Russo.
Beyoncé under Mrs Carter-turnén. Denna outfit är sakapd av Ralph & Russo. Foto: Frank Micelotta / TT NYHETSBYRÅN

Beyoncé kallar sig Mrs Carter på den här turnén. ”Hon dansar fantastiskt och sjunger enastående. Det finns inget att anmärka på hennes välkända superkrafter. Drottning Beyoncé regerar från start till mål”, skriver Expressens recensent Anders Nunstedt. Och scenkläderna gör ju ingen besviken, de heller. 

2016: Konsert på Friends Arena

Beyoncés outfit som innehåller spets, detaljer av guldfärgad metall och volanger är skapad av Balmain.Beyoncés outfit som innehåller spets, detaljer av guldfärgad metall och volanger är skapad av Balmain.Beyoncés outfit som innehåller spets, detaljer av guldfärgad metall och volanger är skapad av Balmain.
Beyoncés outfit som innehåller spets, detaljer av guldfärgad metall och volanger är skapad av Balmain. Foto: Andrew White / TT NYHETSBYRÅN

Det blir vitt i bodyform även vid nästa Sverige-konsert – och precis som vid tidigare tillfällen är såväl publik som recensenter nöjda. Mycket nöjda. 

2018: Konsert i Stockholm tillsammans med maken Jay-Z

Beyoncé och Jay-Z under konserten i Stockholm.Beyoncé och Jay-Z under konserten i Stockholm.Beyoncé och Jay-Z under konserten i Stockholm.
Beyoncé och Jay-Z under konserten i Stockholm. Foto: PICTUREGROUP/REX/SHUTTERSTOCK / PICTUREGROUP/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES

Beyoncé i Balmain är alltid en bra idé – när paret Carter gör gemensam sak i Stockholm är det Beyoncé som sticker ut stilmässigt, men också musikaliskt. 

2023: Beyoncé lägger turnépremiären i Stockholm

Beyoncé i Loewe.Beyoncé i Loewe.Beyoncé i Loewe.
Beyoncé i Loewe. Foto: ESON / BACKGRID UK TT NYHETSBYRÅN
Beyoncé i David Koma.Beyoncé i David Koma.Beyoncé i David Koma.
Beyoncé i David Koma. Foto: ESON / BACKGRID UK TT NYHETSBYRÅN
Beyoncé i Alexander McQueen.Beyoncé i Alexander McQueen.Beyoncé i Alexander McQueen.
Beyoncé i Alexander McQueen. Foto: Mason Poole

 

Beyoncé förlägger premiären av Renaissance-turnén till Stockholm, och ett extra datum läggs till när premiären säljs ut. Det blir en klubbkonsert utan dess like, med en rad otroliga scenkostymer – från Loewe och Alexander McQueen för att nämna några. 

LÄS MER MODEHISTORIA | Beyoncé startar nakentrend 2015

LÄS MER Designern Fadi el Khoury avslöjar hemligheterna bakom Loreens scenkläder i Eurovision