Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Ekoredaktör Marika Cederlund tipsar om mer hållbara Black Friday-köp.Ekoredaktör Marika Cederlund tipsar om mer hållbara Black Friday-köp.Ekoredaktör Marika Cederlund tipsar om mer hållbara Black Friday-köp.
Ekoredaktör Marika Cederlund tipsar om mer hållbara Black Friday-köp. Foto: Daniel Stigefelt

Ekoredaktören: ”11 mer miljövänliga köp – för en vinnande vardagslook i vinter”

Ekoredaktör Marika Cederlund tipsar om elva mer hållbara plagg, accessoarer och produkter att använda om och om igen i vinter.

Black Friday, Black Week, Black Weekend, Cyber Monday... En av årets största reaveckor är här och shoppingsuget är stort för många av oss. Kanske vill du passa på att köpa julklappar till nära och kära eller är ute efter ett trendsäkert kap till dig själv. För att undvika att göra felköp (både för din egen plånbok och för miljöns skull), har Damernas Världs eko– och moderedaktör Marika Cederlund sammanställt en guide till hur du shoppar miljösmart under Black Friday-rean – läs den gärna här!

Ett annat av ekoredaktör Marika Cederlunds tips är att investera i plagg som inte bara håller stilmässigt – utan även är mer hållbara tack vare material, produktionsmetoder, med mer. Nedan hittar du elva just sådana köp att hålla utkik efter på rean. Happy shopping!

1. Jeansjacka från Weekday av återvunna material

Råsnygg, klassisk denimjacka från Weekday – gjord av återvunna material och dessutom helt nedbrytbar om man skruvar bort knapparna. Bärs bäst till grova kängor och matchande jeans.
Mer info – köp här (länk till Weekday). 

Black Friday: jeansjacka från Weekday. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: jeansjacka från Weekday. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: jeansjacka från Weekday. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: jeansjacka från Weekday. Klicka på bilden för att komma till produkten.

2. Croppade jeans från Levi's med minskad vattenåtgång

Som sagt, i vinter kan denim med fördel matchas ton-i-ton. Dessa 501:or från Levi's i croppad modell kammar hem alla stilpoäng som redaktör Marika Cederlund eftersöker. Dessutom är de slutbehandlade med en teknik som använder 96 % mindre vatten.
Mer info - köp här (länk till Levi's). 

Black Friday: jeans från Levi's. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: jeans från Levi's. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: jeans från Levi's. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: jeans från Levi's. Klicka på bilden för att komma till produkten.

3. Klimatpositiva vinterboots från Icebug

Kan detta vara den perfekta vinterskon? Trendsäker Chelsea-modell med klumpig sula, ett stadigt grepp och bra isolering. Till råga på det är de klimatpositiva (yes, du läste rätt!).
Mer info – köp här (länk till Icebug). 

Black Friday: boots från Icebug. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: boots från Icebug. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: boots från Icebug. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: boots från Icebug. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Ingredienserna växer vilt i Amazonas urskogar och har bearbetats för hand av skogens urinvånare.

4. Kultschampo från Rahua

Rahuas kultschampo håller håret lent och återfuktat även under de dagar då luften är som torras. Ingredienserna i schampot växer vilt i Amazonas urskogar (det vill säga, de är inte odlade), och har bearbetas för hand av skogens urinvånare, vars ekonomiska position stärks av handeln. Använd schampot med tillhörande balsam.
Mer info – köp här (länk till Nordicfeel). 

Black Friday: schampo från Rahua. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: schampo från Rahua. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: schampo från Rahua. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: schampo från Rahua. Klicka på bilden för att komma till produkten.

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”Beautyprodukterna du borde fynda på Black Friday” 

5. Örhängen av återvunnet silver, Cos

Ett par runda, något större örhängen sätter pricken över i:et både till vardags och till den mer festliga looken. Dessa örhängen är både stilrena och gjorda av återvunnet silver, vilket gör dem till ett självklart köp.
Mer info – köp här (länk till Cos). 

Black Friday: örhängen från Cos. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: örhängen från Cos. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: örhängen från Cos. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: örhängen från Cos. Klicka på bilden för att komma till produkten.

6. Mössa från Santosh i ofärgad kashmir

Att färga plagg kräver både energi och kemikalier. Därför är kashmirets naturliga, vackra färg en av materialets stora fördelar – som inte lyfts fram lika ofta som dess värmande egenskaper. Denna beanie från Santosh står på önskelistan.
Mer info - köp här (länk till Santosh). 

Black Friday: mössa från Santosh. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: mössa från Santosh. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: mössa från Santosh. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: mössa från Santosh. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Kashmirets naturliga, vackra färg en av materialets stora fördelar – som inte lyfts fram lika ofta som dess värmande egenskaper.

7. Knästrumpor från Swedish Stockings av åtevunnet garn

Swedish Stockings gör strumpbyxor av återvunnen nylon, och de strumpbyxorna som de själva behöver göra sig av med – gör de nya, snygga bord på. Bra, eller hur? Dessutom gör de även riktigt snygga knästrumpor av återvunnet garn – som passar fint både under en klänning eller ett par croppade byxor i vinter.
Mer info – köp här (länk till Swedish Stockings). 

Black Friday: knästrumpor från Swedish Stockings. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: knästrumpor från Swedish Stockings. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: knästrumpor från Swedish Stockings. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: knästrumpor från Swedish Stockings. Klicka på bilden för att komma till produkten.

LÄS MER: Ekoredaktören: ”Strumpbyxorna har blivit symbol för slit och släng-samhället” 

8. Veganskt glow-serum från Babor

Babors serie Clean Formance består av veganska ingredienser. Produkterna har producerats koldioxidneutralt och man har använt återvunna material i förpackningarna. Moisture glow serum ger precis det där fräscha glowet som kan saknas naturligt under vinterhalvåret. Dryg och räcker länge.
Mer info – köp här (länk till Hudoteket). 

Black Friday: serum från Babor. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: serum från Babor. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: serum från Babor. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: serum från Babor. Klicka på bilden för att komma till produkten.

9. Hållbart samarbete från Skullcandy

Skullcandy gör inte bara snygga hörlurar utan jobbar även aktivt med miljöfrågor, inte minst genom att stötta miljöinitiativet Protect our Winters. Tillsammans med hållbarhetsfokuserade New York-märket Collina Strada har de släppt ett par färgglada in ear-lurar – vilka blir ett härligt sällskap på långpromenaderna i vinter.
Mer info – köp här (länk till Skullcandy). 

Black Friday: hörlurar från Skullcandy. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: hörlurar från Skullcandy. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: hörlurar från Skullcandy. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: hörlurar från Skullcandy. Klicka på bilden för att komma till produkten.

10. Dunjacka från Allbirds av åtevunna material

Dunjackan är ett av vinterns måste-plagg. Den är varm, mångsidig och kan både kläs upp till en elegant look och kläs ned till en mer sportig approach. Den här dunjackan från Allbirds är vattenavvisande och gjorda av naturliga och återvunna material.
Mer info – köp här (länk till Allbirds). 

Black Friday: dunjacka från Allbirds. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: dunjacka från Allbirds. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: dunjacka från Allbirds. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: dunjacka från Allbirds. Klicka på bilden för att komma till produkten.

11. Scrunchie av certifierat siden

Bybarbs sidensnoddar är gjorda av OEKOTEX-certifierat mullbärssiden, vilket innebär att de inte innehåller några skadliga kemikalier. Att switcha om till sidensnoddar och sidenkudde nattetid har gjort underverk för redaktör Marika Cederlunds hår.
Mer info - köp här (länk till Bybarb). 

Black Friday: hårsnodd från Bybarb. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: hårsnodd från Bybarb. Klicka på bilden för att komma till produkten.Black Friday: hårsnodd från Bybarb. Klicka på bilden för att komma till produkten.
Black Friday: hårsnodd från Bybarb. Klicka på bilden för att komma till produkten.

TIPS! Mer hållbart mode och skönhet från Damernas Värld hittar du HÄR.