Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: (c) Trinette Reed

Bli proffs på nätshopping

Att handla i nätshoppar är både roligt och smidigt men innan plaggen är hemma hos dig kan de ha blivit flera hundra kronor dyrare. Vi har tagit reda på vad det är som kostar mellan butiken och din brevlåda. 

Handlar du från en nätbutik inom EU är det enkelt, då behöver du oftast bara betala frakt och försäkring, men när du shoppar från länder utanför EU blir det dyrare. 

Nätshopping från länder utanför EUBegagnat, nytt, auktionsfynd eller postorder spelar ingen roll. Moms, frakt och speditionsavgift gäller på allt. Till och med om du vunnit en vinst.

När dina varor kommer till Sverige gör företaget som skickat varan att göra en tulldeklaration åt dig. De räknar ut vad du ska betala i tull, moms och speditionsavgift och detta betalas när du hämtar ditt paket. 

Exempel Du köper en klänning från USA genom en nätbutik, den kostar 1650 kr.

På vägen från nätbutiken och hem till dig tillkommer:Frakt och försäkring:...........50 kr
Tull 12 procent:...................1700 x 12%= 204 kr
Moms 25 procent:............. (1700 + 204) x 25%= 476 kr
Speditionsavgift:.................100 kr 

När du hämtar ut klänningen har den totalt kostat 2480 kr.

Exempel från Tullverket
Tullavgiften varierar beroende på vilken vara det är och vad den är gjord av men oftast ligger den på mellan 3 och 17 procent. Om du handlar för mindre än 150 Euro (cirka 1500 kronor) finns en lågvärdesgräns, vilket innebär att du slipper betala tullavgiften. Be därför avsändaren märka paketet med "Kräver lågvärdesgräns". Tyvärr gäller inte det här undantaget för parfym, alkohol och cigaretter. Är priset högre än 150 Euro måste du betala tullavgiften.

Om du köpt en vara utanför EU måste du alltid betala moms i Sverige, oavsett hur värdefull varan är. Momsen beräknas inte bara på inköpspris utan även fraktkostnad, och tullavgift. Däremot är det inte säkert att du måste betala momsen i inköpslandet. Fråga säljaren om de kan dra av momsen, i vissa fall är det inga problem medan du ibland måste betala dubbel moms.

Givetvis går det att skicka gåvor vänner emellan. Är gåvan inte värd mer än 500 kronor behöver du varken betala tull eller moms, men för att vara säker på att slippa de avgifterna så be avsändaren märka paketet med "Gåva".  Kom ihåg att en gåva endast kan skickas från släkt och vänner, är det ett företag, exempelvis Ebay som står bakom, så räknas det aldrig som en gåva.

Speditionsavgiften, den summa som speditionsföretaget som skickat ditt paket, exempelvis Posten, tar ut för att göra tulldeklarationen varierar men räkna med cirka 100 kronor.Shoppa inom EU är lättOm du köper varor från en nätbutik som finns i ett land inom EU är det billigare. Då behöver du bara betala moms i inköpslandet. Varor som kläder, skor och smink behöver du inte betala tull för och därmed inte heller speditionsavgift.  Den enda kostnad som läggs på grundpriset blir frakt och eventuell försäkring.

Men var uppmärksam på varifrån varorna skickas. Även om företaget är europeiskt kan varorna skickas direkt från en leverantör utanför EU och då gäller inte EU-regler.

Källa: Tullverket och Posten