Foto: Estrop

Bli proffs på vintageshopping – bästa tipsen för att köpa och sälja

Är du intresserad av att köpa eller sälja vintagemode? Franska onlineföretaget Vestiaire Collective, som säljer vintagemode från märken i den dyra och mellandyra prisklassen, ger några matnyttiga tips. 

Vilka märken är de mest populära?

– Chanel, Hermès och Louis Vuitton kommer alltid att vara de mest populära. Utöver dem är det olika beroende på vilket land det gäller och vad som är populärt där. Alla länder följer nämligen en trend. Förutom topp tre kan man se tydliga tecken på att märken som Supreme, Adidas, Isabel Marant och Loewe är på väg upp. Även Gucci, eftersom det märket är väldigt trendigt i dag.

Det är bättre att investera i en Hermèsväska än i en Volvo.

Vad rekommenderar ni att man investerar i för framtiden?

– Vintageplagg, klockor och väskor är bäst att investera i. Vårda och spara dina vintageplagg från Helmut Lang, de kommer snart att bli oerhört populära och värda mycket pengar.

Hermès Birkinväska är dyr, men kommer enligt Vestiaire Collective fortsätta öka i värde.

Vilka märken är bra investeringar?

– En Hermès Birkinväska är helt klart ett av de allra bästa köpen, eftersom de är så ovanliga och man knappt kan hitta dem i butik längre. I dag är det bättre att investera i en Hermèsväska än i en Volvo.

Vad ska jag titta efter för att försäkra mig om att varan är äkta?

– Det kan vara svårt för en vanlig konsument att veta, men hos oss finns det experter som tidigare jobbat på auktionshus, så de har väldigt stor kunskap och är specialiserade inom ämnet. Vi har 30 personer som dagligen tar emot cirka 6 000 produkter från personer som vill sälja. Av dessa nekas mellan 25 och 30 procent.

Hur sätter jag själv ett pris på en vara som jag vill sälja?

– Det finns en kalkylator på Vestiaires hemsida där du lätt kan se värdet på din vara. Du får ett högsta och ett lägsta pris som du kan förvänta dig av försäljningen. Om du väljer att gå vidare med din försäljning granskas produkten av vårt expertteam, som sätter ett rimligt pris.

Källor: Marie Blanchet, head of vintage, Sophie Hersan, medgrundare och supply director, Vestiaire Collective