Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Weronika Bela

Bloggaren Alva Sperle: ”Mina kläder signalerar att jag har koll på läget”

Titta in i Damernas Världs bloggare Alva Sperles tidlösa garderob och få hennes bästa stil- och shoppingtips – och hur hon klär sig för att prestera bättre. 

 Vad betyder att ha stil för dig?
– För mig är stil att klä sig efter det man själv tycker är snyggt och känner sig fin i. Då tror jag att allt blir snyggt. Jag tror stenhårt på att utstrålning gör så mycket för ens personliga stil! Sen finns det så klart små knep man kan ta till, men jag tror inte på att slaviskt följa trender. Man kan absolut inspireras av trender och av andra människor, men stil för mig är när man gör sin egen grej. 

Kavaj från My Best Friend, jeans från Gina Tricot, Skor från H&M och polotröja från Soft Goat. Foto: WERONIKA BELA

ALVA SPERLE

GÖR Student och influencer. 

ÅLDER 23.

FAMILJ Mamma, pappa, lillasyster Elsa (21) och hunden Lester. 

BOR I Vesterbro, Köpenhamn, men när jag är hemma i Stockholm bor jag i Vasastan tillsammans med min familj. 

BAKGRUND Uppvuxen i Danderyd, norr om Stockholm, med världens bästa släkt och familj. 

AKTUELL Mode- och lifestylebloggare på Damernas Värld. 

Smycken från Muli Collection och Blue Billie. Foto: WERONIKA BELA

Hur klär du dig till vardags?
– Oftast helsvart och ganska casual, helt beroende på dagshumör. Jag älskar svarta jeans/byxor, kavajer och t-shirts som en bas, men adderar gärna snygga väskor, skor och smycken för att göra det hela lite roligare. Det viktigaste är dock att vara helt bekväm tycker jag – jag bär inget åtsittande eller obekvämt när jag ska vara en hel dag i skolan och göra mitt bästa för att koncentrera mig. 

LÄS MER: Här kommer du till Alva Sperles blogg!

Vad vill du utstråla och hur hjälper kläderna dig uppnå det?
– Att jag har koll på läget, haha. Och då kommer vi tillbaka till det här med att vara bekväm i sina kläder, det tror jag gör allt i såna här situationer. Min utstrålning är definitivt inte på topp om jag inte känner mig bekväm i det jag har på mig. 

Jag har mycket coolare klädstil nu än vad jag har haft innan.
Läderjacka från Meotine, polotröja från Soft Goat och byxor från Filippa K. Foto: WERONIKA BELA

Har sättet du klätt dig ändrats med åren?  
– Ja, hundra procent! Jag har mycket coolare klädstil nu än vad jag har haft innan. Då har jag valt mer preppyplagg och varit lite mer nedtonad. Mina outfits är fortfarande inte så extravaganta, men jag adderar alltid mycket mer accessoarer och jobbar med olika material, passformer och lager-på-lager mer nu när jag blivit lite äldre. Sen älskar jag också hela ”capsule wardrobe”-tänket och köper oftast bara basplagg. 

Hur tänker du kring väskor?
– Jag äger enbart små axelremsväskor som får plats med nyckel, korthållare, solglasögon och läppglans - max! När jag behöver ha med mig mer saker blir det helt enkelt en påse vid sidan av. 

Väska från Chanel och ringar från Muli Collection. Foto: WERONIKA BELA

Det vankas AW - går du direkt som du är eller gör du någon utseendemässig förändring?
– Jag brukar alltid gå direkt. Mitt lifehack är att ha en läppenna och ett läppglans i väskan så är man good to go. Jag tycker att bekvämlighet slår allt. 

Kan du klä dig till att bli mer säker, mindre nervös, i feststämning? Hur uppfattar du kläders påverkan på din sinnesstämning och hur använder du detta i ditt vardagliga liv?
– Generellt brukar jag uppleva att jag blir mer fokuserad, får mer gjort och kommer in i rätt mode av att klä mig efter det specifika tillfället. Till exempel är jag noga med att alltid klä på mig vanliga kläder, trots att jag ska vara hemma hela dagen, just för att jag upplever att jag blir mer fokuserad. Jag brukar också uppleva att jag känner mig mer peppad och på tårna om jag är tillfixad, vilket är varför jag brukar se till att fixa mig till hundra procent innan en tenta, oavsett om jag ska ut och fira efteråt eller inte. 

Boots från H&M, väska från Bottega Veneta, smink från Chanel och Hermès och solglasögon från Celine. Foto: WERONIKA BELA

ALVA SPERLES BÄSTA STYLINGTIPS

1. LAGER PÅ LAGER. En outfit blir alltid tio gånger roligare enligt min mening när man jobbar med layerings. Till exempel en polotröja under en vanlig crewneck, eller en t-shirt under en sweatshirt. 

2. LESS IS MORE. Om du funderar på att lägga till eller ta bort detaljer, kör alltid på det senaste. Ofta tycker jag att det känns för pråligt om man använt alldeles för mycket smycken och/eller detaljer. 

3. JOBBA MED BASFÄRGER. På så sätt är det enkelt att matcha alla plagg med varandra och alltid se chic ut. 

Vad tycker du är svårast med att bygga en bra garderob?
– Att inte köpa onödiga saker. Jag har jobbat mycket med att bygga upp en bra basgarderob de senaste åren och försöker köpa plagg som jag vet att jag kommer tycka om i flera säsonger. Detta är dock svårt, för jag ändrar mig ganska snabbt och har ibland svårt att stå emot när det kliar i fingrarna. Men jag jobbar på det, haha. 

Hur känns det att vara en del av Damernas Värld?
–Så kul! Jag har läst magasinet så länge jag kan minnas och gillar verkligen upplägget och tonaliteten. Damernas Värld är höjden av feelgood för mig! 

Vilka intressen har du vid sidan av jobbet/skolan?
– Jag älskar att umgås med familj och vänner, att gå på stan och kika i butiker, att resa och att träna. För mig är hälsa och välmående en så stor del av mitt liv, något man får läsa mer av på min blogg. Jag älskar att posta recept, träning och feelgood-tips. 

Finns det någon typ av plagg/accessoar som du älskar men själv anser att du inte passar i?
– Urringat, haha. Känner mig så obekväm i det men tycker att det är så snyggt på andra. 

Vad skulle du aldrig sätta på dig?
– Oj, svårt. Man ska aldrig säga aldrig, haha... Jag har en tendens att ändra mig, så att säga. Men jag har svårt att se att jag skulle bära byxor och kjol/klänning ovanpå det. Det är inget jag tycker flyger faktiskt. 

Vad är ditt lyxigaste, moderelaterade köp?
– Min vintage Chanel-väska som jag köpte när jag var 18. 

Tröja fån Soft Goat, jeans från Filippa K och boots från Gia Borghini x Pernille Teisbæk. Solglasögon från Bottega Veneta och Céline och väskan är förstås från Chanel. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Har du någon favoritdesigner?
– Just nu älskar jag accessoarer från Saint Laurent och Céline. Kläder shoppar jag helst från Filippa K, House of Dagmar, Totême, Stylein eller Acne Studios. 

Hur ser din skönhetsrutin ut?
– Extremt sparsmakad. Jag tycker verkligen att ”less is more” i fråga om produkter och skönhet. Min hud är extremt torr så jag använder mig av ansiktsvatten för tvätt, sedan Estée Lauders night repair serum och en helt vanlig natursalva innan jag går och lägger mig. På morgonen tvättar jag ansiktet och smörjer på samma kräm. 

Svart "väst" från Soft Goat, skjorta från Linda Meyer Hentschel, brosch från Loewe och byxor från By Malene Birger. Foto: WERONIKA BELA

Favoritköp?
– Jag älskar Hourglass Cosmetics, framför allt deras foundations. 

Berätta om din blogg, hur länge har du haft den och vad ger den dig?
- Jag har haft min blogg till och från sen jag var ungefär tio år, vilket är helt otroligt när jag tänker efter. Fast å andra sidan, jag har alltid älskat att skapa och tyckt att just kläder och accessoarer är så roligt. Till en början la jag mest upp kollage och fina kläder, men allt eftersom började jag även lägga upp bilder på mina egna outfits. För mig har min blogg alltid varit som min egen moodboard, som en plattform där jag får utlopp för min kreativitet. Det är något jag verkligen älskar. 

Skjorta från Linda Meyer Hentschel, väst från Mango och boots från Arket. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Hur hamnade du i Köpenhamn?
– Jag studerar heltid på CBS (Copenhagen Business School) och är inne på mitt andra år. Jag pluggar business administration & service management vilket jag tycker är superkul. Det är en bred ekonomiutbildning som ger en stabil grund tycker jag, något som är värdefullt för mig. För mig har det alltid känts viktigt med en utbildning och just företagande och entreprenörskap har alltid fascinerat mig. 

Med dagens teknologi är det ju så himla lätt att jämföra sig och låta sig påverkas till en hög grad - något jag har kämpat med en hel del.

Hur ser dina dagar brukar se ut?
– Varje dag ser olika ut, men trots detta är rutiner något jag verkligen uppskattar. Jag brukar börja dagen med ett träningspass och sedan frukost och plugg i några timmar. På morgonen är det alltid viktigt för mig att jag får skriva lite intentioner, planera dagen och skriva i min dagbok. Det sätter tonen för dagen och gör att jag blir mer motiverad och inspirerad. Sedan brukar jag alltid träffa någon kompis som hjälper mig att fota content till bloggen och Instagram, och/eller några samarbeten. Ungefär tre dagar i veckan har jag skola på campus i några timmar också, så då ser dagarna ganska annorlunda ut. På kvällen gillar jag antingen att äta middag hemma och lägga mig tidigt, eller så går jag gärna ut och dricker ett glas naturvin med någon av mina tjejkompisar. Köpenhamn kryllar av härliga vinbarer så det är bara att välja och vraka när andan faller på! 

A-halsband från Céline, halsband från Muli Collection, armband från Sophie by Sophie, brosch från Loewe och handkräm Byredo. Foto: WERONIKA BELA

Vad finner du mest givande – och utmanande – med det du gör?
– Jag älskar att jobba med mina sociala medier då det varje dag gör att jag får träffa så mycket coola, inspirerande människor. Det mest utmanande tror jag är att inte jämföra sig med alla. Med dagens teknologi är det ju så himla lätt att jämföra sig och låta sig påverkas till en hög grad - något jag har kämpat med en hel del. I fråga om min utbildning upplever jag att de vänner jag träffat har gett mig så mycket och bidrar med så mycket glädje i min vardag. Den stora utmaningen här är dock att separera på just skola och jobb och inte låta det ta över hela ens liv. Det tror jag är väldigt viktigt! 

Vilka egenskaper har du som gör att du passar bra där du är?
– Jag är driven, fokuserad och effektiv. Jag får mycket gjort på kort tid och levererar alltid kvalitet. Sedan är ju jag en sådan som när jag bestämmer mig så ger jag mig inte förrän jag nått mitt mål. Utöver det skulle jag säga att jag är väldigt social – något som är fördelaktigt i sociala sammanhang bland annat. 

LÄS MER: DV:s bloggare Alva Sperle vårshoppar: ”Köpet som piffar upp alla kavajer och kappor!” 

LÄS MER: DV:s träningsexpert Ida B Olsson om träningen som ger dubbel effekt

LÄS MER: Charlotte Perrelli, Monika Kichau med flera: ”Klassiska väskmodeller vi älskar”