Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Börshajen Andra Farhad öppnar upp sitt hem för DV.Börshajen Andra Farhad öppnar upp sitt hem för DV.Börshajen Andra Farhad öppnar upp sitt hem för DV.
Börshajen Andra Farhad öppnar upp sitt hem för DV. Foto: Weronika Bela

Börshajen Andra Farhad: ”Utstrålningen sitter inte i kläderna utan i personligheten”

Entreprenören Andra Farhad har lagt sitt utseendefixerade jag bakom sig. Idag satsar hon på bekvämlighet när hon ska frälsa svenskar till att få en bättre privatekonomi. Men en klack då och då är inte uteslutet. 

– Jag vill skapa ekonomisk revolution, säger Andra ”Börshajen” Farhad. Hon är en frisk fläkt i en traditionell bransch, och hon har siktet inställt på att göra kapitalmarknaden tillgänglig för alla. Genom sin onlineplattform Börshajen.se, podcasts, sociala medier och gratis kurser och events vill hon få fler människor, och gärna underrepresenterade grupper i samhället, en bättre privatekonomi. 

Andra Farhad

GÖR: Vd i egna bolaget Börshajen.
ÅLDER: 26 år.
BOR: Vasastan i Stockholm.
FAMILJ: Mamma, pappa och två yngre bröder. 

– Sparande och privatekonomi är viktigt och berör precis alla, oavsett ålder, kön eller bakgrund, säger Andra som själv intresserade sig för sparande redan som barn och köpte sina första aktier som 15-åring. 21 år gammal hade hon sin första miljon. Som 24-åring tog Andra emot priset Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap på Kungliga Slottet i Stockholm, och 2016 startade hon sitt företag Börshajen.

Andra Farhad i tröja från Ellos.Andra Farhad i tröja från Ellos.Andra Farhad i tröja från Ellos.
Andra Farhad i tröja från Ellos. Foto: Weronika Bela

– Egentligen borde vi lära oss mer om privatekonomi i skolan men skolplanen följer inte samhällsutvecklingen och 2020 får vi lära oss sy knappar och koka potatis men vi lär oss knappt något om privatekonomi. Därför finns Börshajen. Börshajen vill inspirera fler till att engagera sig i sitt sparande och erbjuder även kostnadsfria utbildningar. Det som är roligt med att driva Börshajen är att ingen arbetsdag är den andra lik! Ibland står jag på scen och föreläser, en annan dag går jag på galor med massa häftiga människor för att en tredje dag sitta hos kund på ett säljmöte. Älskar variationen! 

Jag tror att du behöver vara obrydd när man ska utmana eller göra något nytt.

Kan du berätta om en milstolpe i din karriär?
– Min karriär har haft en otrolig framfart och jag har mest kört på utan att reflektera särskilt mycket. Som entreprenör drivs man av ständiga utmaningar och sätter konstant nya mål. Men ett avgörande moment som fick mig att stanna upp var när jag stod på Slottet i april 2017 och mottog priset ”Kompassrosen” av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Det var första gången jag stannade upp och tänkte ”vad fan händer?” och kände en enorm tacksamhet samtidigt som ytterligare en låga började brinna hos mig. 

”Denna pin fick jag av Kungen i samband med prisutdelning av Kompassrosen på Slottet. Kuddar från Ellos.””Denna pin fick jag av Kungen i samband med prisutdelning av Kompassrosen på Slottet. Kuddar från Ellos.””Denna pin fick jag av Kungen i samband med prisutdelning av Kompassrosen på Slottet. Kuddar från Ellos.”
”Denna pin fick jag av Kungen i samband med prisutdelning av Kompassrosen på Slottet. Kuddar från Ellos.” Foto: Weronika Bela

Vad är det du finner mest givande och vad är mest utmanande med ditt arbete?
– Det mest givande är att se den förändring som skapas och hur både privatpersoner och finansbranschen förändras av det Börshajen gör. Det mest utmanande är att fortsätta vara en ”frisk fläkt”, som många beskriver Börshajen som, i en traditionell bransch utan att formas av branschen. Att fortsätta vara, tänka och göra annorlunda. 

Vad tycker du själv är viktigast i ditt jobb?
– Det förändringsarbete som jag är med och bidrar till. Tänk att tusentals personer runtom i landet kommer ha ett sparande dom kanske annars aldrig hade haft om det inte vore för det jag gör med Börshajen! Det är så häftigt att kunna bidra till andra människors liv på ett positivt sätt! 

Spegel, vit byrå, och svart vas från Ellos. Ljusstakar från Georg Jensen.Spegel, vit byrå, och svart vas från Ellos. Ljusstakar från Georg Jensen.Spegel, vit byrå, och svart vas från Ellos. Ljusstakar från Georg Jensen.
Spegel, vit byrå, och svart vas från Ellos. Ljusstakar från Georg Jensen. Foto: Weronika Bela

Vilka egenskaper har du som gör att du passar bra där du är?
– Jag är väldigt obrydd och kör på i min egen takt. Jag tror att man behöver vara obrydd när man ska utmana eller göra något nytt. Man möter många människor med mycket åsikter och då behöver man vara som en gås och skaka av sig allt skit och fortsätta tro på sin vision. Jag försöker även vara rätt ödmjuk och hålla bägge fötterna på jorden, framgång är inte lika kul om andra människor ska behöva ha att göra med en diva, haha!  

Hur klär du dig på jobbet?
– Bekvämt! Ett par sköna jeans/byxor helst i stretch, en oversize tröja och sneakers. Jag är inte den som till vardags går runt i tighta klänningar, höga klackar eller byxor som sitter åt.

Klär du dig helt eller delvis annorlunda på jobbet än vad du gör privat?
– Jag har ungefär samma stil på jobbet som jag har privat, med undantag för olika tillställningar där jag behöver klä upp mig.

”Både min kläd- och inredningsstil går mycket i jordnära färger. Matbord från BoConcept, matstolar från Bolia, tavlor från Love Warrior och väggskåp från BoConcept.””Både min kläd- och inredningsstil går mycket i jordnära färger. Matbord från BoConcept, matstolar från Bolia, tavlor från Love Warrior och väggskåp från BoConcept.””Både min kläd- och inredningsstil går mycket i jordnära färger. Matbord från BoConcept, matstolar från Bolia, tavlor från Love Warrior och väggskåp från BoConcept.”
”Både min kläd- och inredningsstil går mycket i jordnära färger. Matbord från BoConcept, matstolar från Bolia, tavlor från Love Warrior och väggskåp från BoConcept.” Foto: Weronika Bela

Varför tror du att du klär dig just så på jobbet?
– Jag presterar som bäst när jag inte behöver tänka på att fötterna värker eller att byxorna stramar åt. Med det sagt betyder det inte att jag aldrig har på mig klänningar eller klackar, men om jag inte behöver så väljer jag bort det. 

Vad vill du utstråla på jobbet och hur hjälper kläderna dig uppnå det?
– Jag vill vara förtroendeingivande men jag har aldrig tyckt att det sitter i kläderna, men jag kanske har fel. Jag förstår att helheten säger sitt, men jag tycker inte att utstrålningen sitter i kläderna utan i personligheten. Dom bästa accessoarerna du kan bära med dig och som passar precis varje outfit är ett leende och en skön personlighet! 

Har sättet du klätt dig ändrats med åren? På vilket sätt?
När jag var yngre var jag definitivt mer utseendefixerad. Jag klädde mig i allt det jag inte klär mig i idag – tighta kläder, höga klackar, obekväma underkläder etc. Jag brydde mig väldigt mycket om hur jag såg ut och att vara uppklädd hela tiden var ett faktum. Jag har lockigt hår och under hela gymnasietiden hade jag en plattång i väskan för att kunna platta ner håret så fort det blev vågigt eller lockigt av fukt eller regn. Fram tills förra året bar jag även med mig smink överallt så att jag kunde piffa till mig. Idag sminkar jag mig knappt och har i stället investerat i bra hudvård som blivit en stor passion och det syns väl på min hud! 

Välfyllt badrumsskåp hemma hos Andra Farhad.Välfyllt badrumsskåp hemma hos Andra Farhad.Välfyllt badrumsskåp hemma hos Andra Farhad.
Välfyllt badrumsskåp hemma hos Andra Farhad. Foto: Weronika Bela

Hur tänker du kring arbetsväska?
– Jag måste ha en arbetsväska! Jag bär alltid med mig dator, dataladdare, mobilladdare, portabel laddare, anteckningsblock och penna. Man vet aldrig vart man hamnar och vad man kan behöva. Vidare har jag en axelremsväska där jag har i nycklar, plånbok, läppbalsam, en återfuktande mist, handdesinfektion mm.  

Har du några mode- eller skönhetsrelaterade inslag på ditt skrivbord?
– Jag älskar fukt! På mitt skrivbord har jag alltid en återfuktande dagkräm, en återfuktande mist, en återfuktande handkräm, ett läppbalsam och nu på senare tid när jag tagit bort min manikyr då naglarna behöver vila har jag en nagelfil, nagellack och ett topplack. Vidare har jag alltid en hårkam och ett torrschampo. 

”Favoritdoft i både doftljus och rumsspray från Byredo i badrummet.””Favoritdoft i både doftljus och rumsspray från Byredo i badrummet.””Favoritdoft i både doftljus och rumsspray från Byredo i badrummet.”
”Favoritdoft i både doftljus och rumsspray från Byredo i badrummet.” Foto: Weronika Bela

Det vankas AW – går du direkt som du är eller gör du någon utseendemässig förändring inför?
– Jag går oftast direkt som jag är, men det beror på vart jag ska. Är det en ”finare” aw med någon tillhörande tillställning då byter jag om till ett finare plagg (oftast klänning) och byter ut sneakers mot ett par sköna klackar som inte är så höga. 

Hur uppfattar du kläders påverkan på din sinnesstämning och hur använder du i såna fall detta i ditt dagliga liv?
Jag är väldigt sällan nervös men vet jag att det är en tillställning där jag behöver en extra confident-boost tar jag alltid på mig ett par klackar. Dom behöver inte vara särskilt höga, men något händer med mig när jag är nervös eller osäker och får på mig ett par klackar. Min kroppshållning blir bättre, jag blir rak i ryggen och självförtroendet kommer snabbt tillbaka. Har jag en viktig tillställning ser jag till att testa olika outfits inför för att se vad jag känner mig mest bekväm i. Är man inte bekväm så känner man sig heller inte lika säker. 

Det dyraste jag köpt är en Rolex-klocka.

Vad tycker du är svårast med att bygga en garderob?
Att hitta en stil och köpa plagg med en tanke bakom som man faktiskt kan bära i flera olika kombinationer. Jag köper oftast plagg jag tycker ser bra ut där och då, som jag kanske kan matcha med EN byxa eller EN kjol etc men jag tänker sällan på hur jag ska matcha dom till flera plagg. Detta leder till att jag har en garderob fylld med kläder men ingenting att ha på mig, och jag tror att flera känner igen sig i detta. 

På vilket sätt konsumerar du hållbart?
– Jag har tidigare köpt väldigt mycket kläder, men i dag köper jag nya kläder när mina går sönder eller blir urtvättade. Vill jag köpa något ser jag helst till att sälja något annat. Ett plagg in, ett plagg ut. Jag har dock inte rensat klart än och har kvar en del saker att sälja. Ett annat tips som jag och mina vänner ofta gör är att byta saker med varandra. Du kanske har en väska du tröttnat på men som din kompis gärna skulle använda. 

Vilka intressen har du vid sidan av jobbet?
– Jag älskar heminredning! Jag trodde inte att jag var särskilt intresserad av det men det har blivit mer och mer på senare tid. En av mina absoluta favoritbutiker är Ellos, där finns det något för alla och det kostar inte skjortan. Vill man däremot spendera lite mer älskar jag BoConcept, Bolia, Dis, Vasahem och Bohém. 

Finns det någon typ av accessoarer som du älskar men som du själv inte anser att du passar i? Hur löser du det?
–Jag älskar huvudbonader som kepsar, hattar, mössor osv. Det är så snyggt på människor som kan bära det! Jag tycker dock inte att det passar mig så jag skippar det. Men vem vet, det kanske blir min grej någon gång i framtiden? 

Foto: Weronika Bela

Du verkar gilla polotröjor! Vad är det du gillar med dem?
– Jag älskar polotröjor! Dom är varma, mysiga och bekväma. Perfekt till en kall höst- eller vinterdag. Är det en oversizepolo kan man matcha det med ett par svarta jeans, boots med klack, en skinnjacka eller en kappa till. Bekvämt och snyggt! 

Vilket är ditt lyxigaste moderelaterade köp?
– Det måste nog vara en Rolexklocka jag köpte för ett par år sedan. 

Du har sagt att pengar är en stor drivkraft för dig.
– Pengar är för mig en trygghet. Jag kommer från en bakgrund där pengar alltid varit en begränsad resurs och jag har lärt mig att jobba hårt för pengar. Jag vill ha en bra ekonomi för det kommer med en trygghet som öppnar upp fler valmöjligheter i livet. 

Har du någon favoritdesigner?
– Jag älskar MaxMara! Bland svenska designers är favoriterna Filippa K, Tiger of Sweden och Acne. 

Varje månad så sparar du först – det som blir över kan du spendera.

Vad skulle du aldrig sätta på dig?
Jag är rätt öppen och inte riktigt en ”jag skulle aldrig”-person. Men jag hade nog inte tagit på mig en kort, tight kjol eller klänning för det enda jag skulle tänka på är att den inte ska åka upp. 

Hur ser din skönhetsrutin ut?
– Mycket fukt! Både i ansikte och på kropp. Jag har en rutin för kvällen och en rutin för dagen. Min kvällsrutin: Rengöra ansiktet med en bra rengöring, lägga på en återfuktande kvällsmask och smörja in kroppen. Jag smörjer även in fötterna varje kväll och drar på en liten påse på varje fot och drar därefter på strumpor så att krämen inte sugs upp av strumpan. Nästa morgon är fötterna silkeslena! Min morgonrutin: Tvätta av nattmasken, lägga på ett återfuktande serum, ögonkräm, och därefter en återfuktande dagkräm. Jag masserar in varje produkt ordentligt in i huden innan jag avslutningsvis drar på en ansiktsolja som låser in fukten i ansiktet. 

Favoritbeautyprodukt?
– Så svårt att välja, finns så många bra! Jag älskar Paula's Choice Radiance Renewal Mask som jag använder som nattmask och Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask som jag använder två gånger i veckan. 

Slutligen: Har du några privatekonomiska råd till de som konsumerar för mycket?
Varje månad så sparar du först – det som blir över kan du spendera.